A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü
0

5 csipkebogyós tipp- a legtöbb C-vitaminért

Ildikó
2015-10-26 18:50:08


A csipkebogyót általában októberben szedjük, az első fagyok előtt, amikor már élénkpiros színű, de még rugalmas és nem lágyult meg. 
A csipkebogyó maximális mennyiségben ekkor, közvetlenül a bokorról leszedve tartalmazza a C-vitamint. Ha el szeretnénk raktározni, fel szeretnénk dolgozni, az alábbi módokon járjunk el:

  1. Szárítsuk le
    Annak ellenére, hogy a C-vitamin rohamos bomlása 35-40 °C-on megkezdődik, vizsgálatok szerint a bogyó C-vitamin tartalmának legnagyobb mennyiségét gyors, magas hőfokon való szárítással őrzi meg. Ennek oka, hogy a C-vitamin bomlását segíti a húsos rész magas víztartalma. Ha ezt gyorsan elveszíti, kevesebb C-vitamin bomlik le. Így az aprított magokat 90 °C-on szárítsuk erős légáramban, amíg sötét vörös színűek nem lesznek. Ne várjuk meg míg barnák, feketék lesznek.                                                                                                                                                                              
  2. Kerüljük a fém eszközöket
    A feldolgozás során kerüljük a fémtárgyak használatát, mivel a nehézfémek (vas, réz) katalizálhatják a C-vitamin lebomlását. A tea készítésénél is zománcozott vagy üvegedényt használjunk, fakanállal keverjük.                                                                                                                                                   
  3. A tea elkészítésének 2 módja lehetséges:
    1. 1 kávéskanál csipkebogyó áltermést 1 csésze forrásban lévő vízben hirtelen vonjuk ki. 3-5 percig főzzük, majd 20 perc múlva szűrjük.
    2. Feldarabolt csipkebogyót 1 csésze langyos vízben áztassuk 3-4 órán keresztül, majd szűrjük. Mindkét módszerrel hasonló mennyiségű C-vitamin marad a teánkban.                                                                                                                                                  
  4. Szűrjük vásznon
    Mivel a szőrök viszketést okozhatnak, a teát mindenképp szűrjük. Erre a célra a legcélszerűbb a vászon anyag, mely a C-vitamin bomlás katalizálása nélkül szűri meg a szőrképleteket.                                                                                                                                                                                                            
  5. Készítsünk csipkebogyó lekvárt
    A csipkebogyó fontos hatóanyagai a zsírban oldódó sárga, narancssárga, és piros karotinoidok (rubixantin, likopin, béta-karotin) a vizes oldatban (teában) nem vonódnak ki, így érdemes a csipkebogyóíz fogyasztása is. Ezek többek között nagyon jó hatást gyakorolnak a hajszálerekre, de egy részük részt vesz a szervezet A-vitamin készletének képzésében is. A lekvár készítésénél mellőzzük a cukor használatát, helyette válasszunk természetes édesítőket. Figyeljünk rá, hogy ne áztassuk a bogyókat, forrásban lévő vízbe tegyük, a munkafolyamat a lehető legrövidebb legyen.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog