A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Minden, amit a kézekcémáról tudni érdemes

Minden, amit a kézekcémáról tudni érdemes

Tegye fel a kezét, akinek a mostani járványos időszakban az állandó kézmosás és a fertőtlenítés mellett még nem száradt ki a bőre! Még annak is, aki ilyen szerencsés, mindenképpen érdemes megelőzés céljából a jó minőségű kézfertőtlenítő és kéztisztító mellett hidratáló krémet is használni. Akit viszont érint a probléma, további hasznos információkat és tippeket talál a következő kézekcémáról szóló cikkben, amit nagy szeretettel írtunk Nektek.

Elolvasom

Mi is az a kézekcéma?

A kézekcéma tenyereken és/vagy kézfejeken jelentkező, nem fertőző, akut vagy fellángolásokkal tarkított, krónikus lefolyású bőrgyulladás.

Milyen gyakori?

Sajnos a populáció legalább 10-15%-át érinti, különösen a fiatal nőket, de bármilyen életkorban, akár gyermekkorban is megjelenhet. Gyakran atópiás ekcéma részeként vagy gyermekkori ekcéma után felnőttkorban egyedüli fennmaradó tünetként jelentkezik. A kézekcéma a foglalkozási betegségek közé sorolható, mivel gyakran a munka során kézzel érintkező anyagok provokálják. Kézekcéma gyakori fodrászoknál, takarítónőknél, házimunkát végzőknél, fémműveseknél, stb.

Mi okozza a kézekcémát?

A kézekcéma kialakulásának hátterében több tényező is szerepet játszik. Általában genetikai hajlam társul a környezet provokáló hatásaival, illetve ezekre az ingerekre adott fokozott immunválasszal.

Milyen tényezők provokálhatják a kézekcéma megjelenését?

Az irritáló anyagok, (pl. detergensek, savak, lúgok, hideg, meleg, erős szél) károsítják a bőr külső rétegét, csökkentik a bőr lipid tartalmát, ezáltál károsítják a bőr barrier (védő) funkcióját. Emiatt fokozódik a bőrön keresztüli vízvesztés, emellett a keletkező gyulladás tovább rontja a barrier funkciót. A károsodott védőrétegen keresztül az allergének és egyéb kórokozók is könnyebben bejutnak a mélyebb rétegekbe. Bizonyos anyagok (pl. nikkel, illatanyagok, latex, hajfestékek összetevői) az arra érzékenyekben helyileg allergiás reakciót váltanak ki, ami gyulladáshoz vezet.

Milyen tünetei vannak a kézekcémának?

 • Akut fázisban vörös foltok, kiemelkedő területek, duzzanatok, illetve akár hólyagok, berepedezések is megjelenhetnek. Ezeket gyakran égő, viszkető érzés, esetenként fájdalom kíséri.
 • Krónikus, azaz hosszan fennálló esetekben száraz, hámló, megvastagodott tüneteket lehet látni.
 • Szövődményként bakteriálisan felülfertőződhetnek a tünetek, ilyenkor sárga pörk, esetleg gennyes hólyagok és fájdalom jelentkezhet.
 • Régóta fennálló esetekben a körmök is érintettek lehetnek, illetve az alkaron, lábon is megjelenhetnek tünetek.

Hogyan történik a diagnózis?

A diagnózis a klinikai kép, jellemző lefolyás, korábbi bőrbetegségek és a társuló bőrtünetek ismeretében általában könnyen felállítható. Bizonyos esetekben el kell különíteni a csalánkiütéstől, pikkelysömörtől, gombás fertőzéstől.

Hogyan lehet kezelni a kézekcémát?

 • Minden esetben nagyon fontos a rendszeres, naponta több alkalommal történő hidratálás zsíros, hipoallergén hidratálóval.
A bőr védőgát erősítésére az esszenciális zsírsavakban és ceramidokban gazdag, kőolajszármazék és paraben mentes Biorio balzsamot ajánljuk naponta minimum kétszeri alkalmazási gyakorisággal.
 • A gyulladás jeleinél bőrgyógyászati vizsgálat szükséges, ilyenkor általában szükség van kortikoszteroid tartalmú készítményekre. Ezektől nem szabad megijedni, az időben, szakszerűen alkalmazott készítménnyel általában hamar jelentős javulást lehet elérni, míg a nem kezelt esetekben végül sokkal elhúzódóbban, nagyobb mennyiségű hatóanyagra van szükség.
 • Elhúzódó esetekben a kortikoszteroid tartalmú krémek alternatívájaként az ún. calcineurin inhibitorok is hasznosak lehetnek.
 • Felülfertőződött, kisebesedett tüneteknél először fertőtlenítő lemosásra, majd helyi antimikróbás készítmények használatára van szükség. Súlyosabb esetben akár antibiotikumra is szükség lehet
 • Ha felmerül valamilyen kiváltó tényező, azt mindenképpen kerülni kell! Bizonytalan esetekben allergológiai vizsgálat (epicutan teszt) segíthet felderíteni a provokáló anyagot.

Hogyan lehet megelőzni a kézekcéma kialakulását, illetve ha kialakult, mivel lehet segíteni a gyógyulást?

 • Lehetőleg minimalizálni kell az irritáló anyagokkal, illetve kerülni kell az igazolt allergénekkel történő érintkezést.
 • A kézmosás hipoallergén szerrel történjen, amit alaposan le kell öblíteni nem túl forró vízzel, majd a kezet teljesen szárazra kell törölni.
Otthoni kéztisztításra a Cocosplash habot ajánljuk, melynek kémhatása megegyezik a bőr pH-jával, ill. mirtuszból és örökzöld pisztáciából készült kivonattal gazdagítottuk, mely prebiotikus hatású, ezzel erősíti a sérült bőr védő, hidro-lipid rétegét, a normál bőrflóra kialakulását. Ha kimozdulunk otthonról, akkor vegyük kézbe a Sterifruit kézfertőtlenítőt, melyet olyan hidratáló hatóanyagokkal gazdagítottunk, melyek az alkohol szárító hatását csökkenteni igyekeznek!
 • Mosogatáshoz, házimunka végzéshez lehetőleg pamut belsővel rendelkező, vinyl anyagú védőkesztyű használata javasolt. Ha nem áll ilyen rendelkezésre, vékony pamut kesztyűre is húzható a vízálló vinyl kesztyű. Vizes kézre nem szabad kesztyűt húzni, illetve a kesztyűben történő megizzadást is meg kell előzni!
 • Télen, hideg, szeles időben kint is szükséges kesztyűt viselni.
 • Reggel, illetve minden kézmosás után javasolt hidratálni a kezeket.
 • Éjszakára tünetmentes esetben is érdemes zsíros, hipoallergén hidratálóval (pl: Hipoallergén fürdő-és testápolókrém) vastagon bekenni a kezet, majd vékony cérnakesztyűt húzni rá.
Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Ekcéma