A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Hialuronsav – hozzád láncolja a vizet

Hialuronsav – hozzád láncolja a vizet

Egyik legtöbbet emlegetett összetevő a kozmetikumokban, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes vele kapcsolatosan néhány dolgot tisztázni!

Elolvasom

1. Természetesen is veled van

A bőr irha rétegének alapállományában található (extracelluláris mátrix) glüzóz-aminoglikán (GAG). Erős vízmegkötő kapacitása miatt jelentős vízraktár (bőrtugor), nem véletlen, hiszen saját súlyához képest 1000-szeres mennyiségű vizet képes megkötni, magához láncolni és raktározni a bőrben. Úgy is szoktam emlegetni, hogy a bőr legfontosabb természetes hidratáló faktora (NMR).

2. Percről-percre kevesebb

A hialuronsav mennyisége a harmincas éveink után folyamatosan és az évek múlásával egyre drasztkikusabban csökken a bőrben (pontosabban sajnos nem csak a bőrben, hanem az ízületi tokban is, ahol ez a csökkenés az ízületek kopásához is hozzájárul). A negyvenes években már csak fele annyi hialuronsav termelődik a szervezetünkben, mint amennyire egyébként szükség volna.

3. A legrosszabb forgatókönyv

A kozmetikumokban a bőr hidratáltságának és ezáltal rugalmasságának, feszességének megőrzése érdekében használjuk, mivel, ha nincsen elég a bőrünkben (márpedig ugye 30 év felett nincsen), akkor az arcbőr volumene csökken, a bőrfelszín petyhüdtté válik és fokozatosan megjelennek a finomabb, majd az egyre mélyebb ráncok is.

4. Kinek van rá szüksége?

Azt gondolhatnánk, hogy csak annak, akinek száraz a bőre. Igen, nekik mindenképpen, de ne felejtsük, 30 év felett mindenki a bőrében csökken a mennyisége, ill. lehet a bőrünk olajos tapintatú, de attól dehidratált (vízhiányos). Télen a fűtési szezonban és a kevés folyadékbevitelnek köszönhetően a lakosság nagy százalékának legalább felületi vízhiányos a bőre. 

5. Különleges szerepek

A Sebgyógyulás. Amikor megsebesül a bőrünk, a kötőszöveti sejtek és fibroblasztok fokozzák a hialuronsav termelését, ezért, mint természetes sebgyógyító is működik a bőrünkben (többek között a hialuronsav csökkenése miatt is rosszabb a sebgyógyulás idősebb korban). Ezt kihasználva bőrgyógyászati sebkezelésben is alkalmazzák: a terápia részét képezi a legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebekig.

Köldökzsinór. Gondolkodtunk -e már azon, hogyan képes szállítani a tápanyagot a köldökzsinór a csavaródások és összegubancolódások ellenére? A köldökzsinór nagy rugalmasságát a magas hialuronsav tartalma teszi lehetővé.

 

6. Mennyi az annyi?

A hialuronsav kozmetikai és gyógyászati célra javasolt koncentrációja 0,1-1 %. Ebből mi következik? Az, hogy már igen kicsi koncentrációban képes hatás kifejtésre, másrészt azt, hogy különféle hialuronsavas termékek között akár 20-szoros mennyiségi különbség is lehet. Gyógyszertárban elérhető, törzskönyvezett hialuronos gélek, krémek között és a legtöbb ismert termékben a minimum %-ot találjuk. Érdemes utána járni, mielőtt vásárlásba kezdünk, mennyi az annyi!

Csak a példa kedvéért, nálunk mi a helyzet:
Pillazóna gélmaszk 1,64 %
Hialuronshock kókuszgél 1 %
Seven seas of Antiage szérum 0,81 %

7. Milyen fajta hialuronsavakat használunk?

A Magister - Séance készítményekben összesen 5 különféle hialuronsavat is felfedezhetsz (egyiksem állati eredetű). Olyan új, biotechnológiai úton gyártott hialuronsav származékokat alkalmazunk, melyek képesek különböző bőrrétegekben célzottan kifejteni a hatásukat. Együttesen komplex hatás kialakításra, külön-külön egyedi probléma megoldásra hivatottak.

Érdekesség: ha ellátogatsz Séance referencia kozmetikusainkhoz, akkor egyetlen egy Aphrodité Antiage kezelés során 4-féle hialuronsavat is bőrödbe juttat a kozmetikus szakember! A fejlesztések során megállapítottuk, hogy a hialuronsavak garmadája erőteljesebb ránctalanító hatást eredményez, mintha csak egy félét alkalmaztunk volna a kezelési sorban.
  • Ultra alacsony molekulatömegű hialuronsav (<10 kDA)

Képes átjutni a bazálmembránon, ezért eredményes mélyhidratálónak számít a professzionális kozmetikában. Azáltal, hogy a bőr mélyebb rétegeiben képes nagy mennyiségű nedvességet magához kötni, a bőr feltöltődik, láthatóan halványodnak a barázdák. A bőr kellemetlen feszülése, érdessége, hámlása megszűnik.

Ebben találod: G-Cell szőlőfürt pakolás

  • LMW- típusú, alacsony molekulatömegű (10 kDa – 200 kDA)

Kis tömegénél fogva még ő is meg tudja célozni a mélyebb bőrrétegeket, így hozzájárulva a mélyebb szarkalábak feltöltéséhez. Általános bőrkép javításra, nedvesség megkötésre, tónus javításra általam legtöbbet alkalmazott fajta.

Ebben találod: Hialuron nappali arckém, Voyage Privilége Visage (kétfázisú: LMW+HMW), Seven seas of Antiage szérum, Orchidetox tonizáló (csak professzionális), Hialuronshock kókuszgél (csak professzionális), Levendula Hialuron-Q10 nappali arckcém, LMW Hialuron+ szemránckrém

  • HMW -típusú magas molekulatömegyű (> 1000 kDA)

Nagy tömegénél fogva nem képes a bőrbe mélyen bejutni, felszínesen hatol a bőrbe, viszont azonnali ráncfeltöltő hatású ("randi effekt"). Vékony feszesítő védőréteget képez a bőrön és átmenetileg kisimítja a finom ráncokat. Fenntartja a bőr optimális hidratáltságát akár egy teljes napon keresztül. Nappali arckrémekbe, szemkörnyék ápolásra ideális.

Ebben találod: Pillazóna gélmaszk (csak professzionális), Voyage Privilége Visage (kétfázis: LMW+HMW)

  • Liposzómás hialuronsav (Rovisome HA)

Hazánkban először alkalmazott liposzómás formula, mely segítégével a hialuronsav a bőr védőgáton átjutva fejti ki a mélyebb epidermalis bőrrétegekben elaszticizáló hatását. Azonnali sokkszerű, ugyanakkor folyamatos, tartós hatáskialakítás (depó) jellemzi.

Miért jó a Rovisome liposzóma? A Rovisome membránjának a szerkezete és kémiai összetétele az élő sejtfalhoz hasonló, ezért zseniális a bőraffinitása. Liposzómák alkalmazásával a hatóanyagok nem kívánatos mellékhatása, toxicitása csökkenthető, megváltoztatható a hatóanyag szervezeten belüli eloszlása időben és térben. Erőteljes hidratáló, a bőr alsóbb réteigeiben a nedvesség megkötésével egyenlíti ki a bőrtónust.

Ebben találod: Pistacchio Décolleté (dekoltázsvaj), Eyepresso Creme Geleé, Retinoid Kontaktgél (csak professzionális)

  • Mikrokapszulázott hialuronsav

Speciális, olajban diszpergált (eloszlatott) hialuronsav, melynek segítségével a növényi olaj alapú készítményekbe is bele tudjuk foglalni (pl. szérum) az egyébként kizárólag vízoldékony hialuronsavat. Különleges javaslat: dúsítja az ajkakat, azáltal, hogy növeli azok térfogatát. Feljavítva a száraz és repedezett ajkak állapotát, hosszasabb használat következtében az ajkak puhábbak és simábbak lesznek.

Ebben találod: Százszorszép szérum

8. Mit gondolok a hialuronsavas ráncfeltöltésről?

A hialuronsav tartalmú injekciók előnye, hogy szövetbarát, hiszen láthatjuk, hogy a bőr természetes alkotója. Injekciós formában nagy mennyiségben juttatják a bőr mély rétegeibe, ezáltal kisimítva a ráncokat. Hátránya, hogy invazív beavatkozás, vagyis a szervetbe behatolunk, ezért mindenképpen fontos, hogy szakképzett orvosra bízzuk ezt a feladatot. A másik pedig, hogy 6-9 hónap alatt általában teljesen lebomlik a bevitt hialuronsav, tehát a hatás időtartam szempontjából így kell kalkulálni. A hialuronsavas ráncfeltötlés nem zárja ki a napi szintű helyes, kornak és évszaknak megfelelő arcápolást.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Hatóanyagok Száraz arcbőr