A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Gyermekkori allergiák egyre gyakoribb előfordulása

A veleszületett bőrgyulladás (atópiás dermatitisz, ekcéma) és más veleszületetett allegiás megbetegedések száma fokozatosan emelkedik. Ma már az 5 év alatti gyerekek 10-15 %-ánál jelenik meg az atópiás dermatitisz (tünetei: viszkető, hámló vagy nedvedző vörös foltok,és sajnos ennek a betegségnek a társulása asztmával, szénanáthával, ételallergiával is igen gyakori. Az atópiás dermatitisz-szel küzdő gyermekek legalább 30 %-ánál mutatható ki párhuzamosan valamilyen ételallergia (tehéntej, tojás, búza, szója..) is.  Ez az allegiás alkat (az immunrendszer túlérzékenysége) veleszületett hajlamon alakul ki, de a tünetegyüttes kialakulásához külső tényezők is hozzájárulnak, mint például a kozmetikai vegyszerekkel történő expozíció.

Egy amerikai vizsgálatban 837 6-18 éves atópiás dermatitisz-szel küzdő gyermek vizeletében mérték kozmetikai vegyszerek (triclosan, metil-, és propilparaben) koncentrációját. Megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél magasabb volt a mért vegyszerek koncentrációja, azoknál ételallergia és asztma is gyakrabban fordult elő .

Mit jelent ez? A kozmetikumokban nagyon gyakran előforduló triclosan, metil-, és propilparaben nemcsak a bőrgyulladás kockázatát, de a légúti allergénekre való fogékonyságot és az étel allergénekre való szenzibilizálódást, érzékennyé válást is fokozza . Ha belegondolunk ez nem is olyan meglepő, hiszen ezek a kemikáliák az immunrendszer gyengítésével további kellemetlen allergiák okozói lehetnek.

Mit tehetünk? Gyermekünket nem tudjuk mindentől védeni, de a terhesség és szoptatás alatti bolti kozmetikumok használatának elkerülésével, a gyermek vegyszermentes bőrápolásával sokat tehetünk nemcsak bőre, amint láthatjuk egész szervezete védelme érdekében is. Azoknál a babáknál, akiknél már jelentkezett bőrgyulladás, fokozott körültekintéssel kell eljárnunk a tisztálkodó-, és testápolási szerek kiválasztása esetén. A Magister Hipoallergén fürdő-, és testápolókrém pontosan a babák és az érzékeny bőrűek védelme érdekében került kifejlesztésre, a "gyógyszertári mosakodókenőcs" paraben, trietanolamin és kőolajszármazék-mentes alternatívájaként.

 

Forrás: 
Spanier AJ Fausnight T Camacho TF Braun JM
The associations of triclosan and  paraben  exposure with allergen sensitization and wheeze in children.

 2014 Nov-Dec;35(6):475-81.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog