A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

5 ok, amiért a teljes kiőrlésű gabonákat érdemes előnyben részesíteni

A legújabb trendek a teljes kiőrlésű gabonákat egy szintre hozzák a fehér lisztből készült, finomított szénhidrátokkal, főleg glutén, lektin és amilopektin- A tartalmuk végett. Eltérő emésztésük, és felszívódásuk végett a a fehér kenyérrel szemben a rostdús pékáruk a szervezetre jótékony hatásokat is gyakorlonak.

1. A teljes kiőrlésű gabonák javítják a szív egészségét

Kutatások kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása 25 %-kal csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. Ezt a hatást, a teljes kiőrlésű gabonák magas rost, vitamin, ásványianyag, fitoösztrogén, fenolos vegyületek tartalmának tulajdonítják, melyek csökkentik a koleszterin szintet, a vércukorszintet, ezáltal az erek falának gyulladásos folyamatait.

2. A teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Tudományos vizsgálatok alátámasztották, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkenti a 2- típusú cukorbetegség rizikóját. A fehér rizzsel ellentétben, a barna rizs, és természetesen a teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidrát tartalmú lisztekből készült kenyerek előnyben részesítése sokkal kevesebb terhet jelent a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei számára. Hogy miért? Azért, mert a rostdús gabonákból lassan felszabaduló cukor nem okoz hirtelen magas vércukorszint kiugrást, így nem terheli le a vérereket és a hasnyálmirigyet.

3. Csökkentik a daganatok kialakulásának esélyét

A nyugati világ egyik leggyakrabban előforduló daganat típusai közé tartoznak a colorectális karcinómák. Vizsgálatok szerint a teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítése akár 20 %-kal is csökkentheti a colorectális karcinómák kialakulásának esélyét. Ennek okai a következők:

  •  A rostok vastagbélben való bontásuk során a bélflóra számára kedvező anyagok keletkeznek, így segítve a normál flóra egészségét.
  • A rost tartalmú gabonák képesek a nagy felületükön daganatkeltő anyagokat megkötni, növelni a béltartalom térfogatát, ezáltal rövidítve a béltartalom áthaladásának idejét.

4. Megelőzik az elhízást

Kutatásoknak sikerült párhuzamot vonni az elhízás és a magas finomított szénhidrát, fehér liszt, cukor fogyasztás között. Bizonyították, hogy akik magas rosttartalmú étrendre rendezkednek be, testsúlyuk szignifikánsan alacsonyabb.
Hogy miért?

A vércukorszint emelkedésre reflektáló inzulin, a cukrot a sejtekbe viszi, ahol zsírrá alakulhat. Minél magasabb a vércukorszint, annál több zsír rakódik le. Ez különösen a viscerális zsír( rejtett hasűri zsír) nagy részét fogja képezni, mely a hasüreg szerveit vonja körül és rendkívül káros hatású. A megnövekedett rejtett hasűri zsír folyamatos gyulladásos faktorokkal bombázza a szervezetet, mely azután rendellenes inzulinreakciókhoz, szív-és érrendszeri megbetegedésekhez, daganatok kialakulásához vezet. Láthatjuk, ez egy ördögi kör.

5. Növelik az élettartamot

Mivel a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkenti a szívinfarktus, cukorbetegség, légzőszerv rendszeri megbetegedések, daganatok kialakulásának kockázatát, ezt az állítást nem nehéz belátni.

Forrás

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog