A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

5 tipp az őszi megfázás ellen

5 tipp az őszi megfázás ellen

Az ősz és a tél csapadékos, nyirkos hónapjai hamarosan beköszöntenek. Ez az időjárás sajnos különösen kedvez a betegségek, baktériumok, vírusok terjedésének. Egy kis kellő odafigyeléssel, immunerősítéssel akár el is kerülhetjük az enyhébb megfázásokat is: gyakori alapos kézmosás, szezonális gyümölcsök, zöldségek fogyasztása (narancs, sütőtök, cékla), réteges öltözködés, akár vitamin pótlás (C-vitamin, cink, D3-vitamin). A következő 5 gyógynövény, mind a megfázás megelőzésére, mind pedig a  gyógyulási folyamatok gyorsítására is javallt.

Csipkebogyó

A csipkebogyó az egyik legismertebb C-vitamin forrás, mely antioxidáns molekula növeli a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben. Ha gyógyteaként fogyasztjuk immunrendszererősítőként, az influenza és a meghűlés ellen harcol. Frissen fogyasztva a bokorról különösen, de teaként is megőrzi jótékonyhatását, ha az alábbiak szerint készítjük el:

Csipkebogyó tea

  • 1 marék csipkebogyó (szárított, vagy friss)
  • 1l víz
  • 1 teáskanál méz, nyírfacukor, vagy eritrit

Félbevágjuk a csipkebogyókat, betesszük egy nagyobb fazékba, felöntjük egy liter vízzel, és felmelegítjük 40-50 fokra.  Nagyon fontos ekkora hőmérsékleten főzni, hogy ne veszítse el a C-vitamin tartalmát. Ezután letakarjuk őket egy konyharuhával és érdemes 1 napig állni hagyni. Másnap újra felmelegítjük kb. 40 fokra, leszűrjük és már fogyasztható is. Finom, erőteljes íze lesz, mely gyermekek számára is finom lesz mézzel, citrommal!

Bodza virág

Teáját forrón fogyasszuk, légcsőhurut, nátha, köhögés, rekedtség, meghűlésből eredő fül és fejfájás esetén. Vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért a vesehomok, vesekő képződésének a megelőzésére használható. Flavonoidokban (érfalvédő rutin), nyálkában, cseranyagokban gazdag.

Gyömbér

A gyömbér nagy mennyiségben tartalmaz: A-,C-,B- vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően enyhíti a megfázás tüneteit: köhögéscsillapító, görcsoldó. Nagy előnye még, hogy változatosan felhasználható tehetjük, levesekbe, húsételekbe (a keleti konyha elengedhetetlen kelléke), süteményekbe és teát is készíthetünk belőle.

Tudtad? A gyömbér még a terhességi hányingert is igen jól enyhíti.

Figyeljünk rá: mint sok más fűszert, ezt is csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hogy az megőrizze egészséges tartalomanyagait.

Citrom

A citrom a legismertebb gyümölcs, amely a betegségeket segít leküzdeni. Jól alkalmazható influenza, megfázás és mellkasibetegségek ellen. Fokozottan kifejti hatását a gyomor, máj és a belső szervek fertőzésénél. A friss citrom leve vízbe csepegtetve öblögetésre is használható, a vérző fogínyt, torokfájást gyógyítja.

Méz

A méz általános roborálószer, vagyis erősítő, számos nép az istenek eledelének tartja. amelyre a szervezetünknek szüksége van a fertőzések legyőzése érdekében. Leginkább téli időszakban, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt megfázáskor, torokfájásos időszakban ideális természetes antibiotikum. Főképpen gyógytea ízesítésére ajánlom, de a bőrre is kiváló, külsőleg sebgyógyító, hidratáló, erősíti a hajszálakat, nem véletlenül több készítményünk összetevője.

Figyeljünk rá! Próbáljunk meg háztáji termelőtől vásárolni mézet, mert manapság tömegcikké vált a rossz minőségű, hígított, cukrozott méz, mely közel sem olyan jótékony, mint eredeti társa.

Ha tetszettek az ötletek, küldd el barátaidnak is!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: blog