A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Kemoterápia alatt is kiegyensúlyozottan 1. rész

Kemoterápia alatt is kiegyensúlyozottan 1. rész

Dr. Veres Klári tanácsa a hajvesztés kezelésére.

Elolvasom

A kemoterápiától szinte mindenki fél, hiszen a szó hallatán sajnos nem a gyógyulás reménye, hanem a terápia mellékhatásai jutnak eszünkbe. Ha azonban testileg és lelkileg is felkészülünk, a mellékhatásokat jelentősen csökkenthetjük és teljes erővel koncentrálhatunk a gyógyulásra!

Mivel ma már számos kemoterápiás szer létezik, az adott kúra várható mellékhatásait és azok kezelési lehetőségeit érdemes a kezelőorvossal átbeszélni!

Hogyan hat a kemoterápia?

A kemoterápia a gyorsan szaporodó sejtekre hat, ezért sikeres az önmagukat folyamatosan megtöbbszöröző rákos sejtek ellen. Sajnos azonban a többi gyorsan osztódó sejtre (pl.: vér-, bélrendszer-, ivarsejtek, hajhagymák, stb.) is hatással lehet. Ezek átmeneti pusztulása vérszegénységhez, emésztőrendszeri panaszokhoz, hajhulláshoz, száraz bőrhöz, stb. vezethet.

Ezek közül a legtöbb szorongást okozó mellékhatás a hajhullás, de vajon mindenkinek kihullik a haja, aki kemoterápiában részesül?

Szerencsére a legtöbb kemoterápiás szer nem váltja ki az összes lehetséges kemoterápiás mellékhatást, ezért érdemes a kezelés előtt átbeszélni az orvossal, hogy milyen mellékhatásokra kell felkészülni. Ráadásul a mellékhatások megjelenése az egyéni érzékenységtől, illetve a kezelés módjától és adagjától is függ, azaz egy kis szerencsével a hajhullás is elkerülhető!

Mit tegyünk, ha minket érint a hajhullás?

Ha olyan kezelést kapunk, ami okozhat hajhullást, lelkileg nagyon jól fel kell a kúra előtt készülnünk rá. A hajhullás ugyanis általában gyorsan történik, pár héttel a kezelés kezdete után már jelentkezhet. Reggel a párnán észlelt kihullott hajmennyiség, illetve a fésűben maradt hajcsomók látványa pszichésen nagyon megterhelő lehet.

Ezért érdemes előre eldönteni, hogy szeretnénk e eltakarni fejbőrünket, és ha igen, milyen módon: kendő, sapka, paróka, stb. A parókát úgy tudjuk az eredeti hajszínünkhöz igazítani, ha már a kezelés előtt kiválasztjuk azt.

  • Javasolt már a kezelés előtt rövidre vágatni hajunkat, ami megkímélhet minket a nagy mennyiségű kihullott haj látványától.
  • A hajhullás mértéke csökkenthető, ha a kezelés alatt egy speciális hűtősapkával hűtik a hajas fejbőrt.
  • A terápia teljes időtartama alatt a hajfestés, dauer vagy egyéb kémiai beavatkozás tilos, hiszen ezek tovább roncsolják a hajszálakat. A hajmosáshoz kímélő Magister sampont, a fésülködéshez ritka fogú hajkefét javasolt választani.
  • Ha a szemöldök és szempilla is kihullik, hasznos praktikákért érdemes kozmetikushoz fordulni.

Visszanőhet a haj a terápia után?

Igen! Szerencsére ez egy átmeneti állapot, a hajhagymák nem pusztulnak ki véglegesen, így a terápia befejeztével a haj általában fokozatosan visszanő! A visszanövést meggyorsíthatod a fejbőr keringését fokozó Magister hajszesz extra használatával. A haj színe és minősége azonban megváltozhat, gyakran puhább, finomabb tapintatú haj nő vissza.

Nagyon szurkolok minden érintettnek és rengeteg kitartást kívánok!

Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Testápolás