A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Hidratálás - de mit jelent ez?

Hidratálás - de mit jelent ez?

„A szépségápolás a bőr hidratálásával kezdődik.”
Gyakran lehet hallani ezt a mondatot, ezért szeretném, ha azt is tudnátok, hogy miért szükséges a bőr hidratálása és hogyan is történik valójában!

Elolvasom

Mit jelent a hidratálás?

A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti, ami által a bőr kisimult, rugalmas, élettel teli, ragyogó lesz. Ezt egyrészt belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, másrészt külsőleg, a bőrön keresztül történő vízvesztés megakadályozásával (hidratáló krémek) érhetjük el. 

Miért kell víz a bőr megfelelő működéséhez?

Testünk vízkészletének 10-20%-a a bőrben található. A víz a sejtek alapvető alkotóeleme, emellett szükséges a bőr felső rétegében (szarurétegben) található sejtek (korneociták) éréséhez és a természetes hámlás folyamatához is.

Mit történik, ha csökken a bőr víztartalma?

A fokozott vízvesztés száraz, durva tapintatú, hámló, pikkelyes bőrt eredményez. A csökkent víztartalmú bőr ráncosabb, feszül, viszket, könnyen kipirosodik és védtelenebb a kórokozókkal szemben. Ilyenkor a gyulladást és allergiás reakciókat kiváltó ágensek is könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Milyen faktorok határozzák meg a bőr hidratáltságát?

A víz az alsó rétegektől jut el a felsőbb rétegekig, ahonnan ideális esetben csak kis mennyiség párolog el. A víz túlzott vesztését egyszerre több tényező próbálja megakadályozni:

 • A bőr felső rétegét képező sejtek és a köztük lévő lipidek egy úgynevezett „barriert” (védőgátat) képeznek, ami meggátolja a vízvesztést és a külvilágban lévő anyagok bejutását.
 • A korneocitákhoz kapcsolódó, ún természetes hidratáló faktorok (például a karbamid- ez nagyon sok termékünkben fellelhető) a víz megkötése révén tartják fenn a sejtek megfelelő hidratáltságát.

Mikor fokozott a bőrön keresztüli vízvesztés?

 • télen a fűtés és a szél szárító hatása, nyáron az UV sugárzás, verejtékezés miatt
 • túlzott fürdés, szappanhasználat esetén
 • bizonyos agresszív kozmetikai szerek használatakor
 • egyes gyógykezelések (pl pattanásos bőr kezelése) után, stb.

Fontos megjegyezni, hogy a dehidratált (vízhiányos) és a száraz bőr nem ugyanaz és más ápolást is igényel. Ezt derítjük fel többek között bődiagnosztikai vizsgálataink során is.

Vízhiányos bármelyik típusba tartozó, akár a zsíros, pattanásra hajlamos bőr is lehet. A száraz bőrtípusnál ennél összetettebb a probléma: a vízhiány mellett lipidhiány is van, ami a barrier csökkent működéséhez vezet.

Tudtad? Már az arctisztítód is hidratálhat! 

Hogyan hatnak a jó hidratáló krémek?

 • helyreállítják a bőr „védőgát” funkcióját,
 • csökkentik a bőrön keresztüli vízvesztést,
 • visszaállítják a lipid barriert,
 • fenntartják a bőrfelszín épségét, sértetlenségét,
 • megtartják, esetleg emelik a bőr víztartalmát.

Milyen alkotóelemei vannak a hidratáló krémeknek?

Az emolliensek (bőrpuhítók - elsősorban zsírok, olajok) hidratálnak és puhábbá, rugalmasabbá, simábbá varázsolják a bőrt. Ide tartozik pl. az általunk is alkalmazott növényi kollagén, növényi keratin, linolénsav, stearinsav.

Az okkluzív (elzáró) összetevők a szaruréteg felszínén hidrofób bevonatot képezve csökkentik a bőrön keresztüli vízvesztést. Ilyen hatása van pl. a shea vajnak, kókusz olajnak, lanolinnak, méhviasznak, paraffinnak, ásványi olajoknak, szilikonnak. De itt jegyezzük meg azt, hogy amíg a természetes zsírok képesek a lipid barriert építeni, addig a paraffin, ásványi olajok és szilikon erre nem képes! 

A humectáns (vízmegkötő) komponensek segítik a víz felsőbb rétegekbe jutását és a korneociták vízfelvételét. Ilyen tulajdonsága van pl. a hialuronsavnak, glicerinnek, karbamidnak, alfa hidroxi savaknak (AHA), vagy az innovatív, hazánkban egyedülálló pentavitin.

 
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Száraz arcbőr