A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A MADARAK ETETÉSÉNEK FONTOSSÁGA

A MADARAK ETETÉSÉNEK FONTOSSÁGA Egy madáretető kihelyezése egyáltalán nem kíván sok energiát és időráfordítást, viszont a madárkák számára létszükség lehet.

Az újrahasznosítás hegyében elegendő elővenni egy felakasztható műanyag virágalátétet, vagy egy 1,5 literes vizes palackot. Mindkét megoldás előnye egyszerűségük és olcsóságuk mellett, hogy fellógatva abszolút macska-biztosak :). Az énekesmadarak is állandó stresszben élnek a ragadozók miatt. A téli időszakban, amikor a táplálék rendkívül korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, a kistestű madarak takarékoskodnak a rengeteg energiát felemésztő repüléssel. Állandó testhőmérsékletük (40-42°) fenntartásáról is gondoskodniuk kell a legkeményebb téli napokon is.


Hogyan etessük őket?

A madártáplálék akkor jó, ha nagy energiatartalmú és olcsó, hiszen a 4-5 hónapig is tartó etetés során minden nap kell gondoskodni a kertünkbe szokott madarakról. Az etetőinket látogató vendégek számítanak a napi rendszerességgel kihelyezett táplálékra és nem tesznek meg fölöslegesen nagy távolságokat azért, hogy más élelem után keressenek. A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben raktározható, energiadús táplálék a napraforgómag. A magvak raktározott tápanyagtartalma a legtöbb madár számára elegendő.


Hogyan itassuk őket?

Az itatás nyilván nehezebb feladat, hiszen 0 ºC alatt folyamatosan gondoskodni kellene az ivóvíz jégmentesítéséről. A szürkület beálltáig naponta akár óránként cserélnünk kellene a vizet. Ennek elkerülésére is jó megoldást jelent egy alma kihelyezése, amiből még fagyott állapotban is tud csippenteni a legtöbb madár.


Helyezzünk ki odút!

Aki komolyan gondolja a madarak téli gondozását, annak érdemes 1-2 (B-típusú/32-34 mm berepülőnyílású) odút is kihelyeznie. A hideg téli estéken, éjszakákon sok madár választja az odú védettségét. Sokan összetömörülve gondoskodnak a hőtermelésről is. Tavasszal ugyanezek az odúk (kitakarítás fontos március elején) fészke lelőhelyet biztosítanak az odúlakó széncinegék, kékcinegék, verebek, örvös légykapók, csuszkák számára.

Akit csodálattal tölt el a madarak hangja és röpte, azokat nyilván nem kell meggyőzni a téli gondoskodás fontosságáról: a télen kertünkbe szoktatott madarak nagy valószínűséggel tavasszal is a környéken maradnak, fészket raknak és énekelnek, állandó élettel töltik meg kertünket. Mindemellett felbecsülhetetlen hasznot hoznak, elsősorban a zöldség-és gyümölcstermesztők számára. Védjük és óvjuk őket a természettel, kertünkkel együtt!

Óvjuk az állatokat, vigyázzunk a környezetre, 

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: blog