A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A normál flóránk fontossága, a probiotikumok szerepe

A NORMÁL FLÓRÁNK FONTOSSÁGA - AMIT TALÁN MÉG SOSEM HALLOTTÁL!
MIÉRT IS JÓK A PROBIOTIKUMOK?

A normál flóránknak, vagyis a velünk élő mikrobiális közösségnek, szervezetünkben kiemelt jelentősége van.

Tudtátok azt a megdöbbentő tényt, hogy szervezetünk összes sejtjének csupán csak 10 %-a humán, a maradék sejtek mikróbák? A bőrünkön kb. 1000 faj, a szájban és a légzőszervrendszerben 600 faj, a bélrendszerben 500 - 1000 faj, az urogenitális rendszerben 60 faj, de még a gyomor erősen savas pH- ján is él velünk 25- féle baktérium. És ez nagyon is jól van így.

A magzat már az intrauterin életben kontaminálódik az anyai flórával. Legnagyobb részben a flóránkat a szülőcsatornán való áthaladás során az anyai végbél és hüvely baktériumflórája, illetve az anyatej Bifidobaktérium és Lactobacillus tartalma alakítja ki.

A jótékony mikroorganizmusok hatásai:

 • gátolják a káros baktériumok megtapadását a nyálkahártyákon (pl. anyagcsere termékükkel csökkentik a pH-t, fehérjéket termelnek, melyek csökkentik az E.Coli megtapadását- nagy szerep a húgyuti fertőzések megállításában).
 • Gátolják a káros baktériumok növekedését (pl. L.Casei a Clostridium növekedését- ezek elszaporodása szűnni nem akaró hasmenéshez vezethet).
 • Gyulladáscsökkentő fehérjéket termelnek.
 • Fokozzák egyes immunoglobulinok szekrécióját, így fokozva az immunrendszer működését.
 • Bél hámsejtjeit tápláló anyagokat termelnek (segítséget jelent a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, felszívódási zavarokban).
 • Tápanyagok felszívódásban szerepet játszanak.
 • Vitaminokat termelnek (pl. a jótékony Bifidobaktériumok B-vitaminokat termelnek).
 • L. Salivarius jótékony baktérium csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulását.

... és még sorolhatnám.

Mit okozhat a normál flóra felborulása, vagyis mikor felborul az egyensúly, és a káros baktériumok mennyisége kórosan megnövekszik, a jótékony baktérium mennyiség pedig lecsökken (diszbiózis)?

Az egyensúly felborulása gyulladásos mediátorok képződéséhez, káros baktériumok elszaporodásához, Candida fajok túlszaporodásához vezet. Ezek a folyamatok:

 • hozzájárulnak az elhízáshoz,
 • elősegíthetik a 2. típusú cukorbetegség kialakulását,
 • hasmenést okozhatnak (utazók hasmenése),
 • gyulladásos bélbetegségeket, béldaganatok indukálhatnak,
 • légúti allergiát, asztmát okozhatnak
 • depressziót, levertséget, álmatlanságot (fruktóz emésztése károsodik, ezáltal csökken a triptofán termelődés, mely a szervezetünk fő boldogsághormonjának, a szerotoninnak az előanyaga)
 • autizmus kialaklását indukálhatják (egy bizonyos baktérium a Sutterella baktérium csak az autisták bélrendszerében található meg, náluk gyakran bélrendszeri tünetek).


A probiotikumok nem patogén mikroorganizmusok, melyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Ezen széles jótékony hatások hátterében mindenképpen javaslom problémamentesség esetén is a probiotikumok kúraszerű szedését, antibiotikum szedés mellé pedig feltételnül. Antibiotikum szedés esetén gyakori a flóra felborulás miatti hasmenés, másodlagos infekciók-húgyúti fertőzés-kialakulása, probiotikum szedésével ezek a kellemetlen mellékhatások megakadályozhatók. A joghurt és a kefír ismert forrása a jó baktériumoknak, de ezenkívül a szója, a savanyú káposzta, és az író is gazdag probiotikumokban.

Gyógyszertári készítmények széles választékában sokszor nem is tudják a betegek milyen probiotikumot válasszanak. Én mindenképpen a Normaflore-t szoktam javasolni, mivel ez a készítmény szigorú klinikai vizsgálatokon esett át és gyógyszer minősítést kapott, ami a többi probiotikum nagytöbbségéről nem mondható el. A Normaflore belsőleges szuszpenzió a normál flóránk tagjaként ismert, nem patogén, B-vitamint termelő Bacillus clausii spóráit tartalmazza. A spórák még az erős gyomorsavnak is ellenállnak, lejutva a vékonybélbe szabadul fel a jótékony baktérium. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a baktériumok, kapszulázás nélkül is elérjék a kívánt hatást, így szuszpenzió formájában adhatóvá válik a készítmény még csecsemőknek is. A Normaflore alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását, hozzájárul az antibiotikumok okozta káros mellékhatások kiküszöbölésére.


dr. Mester Ildikó, gyógyszerész

Tartalomhoz tartozó címkék: blog