A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Egészséges édességek - így fogyaszd a csonthéjasokat!

Egészséges édességek - így fogyaszd a csonthéjasokat! Számos ember szervezetébe a magokba zárt tartalomanyagok kizárólag mogyorós csoki útján vagy reggeli cukros müzliként jut be és eszünkbe sem jutna önmagában fogyasztani, vagy esetleg salátára szórva, pedig így a legegészségesebb. De miért is fontos a fogyasztásuk?

 A dió, mogyoró és mandula jellemzője, hogy magas telítetlen zsírsavtartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak a vérnyomásunkat és koleszterinszintünk egészséges szinten tartásához. Ezek a természetes zsírsavak bőrünkre nézve is nélkülözhetetlenek, de ezek a csonthéjasok egytől- egyig bővelkednek eszenciális cinkben is. Biztosan hallottad már tőlem, hogy ahol bőrprobléma van, ott cink hiány uralkodik! Részletesen az éltető cink erőről itt olvashatsz
A csonthájasok tehát szervezetünk ásványi anyagokban, vitaminokban és olajokban gazdag teljes értékű táplálékforrásai.

Mandula

Olaja kiváló a keringési problémák megelőzésére. Magas E-vitamin tartalma révén a szépség vitaminjának is nevezhetnénk, erősíti a sejteket, a bőrt. Lisztérzékenyek mannájaként is emlegetik, hiszen a mandulaloszt helyettesíti a gabonalisztet. Komplex B-vitamin tartalma mellett folsavban is gazdag, így a sejtekben zajló jótékony folyamatokat is elősegíti. Szűz édesmandula olaját mi is előszeretettel használjuk készítményeinkben: Mandulatej arc és sminklemosó, K1RALY Sportkrém, Happy Baby Babaolaj


Így készíts pirított mandulát:

Hozzávalók:

  • 20 dkg pucolt mandula
  • 1 teáskanálnyi só

A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, egy edényben forraljunk vizet, majd a mandulákat 1 percig forraljuk. Ezután szűrjük le és szedjük le a mandulák héjáját. Tegyük egy tepsibe, szórjuk meg sóval, keverjük össze és mehet a sütőbe 10 percre. Fél időnél rázzuk meg a tepsit, hogy biztosan megsüljön a másik fele is. Ha elérte a karamell színt kész is. Helyezzük egy nagyobb edénybe 5-10 percet várjunk, ez idő alatt ropogóssá válnak, majd fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat! 

Mogyoró

Nem csak a mókusoknak, Neked is! Gazdag B1-, B2-, C-, H (hajvédő biotin)- és E-vitaminban, nagy mennyiségű káliumot és kalciumot tartalmaz. B-vitaminjaival az idegrendszer működését, E- és C-vitaminjaival pedig a szervezet folyamatait erősíti. Immunrendszerünk vitaminja, jelentősége bizonyított a daganatos és érrendszeri betegségek megelőzésében. A benne található fehérjék allergiát kiváltó hatásúak, fogyasztásakor ezt mindenképp vegyük figyelembe.

Tipp: Ha süteménybe szeretnénk feldolgozni pl. a törökmogyorót, érdemes előtte kicsit kókuszolajon megpirítani. A pirítás során a magban lévő olaj is nagyobb szerephez jut, a mogyoró íze intenzívebbé válik. 

Pisztácia

Egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy képes akár a stressz okozta magas vérnyomást is csökkenteni. Fontos antioxidáns  A- és E- vitamin raktár, így csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Napi fél csésze pisztáciával biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges ásványokat, kalciumot, vasat, magnéziumot és rezet.

Pisztácia trüffel recept 

Hozzávalók:

  • 50 g habtejszín
  • 30 g sótlan pisztácia (ledarálva) + 10 g a hempergetéshez
  • 11 g cukormentes étcsokoládé
  • 25 g teavaj

Elkészítés: A tejszínt egy lábasban épp csak felforraljuk és elkeverjük benne a darált pisztáciát (vagy diót, mogyorót, mandulát stb). Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az apróra tördelt csokoládét és vajat. Keverjük, míg fel nem olvad, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap vizes teáskanál segítségével formázzunk gombócokat és hempergessük meg pisztáciában. Fogyasztásig tároljuk hűtőben. 

Kesudió 

A mangónak és a pisztáciának közeli rokona. Jelentős magnézium-, réz- és fehérjeforrás. Ezeknek köszönhetően izomgörcsök, feszültség és fáradtság esetén nyújthat kiváló segítséget. A réz segíti a vas felszívódását, a csontok és a kötőszövet egészségét, valamint a bőr és haj sötét pigmentjeihez szükséges melanin termelődését.

Tej helyettesítő kesudió tej készítése

Összetevők:

  • 10 dkg natúr kesudió
  • 7 dl víz
  • egy csipet só

Elkészítés: Turmixgépben vagy botmixerrel dolgozzuk egyneművé a kesudiót annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ha itt megállunk, akkor kész is van a kesudió tejszín.) Turmixoljuk hozzá a maradék vizet, és dobjunk bele egy csipet sót is. Hűtőben 2-3 napig eláll, édesíthetjük sztíviával, vagy nyírfacukorral is.

Szeretettel, 

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: blog