A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Az éltető „cink-erő”

Az éltető „cink-erő”

Készítményeinkben az egyik preferált hatóanyag a cink. Nem véletlenül, hiszen bőrünkre nézve számos jótékony hatást gyakorol. Olvasd el, melyek ezek!

Elolvasom

Mi az a cink?

A cink az egyik legjelentősebb nyomelem. Szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, porítható átmenetifém. Vegyjele a Zn. A Magister Products készítményekben a cinknek olyan vegyületeit használjuk, mely az adott esetben a biológiai-dermatológiai funkciót a legjobban ellátja.

Mennyi cink található a szervezetünkben?

A szervezetünkben körülbelül 2-3 gramm cink van: ennek a 60%-a a harántcsíkolt izmokban, 30%-a a csontokban, 5-5%-a a bőrben és a májban található. Ezen kívül cink kis mennyiségben a vesében, hasnyálmirigyben, retinában, fogban, hajban, vérsejtekben, prosztatában és herében van jelen. Szervezetünk a fel nem használt cinket nem raktározza el, ezért fontos a napi megfelelő mennyiségű cink bevitel. 

Milyen folyamatokban vesz részt a cink?

  • Több, mint 200 enzim működéséhez szükséges (kofaktor).
  • Szerepet játszik a DNS, RNS és fehérjeszintézisben, sejtosztódásban.
  • Szükséges a növekedéshez és fejlődéshez magzati korban és utána.
  • Antioxidáns és antibakteriális hatása van.
  • Elősegíti a sebgyógyulást.
  • Szerepe van az ízleléseben és szaglásban.
  • Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
  • Az inzulin szerkezetének stabilizálásán keresztül részt vesz a vércukor szabályozásában.
  • Fontos szerepe van a sejtmembrán integritás fenntartásában.
  • Részt vesz a hormonrendszer szabályozásában.

Milyen kapcsolat van a cink és a bőr között?

A cink szükséges a hámsejtek kialakulásához, osztódásához és fennmaradásához. Szerepet játszik a sebgyógyulásban, ezért sebek, fekélyek hámosítására használható. 

Antibakteriális hatása miatt alkalmazzák gyulladt, pattanásos (aknés) bőr helyi kezelésére, ezért nem maradhatott ki Kamilla arckrémünkből.

Híg oldata fertőtlenítőként, herpeszvírus ellenes szerként használható.

Gyakran alkalmazzák pelenkakiütés megelőzésére, hiszen amellett, hogy fertőtlenítő hatású, védőréteget képez a pelenka nedves tartalma és a bőr között. Cink-tartalmánál fogva így hat a Magister Avokádós babapopsikrém.

Antioxidáns hatású, így a Magister Trópusi nyár arckrém fontos hatóanyaga.

A hajhullás bizonyos típusaiban (telogén effluvium) csökkent a cink szintje a vérben, ilyenkor a szájon át történő cink pótlás hasznos lehet.

A hajszálak alacsonyabb cink szintje különböző hajszálrendellenességeket okoz (a cink szükséges a haj keratinizációjához).

Foltos hajhullásban (alopecia areata) a legfrissebb kutatások szerint a cinkhiány a súlyosabb esetek indikátora, ezért a cinkpótlás hasznos ezekben az esetekben is. Természetesen nem maradhatott ki a Magister hajszeszünkből és Menta-lime samponunkból

Fizikai fényvédőként az UV okozta károsodástól, tumor kialakulásától nyújt bizonyos mértékű védelmet, így a Kakaóvajas naptejünk lényeges összetevője.

Ezen kívül atópiás dermatitisben is kutatták a szerepét: a sejten belüli cink szint csökkenés összefüggésben lehet az atópiás dermatitissel, de egyelőre nem sikerült bizonyítani ok-okozati összefüggést. Levendula-cickafark habkrémünk kulcsfontosságú alkotója.

Milyen tünetei lehetnek a cinkhiánynak?

A veleszületett cinkhiány súlyos tünetekkel jár: idegrendszeri tünetek, fényérzékenység, testi és szellemi fejlődési zavar, fertőzésekre való fokozott hajlam, hasmenés, hajhullás, körömeltérések. A száj körül, kézen, lábon, fartájon vörös foltok, hólyagok, hámhiány, hámlás jelentkezhet. Hosszasan fennálló, súlyos esetben, kezelés nélkül halálos lehet. Ezt a cinkhiány okozta tünetegyüttest acrodermatitis enteropathica-nak hívjuk.

A szerzett cinkhiány diétás (táplálkozási) okok miatt alakul ki (például alultápláltság, mesterséges táplálás, felszívódási zavar, terhesség, túl sok rost fogyasztása, ami megköti a nyomelemeket, stb). A tünetek megegyeznek a veleszületett típusnál leírtakkal, de általában enyhébbek, a cinkhiány mértékétől függenek.

Milyen ételekben van cink?

Hal, vöröshús, kagyló, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, olajos magvak, tojás, tej.

Mit okozhat a túl sok cink bevitel?

Hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, hasmenés, fejfájás, letargia, sőt, hosszú idő után rézhiány is kialakulhat, mivel a nagy mennyiségű cinkbevitel csökkentheti a réz felszívódását. Ezért fontos, hogy az igényeinknek megfelelő mennyiségű cinket vigyünk be a szervezetünkbe!

Napi javasolt cink bevitel (RDA - Recommended Dietary Allowances)

Amint látod, a cink kivételes fontosságú nyomelem bőröd egészsége szempontjából!

Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Kombinált-Zsíros Pattanásos arcbőr