A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Az allergia a méhen belül kezdődik

AZ ALLERGIA A MÉHEN BELÜL KEZDŐDIK


 

Az allergiás betegségek (asztma, allergiás bőrgyulladások, allergiás nátha, ételallergia) családon belüli halmozódása gyakori. Ez a betegségek genetikai hátterére való következtetésre ad okot, de újabb vizsgálatok bitonyították a genetikai faktorok a méhen belüli környezeti hatásokkal együtt vezetnek az allergiás betegségek kialakulásához, az immunrendszer átprogramozódásához.

Nézzük, mik azok az anyai hatások, melyek az újszülöttre nézve allergiakockázatot jelentenek!

1. Terhesség alatti dohányzás
Igazolták, hogy az újszülött légzésfunkciójának romlását, zihálást idéz elő, növeli minden allergiás betegség, beleértve az ekcéma kialakulásának valószínűségét is. Bizonyították, már a nagymama dohányzása is, mikor az édesanyával volt terhes, növeli az unoka asztma rizikóját. A passzív dohányzás minden formája is kerülendő.

2. Az anya túlsúlya
Terhesség alatti + 25 kg súlytöbblet nagyban növeli az újszülött allergiarizikóját.

3. Császármetszés, koraszülés
Császármentszéssel született babák és kis születési súly esetén is nő az allergiás betegségek kialakulásának valószínűsége, úgy mint az asztma, a szénanátha, vagy az ekcéma.

4. Alacsony anyai D-vitamin szint
Igazolták, hogy az anya D-vitamin hiánya fokozza a születendő gyermek asztma és az ekcéma rizikóját. 

Milyen allergia megelőző tényezőket ismerünk?

  • A terhesség és szoptatás alatti halolaj  fogyasztás védő hatású.
  • Megfelelő anyai és csecsemő D-vitamin szint kialakítása.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás terhesség és szoptatás alatt.
  • A szülés utáni allergiaprevenció alapja a  kizárólag anyatejes táplálás . Az élet első 6 hónapjában kizárólag anyatejjel táplált gyermekek esetén az ekcéma és ételallergia előfordulása sokkal alacsonyabb, a légúti allergia megjelenése még 17 éves korban is ritkább, a nem anyatejjel táplált babák csoportjához képest.
  • Az újszülött mesterséges anyagokkal, allergénekkel való érintkezésének (közvetlen bőrkontaktus vagy anyatej által) leminimalizálása.
Tudtad? A Magister products natúrkozmetikumok alapvető hatóanyaga a D-vitamin, mint az ekcémás bőrgyulladások gyógyítója, a bőr egészséges immunrendszerének fenntartója. 

Forrás: Medical Tribune, XIV. évf. 4.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog