A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

ÁLLATI SZŐRŐK OKOZTA BŐRALLERGIÁK

ÁLLATI SZŐRŐK OKOZTA BŐRALLERGIÁK

Az állati szőrők okozta légúti allergiák már évtizedek óta ismertek, de az állattartási szokások megváltozásával és a hobbiállatok elterjedésével a kis kedvencek által kiváltott kontakt bőrallergiák előfordulása is egyre szaporodik. Nemzetközi adatok szerint a kisállatok okozta allergiák a népesség 10 %-át érintik.

Elolvasom

Nem a szőrszál allergizál

Régóta tudjuk, hogy a szőrszálaknak nincs allergén potenciáljuk, ami a túlérzékenységet okozza az a szőrszálákhoz tapadó levélt, elhalt bőrsejtek fehérje molekulái. Az allergiát tovább erősítik az ezekhez tapadó állati nyál, verejték, mirigy váladékok, és ehhez társulhatnak még vizelettel és széklettel kiválasztott anyagok, valamint az állatokon élősködő ízeltlábúak (bolha, rüh, tetű) által kiválaszott anyagok.

Az allergia bármely életkorban kialakulhat, de fokozott érzékenységük lehet az állati szőr allergiákra azoknak,akik atópiás dermatitsben, vagy asztmában, allergiás rhinitisben szenvednek! 

Tünetek
Az állati szőrők okozta kontaktallergia nem különbözik lényegesen más kontakt bőrallergiáktól

A korai tünetek az állat szőrével való érintkezés helyén 15-20 perc után kialakulhatnak, éles szélű, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő viszkető csalánfoltok, melyet erős viszketés kisér, de 50-60 perc múlva spontán megszűnik.

Késői allergiás reakció esetén (kontakt dermatitis, kontakt ekcéma) a tünetek a kisállat simogatása, érintése után 24-48 óra múlva jelentkezik, viszketés, kispirosodás, duzzanat, göbök. Amennyiben a kisállattal a kontaktus fennmarad hámlás, a bőr megastagodása, berepedezés figyelhető meg. 

Nem csak a simogatás
Kerülni kell az állat szőrével találkozó tárgyak érintését is, például allergia alakulhat kis a nyak területén is olyan sál viselése után, melyen korábban a kutya, vagy a macska feküdt. Az allergiás betegnél tüneteket jelentkezhetnek ugyanarra a fotelre leülve, mint ahova előtte a háziállat foglalt helyet, a szőnyegen sétálva, ahol előtte a kisállat feküdt.  

Kezelés

  • A kisállat elkerülésével, mint allergén forrás megszüntetésével panaszmentesség érhető el.
  • Általános higiéniás szabályok betartása (a kedvenc fürdetése és fekhelyének gyakori tisztítása).
  • A kisállat érintése után alapos kézmosás szükséges, ha már kialakult az irritácó, akkor ehhez a Holt-tengeri iszapos natúszappanunkat, vagy a Kecsketejes csipkebogyó szappant ajánljuk. 
  • A problémát az jelenti, hogy ezeket az allergéneket nagyon nehéz eltávolítani a kárpitból, bútorokból, szőnyegekből, így az allergiás beteggel együtt a lakásban, házban a kisállat nem tartható.
  • Enyhe esetekben külsőleg az Avokádós babapopsikrémünk segítségre lehet, mely panthenol és cink-oxid tartalmánál fogva hámosít, enyhe gyulladáscsökkentő, viszketés csillapító. Súlyosabb esetekben gyógyszerész által javasolt tüneti kezelést nyújtó antihisztamin tabletta szedése és bőrgyógyász által javasolt terápia válik szükségessé.
  • Legsúlyosabb esetekben (generalizált bőrpír, légszomj, gégeödéma) azonnali orvosi segítségre van szükség!

Nem létezik hipoallergén kutyus

Sajnos klinikailag vizsgálva a hipoallergén és a hagyományos kutyákból származó szőrszál mintákat, az allergén potenciáljuk között semmilyen különbség nem mutatkozik, így nem érdemes újszülöttek és allergiás betegek mellé ilyen kutyusokat beszerezni.

Lehet, hogy kutyából nem létezik, de fürdőkrémből és testápolóból igen, mely csökkenti az irritált, viszkető bőr fokozott érzékenységét!

Forrás: Bőrgyógyászati és venerológiai szemle, 2016.92.évf. 2. 41-47

Hiszek a te egészséges bőrödben és vegyszermentes bőrápolásodban,

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Ekcéma