A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A koenzim Q10 széleskörű hatása szervezetünkre

Ildikó
2015. 03. 10. 00:18:10


Energiatermelés
A koenzim Q10 a mitokondriumban termelődő energia folyamatok nélkülözhetetlen anyaga. Az emberi testben az energia kilencvenöt százalékban így jön létre. A folyamatos fáradtság, levertség, kimerültség esetenként megoldható koenzim Q10 pótlással.


Öregedés gátlás
Az energiatermelő elektrontranszport láncban a koenzim Q10 antioxidáns molekulaként is szerepel, vagyis megvédi a mitokondriumot az energia képződés során keletkezett káros szabadgyököktől.
A molekula gyökfogó antioxidáns szerepéhez az is hozzájárul, hogy képes regenerálni más antioxidánsokat, például az E-vitamint. Ezeknek az antioxidáns tulajdonságoknak köszönhetően a koenzim Q10 lassítja az öregedési folyamatokat.


Szív-és érrendszeri megbetegedések
A koenzim Q10 segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában. Szívelégtelenségben igazolódott a koenzim Q10 hiány jelenléte.
Az érelmeszesedés kiváltásában jelentős az LDL molekula („rossz koleszterin”) oxidációja. A koenzim Q10 védi az LDL molekulát az oxidációtól, így csökkentve az érelmeszesedést, mely alapvető a szívinfarktus és az agyi éreláródás szempontjából.
Koleszterinszint csökkentő sztatinok jelentősen csökkentik a koenzim Q10 szintet, ezért sztatin terápia mellé elengedhetetlen a koenzim Q10 pótlás.


Vérnyomás
A koenzim Q10 vérnyomás csökkentő hatásáról több beszámoló is született.


Migrénes fejfájás

Azt figyelték meg, hogy a koenzim Q10 kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban is.
Hatékonyan alkalmazható migrénes rohamok megelőzésében, magnézium- ,és B2-vitamin alkalmazása mellett.


Ínygyulladás
Vizsgálatok szerint a beteg ínyszövet koenzim Q10 hiányosnak mondható az egészséges ínyszövethez képest. Humán klinikai vizsgálatok alapján a koenzim Q10 szájon át történő alkalmazása és az íny egészségének javulása, az ínyszövet immunreakciója, valamint a beteg íny regenerálódása között összefüggés hozható. A lokálisan az ínyszöveten alkalmazott koenzim Q10 tovább segíti az íny regenerációját.


Daganatos megbetegedések
Egyértelmű adatok nem állnak rendelkezésre, de a koenzim Q10 szabadgyök lekötő hatása végett feltételezhető, hogy megakadályozza a rákot okozó sejtek elszaporodását.


Hogyan fogyaszd a koenzim Q10 tartalmú étrendkiegészítőket?
A koenzim Q10 felszívódása a zsírban oldódó vitaminokéval azonos (pl. E-vitamin). Ez úgy zajlik, hogy étkezés hatására a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe. Ezek elősegítik a zsíroldékony anyagok felszívódásához szükséges folyamatokat. Tehát a kívülről bevitt koenzim Q10 legjobban étkezés közben bevéve szívódik fel, ahogyan más zsíroldékony vitamin is ( A, D, E, K ).


Magas koenzim Q10 tartalmú ételek:

  • Olajok: szója, olíva, szőlőmag
  • Húsok: sertés és marhahús, illetve belsőségek (szív, máj)
  • Gyümölcs, zöldség: avokádó, petrezselyem.

Összefoglalásként elmondható, hogy a koenzim Q10 étrendkiegészítő szedése általánosan ajánlott szívelégtelenségben, szívizomgyengeségben, magas vérnyomásban, magas koleszterin szint esetén. Fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában.

Szívesen ajánlom a Béres Koenzim Q10 kapszulát, mely hazánkban gyógyszer minősítést szerzett, tehát összetétele szigorúan bevizsgált, hatása bizonyított.
A készítmény a koenzim Q10 mellett tartalmaz B3-vitamint, E-vitamint, és antioxidáns nyomelemeket is (cink, mangán, réz, és szelén).

 

Szőlőmagolaj hatóanyagú termékünk: Magister Ránctalanító Nappali Arckrém

Kapcsolódó cikkünk: A krónikus fáradtság háttere

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog