A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Két őszi csoda: a dió és a szelídgesztenye felhasználása

Két őszi csoda: a dió és a szelídgesztenye felhasználása

Ősszel megkezdődnek a betakarítások és a szüretek, hogy a hideg tél ideje alatt a természet adta kincseket felhasználhassuk. A dió és szelídgesztenye gyűjtési ideje szeptember-október, így még nem vagyunk lekésve róla. Nem is gondolnánk mennyire hasznosak, egészségesek ezek a héjas termések.

Elolvasom

A dió

A dióbél nagy mennyiségű E- és B vitamin forrás, továbbá jelentős kalcium, magnézium, és káliumot is tartalmaz. Főként konyhai alapanyag, mivel sütemények, tészták, és kalácsok készítéséhez használt, de tudnunk kell arról is, hogy a diónak jelentős a gyógyászati hatása is.

A dióbél vérszegénység, sápadtság esetén lehet hatásos. A dióbélből hidegen sajtolt dióolaj (eszenciális telítetlen zsírsavakban gazdag) érelmeszesedés megelőzésére használható: naponta 1-2 kávéskanálnyit fogyasszunk salátára rácsepegtetve.

Tipp: dióolajból nagyon finom és egészséges házi majonézt készíthetünk a szokásos módon.

Nemcsak a bél használható fel, de a diólevél és diókopács is. A levélből készült forrázat kihűlve tökéletes pattanás, bőrgomba, allergiás bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek esetén ápolási céllal. A diókopács (Négy darab szárított zöld dióburkot helyezzünk fél liter forró vízbe és főzzük egy percig, majd hagyjuk állni 1-2 óráig.) főzet segíti a krónikus izzadás csökkentését.

Fontos! A diólevélből és a diókopácsból készült teát csak külsőleg használjuk!

Hogyan táruljuk a diót télen?

A diót, hogy minél több ideig friss maradjon, érdemes tárolás előtt a napon szárítani, majd helyezzük száraz és szellőztethető helyiségbe, hiszen óvnunk kell a penészedéstől és az avasodástól. A jól kiszárított diót tiszta, száraz befőttesüvegekbe vagy poharakba is helyezhetjük, alaposan lenyomkodjuk, így a levegő kikerül a diók közül. Tiszta tetővel lefedjük és máris eltehetjük télre a kamrába vagy a hűtőbe.
 

A szelídgesztenye

A szelídgesztenyét frissen főzve, sütve vagy pürének fogyasztjuk. Különlegességnek számít a gesztenyeméz, pedig fogyasztása jó hatással van a vérzékenység ellen, kimerültség és étvágytalanság esetén is.

A szelídgesztenye gyakori fogyasztása segíthet csökkenteni a trombózis kialakulásának esélyét és visszértágulatra is kiváló, mint belsőleg, mint külsőleg. Alacsony energia tartalma miatt bármely diéta jó kiegészítője. A nyers gesztenyében megtalálható: B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kálium, magnézium, vas, réz, foszfor. Gyógyászati célokra a levele és termése alkalmas.  A leveléből készített tea csökkenti a légúti irritációt, így enyhítheti az asztmás tüneteket.

Sült gesztenye készítése

Csodás, szép őszi estéken nincs is jobb egy kis sült gesztenyénél.

Nincs másra szükségünk csak 1kg gesztenyére.

Fontos a minőség, így csak az egészséges, fényes barna szemeket érdemes megvenni.

A gesztenyéket áztassuk vízbe 30 percre, egy késsel a domború felüket vágjuk be, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy ne égjenek oda. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig. Érdemes időközönként megrázni a tepsit, hogy biztosan átsüljenek. Miután elkészültek, konyharuhában csomagoljuk őket 10 percre és még melegen pucoljuk meg.

Jó étvágyat,

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Otthon