A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Kamasz arcbőr és a táplálkozás

Kamasz arcbőr és a táplálkozás

Az zsíros, pattanásos arcbőr a tinédzserek 85 %-át érinti és nehezíti meg mindennapjait. A külső bőrápolás fontos kiegészítője a belső kozmetika is. 

Elolvasom

A kamaszok szervezetében dúló biológiai vihar gyakran pattanásos, zsíros arcbőr formájában nyilatkozik meg. Ezért az androgén típusú hormonok faggyútermelődést fokozó hatása tehető felelőssé. De nem minden az egyéni, genetikai tulajdonságok és a helyes bőrápolás, bizony sok környezeti faktor, így az étkezés is szerepet játszhat a pattanások, mitesszerek fennállásában.

Számos betegség, bőrprobléma kapcsolható össze molekuláris szinten a táplálkozással. Nincs ez máshogy a zsíros, pattanásos arcbőr esetén sem.

Egy közelmúltban elvégzett tudományos vizsgálat bizonyította azt, (amit a mi tapasztalatunk is mutat) hogy a problémás bőr és a táplálkozás között is szoros összefüggés mérhető. A tanulmány az aknés bőrtünetek javulását tapasztalta azon betegek esetén, akik alacsony glikémiás indexű diétát folytattak. Vagyis a cukor, a fehér kenyér, péksütemények, fehér rizs mellőzése és a teljeskiőrlésű gabonák, természetes édesítők, gyümölcs és zöldség előtérbe helyezése mérhető pozitív hatást gyakorolt a pattanásos, aknés bőrre. Nem csak az arcbőr zsírosodása és a pattanások mennyisége csökkent, de a faggyú összetétele is megváltozott pozitív irányba. 

Sajnos kamaszoknál a helytelen táplálkozás és a pattanásos bőr nagyon gyakran párhuzamosan áll fenn.

Fontos, hogy a szülő ezzel tisztában legyen, és rábírja gyermekét a helyes "belső kozmetikára". Szükséges, hogy naponta egyen salátafélékét, a változatosan elkészített zöldségköretet is hamar megszeretik. A bőr hosszútávú egészsége helyes étrend nélkül nem érhető el!

Lényegében a zsírok nem okoznak vércukorszint emelkedést, de ennek ellenére érdemes előtérbe helyezni az egészséges zsírokat és olajokat, mint például a kókuszzsír, olívaolaj, tökmagolaj, szezámolaj.

A tökmag és a dió fogyasztása cink tartalmánál fogva fontos a problémás bőrnek. Minden bőrproblémánál mérhető cink hiány van, ezért fontos cink tartalmú arckrémek, hidratálók használata és cink nyomelemben gazdag ételek fogyasztása.

Hogyan ápolja arcbőrét helyesen a kamasz? Erről itt olvashatsz!

​Forrás: Szabó K., Törőcsik D.: Az acne patogenezise, Bőrgyógyászati és venerológiai szemle, 2016, 92. évf., 3. 112-120.

Hiszek a Te problémamentes arcbőrödben is, 

Ildikó