A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

5 csipkebogyós tipp

5 csipkebogyós tipp

A csipkebogyót általában az első fagyok előtt szedjük, amikor már élénkpiros színű, de még rugalmas és nem lágyult meg. A csipkebogyó maximális mennyiségben ekkor, közvetlenül a bokorról leszedve tartalmazza a C-vitamint. Ha el szeretnénk raktározni, fel szeretnénk dolgozni, az alábbi módokon járjunk el:

Elolvasom

1. SZÁRÍTSUK PROFIN

Annak ellenére, hogy a C-vitamin rohamos bomlása 35-40 °C-on megkezdődik, vizsgálatok szerint a bogyó C-vitamin tartalmának legnagyobb mennyiségét gyors, magas hőfokon való szárítással őrzi meg. Ennek oka, hogy a C-vitamin bomlását segíti a húsos rész magas víztartalma. Ha ezt gyorsan elveszíti, kevesebb C-vitamin bomlik le. Így az aprított magokat 90 °C-on szárítsuk erős légáramban, amíg sötét vörös színűek nem lesznek. Ne várjuk meg míg barnák, feketék lesznek.

2. KERÜLJÜK A FÉM ESZKÖZÖKET

A feldolgozás során kerüljük a fémtárgyak használatát, mivel a nehézfémek (vas, réz) katalizálhatják a C-vitamin lebomlását. A tea készítésénél is zománcozott vagy üvegedényt használjunk, fakanállal keverjük.

3. ÍGY KÉSZÍTSÜNK TEÁT!

  1. 1 kávéskanál csipkebogyó áltermést 1 csésze forrásban lévő vízben hirtelen vonjuk ki. 3-5 percig főzzük, majd 20 perc múlva szűrjük.
  2. Feldarabolt csipkebogyót 1 csésze langyos vízben áztassuk 3-4 órán keresztül, majd szűrjük. Mindkét módszerrel hasonló mennyiségű C-vitamin marad a teánkban.

4. SZŰRJÜK VÁSZNON

Mivel a szőrök viszketést okozhatnak, a teát mindenképpen javasolt szűrni. Erre a célra a legcélszerűbb a vászon anyag, mely a C-vitamin bomlás katalizálása nélkül szűri meg a szőrképleteket.

A vadrózsa, vagyis a csipkebogyó olaját több értékes, professzionális termékünkbe is, a Csipke szemcsegélbe és a Retinoid kontaktgélbe is elrejtettük. Azért döntöttünk így, mert a vadrózsa olaj ismert a sebhelyek, hegek halványításában vállalt szerepéről. Erőteljes hidratáló, ráncfeltöltő, védi a bőr természetes hidro-lipid rétegét. Ha meglátogatsz egy Séance referencia kozmetikusunkat, akkor az Aphrodité Antiage Séance során érintkezhet a bőröd ezzel az igazán finom és értékes olajjal.

 

5. FŐZZÜK BE!

A csipkebogyó fontos hatóanyagai a zsírban oldódó sárga, narancssárga, és piros karotinoidok (rubixantin, likopin, béta-karotin) a vizes oldatban (teában) nem vonódnak ki, így érdemes a csipkebogyó lekvár fogyasztása is.

A csipkebogyó flavonoidok remek hatást gyakorolnak a hajszálerekre. Így például rosacea esetén igazán kitűnő érfalvédő. Egy dologra azonban érdemes figyelni, ne igyuk túl forrón a teát, mert az viszont káros hatással bír a rosaceás tünetek esetén. A csipkebogyó karotinoidok egy része a szervezet A-vitamin készletének képzésében is fontos szerepet tölt be, így, ha csipkebogyót fogyasztunk, azzal javítjuk a hámsejtjeink regenerációját, a sebgyógyulást, illetve fokozzuk bőrünk fiatalságát.

A lekvár készítésénél mellőzzük a cukor használatát, helyette válasszunk természetes édesítőket. Figyeljünk rá, hogy ne áztassuk a bogyókat, forrásban lévő vízbe tegyük, a munkafolyamat a lehető legrövidebb legyen.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Hatóanyagok