A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Őssejtek: nagyágyúk vagy túlhájpolt hatóanyagok?

Őssejtek: nagyágyúk vagy túlhájpolt hatóanyagok?

Jómagam viszonylag sokáig „tartottam magam” és nem csábultam el különféle őssejt hatóanyagok használata után, azonban tavaly megtört a jég és mi is előrukkoltunk két őssejtes készítménnyel is. Ennek valójában az volt az oka, hogy egészen eddig nem találtam olyan őssejt kivonatot, mely meggyőzött volna. Mind a hatóanyag koncentrációjában (vagyis abban, hogy tényleg benne vannak az alapanyagban az őssejtek), mind pedig annak hatásosságában, tehát korábban nem kaptam ilyen meggyőző klinikai eredményeket. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején.

Elolvasom

Mi az az őssejt?

Az őssejtek a többsejtű élőlényekben megtalálható sejtek. Páratlan módon képesek arra hogy sejtosztódásukkal a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjekké differenciálódjanak, majd szövetet alkossanak, pl. agyszövetet, izomszövetet, bőrszövetet. Az emlős őssejtek lehetnek embrionális (magzati szövetekké alakulnak), vagy felnőtt őssejtek (javító folyamatokban vesznek részt, illetve, pl. a bőr, mint folyamatosan megújuló szövet normál működésében is közreműködnek).

A köldökzsinórból levett őssejtek
A köldökzsinórvérből az őssejtek kinyerhetőek és életképesen megőrizhetőek. Így elviekben, az élet során esetlegesen előforduló néhány súlyos betegség esetén felhasználhatóak (pl. csontvelő rosszindulatú betegsége, vagy pl. fejlesztések vannak 1.es típusú cukorbetegség esetén-inzulin termelő szövetet lehet kinyerni őssejtekből).
A terápia alapja, hogy az őssejtek képesek különböző típusú szöveti sejtekké alakulni, így a károsodott szövet regenerálására, pótlására.

Legelőször is fontos leszögezni, hogy a bőrápolásban nem emberi őssejteket alkalmazunk, ez a világon mindenhol tiltott! Helyettük a kozmetológia növényi őssejtekre specializálódott, azonban mindenképpen tudnunk kell, hogy valójában a bőrünknek az őssejtek által termelt, az őssejtben tárolt, rendkívül hatékony bioaktív anyagokra van szüksége. Nem maguk a növényi őssejtek képesek az emberi sejteket, sőt egyes állítások szerint az emberi őssejteket is befolyásolni, hanem a növényi őssejtekben található különféle metabolitok.  

A meggyőző új eljárás: Stimulált növényi őssejt kinyerés

Ahhoz, hogy eredményesen ki tudjuk nyerni az őssejteket a növényekből, cselhez kell folyamodni, olyan behatást kell gyakorolni a növényre, hogy az megkezdje az őssejt tömegtermelést, és mikor ez csúcson van, akkor leszüretelni és kinyerni belőle az őssejteket, melyek hordozzák azokat az aktív anyagokat, melyek akár bámulatos módon is képesek befolyásolni a bőr állapotot.

Az általunk használt növényi őssejteket (paprika ill. szőlő) a Phenbiox olasz vállalkozás innovatív és szabadalmaztatott eljárásban nyeri ki (Stimulated Stem Cell Technology), képesek arra, hogy egy generált eljárásban, a növényben őssejt túlprodukciót provokáljanak.

Egy kis párhuzam. Amikor őssejt transzplantációt hajtanak végre, akkor a donornak ún. kolóniastimuláló-faktort (CSF) adnak, melynek hatására nagy mennyiségű őssejt kerül a vérbe, majd ezután a transzplantációra alkalmas őssejteket a keringő vérből gyűjtik össze. Tehát a felnőtt őssejteket is egy kis "ráhatás" után nyerik ki.

Mit csinálnak az őssejtek a növényekben?

A növényi őssejtekből az egész növény maga képes kialakulni, pl. a gyökér, levél, virág, gyümölcs stb.

A növényi őssejtek a növény belső biológiai órájának megfelelően legyártják maguknak a maradéktalan fejlődéshez, növekedéshez szükséges anyagokat és a labor ekkor, még a felhasználás előtt nyeri ki őket.

Ekkor az őssejtek speciális fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat, vagyis az osztódás számára esszenciális anyagokat tartalmaznak, és ezek azok az anyagok, amelyek jótékonyan hatnak a bőr sejtjeinkre is.

 

Chili paprika őssejt (P-Cell)

INCI: Capsicum annuum fruit meristem cell

Miben találod? Chili-P Body Riformare

  • Bolognai botanikus kertből származó, szelektált chili-paprika betakarításából nyert chili őssejt kultúra.
  • Az elvárt kívánalmakhoz célzottan választották ki azt a chili-paprika variánst, melyből a legtöbb hatóanyag kinyerhető.
  • Fontos tudnivaló, hogy használata nem kényelmetlen, mivel nem égeti, csípi a bőrt.
Hogyan fejti ki a hatását?
1. Már 10 nap után mérhető változás: 9 %-kal növekszik a bőr elasztikussága.
2. A 20. nap után a bőr rugalmassága 20 %-kal javul a kezdeti állapothoz képest.
3. Igazoltan segíti a bőrben történő fehérje szintézist, mely a bőr vázát adó proteinek képződése, így a bőr feszessége szempontjából lényeges.

Szőlő őssejt (G-Cell)

INCI: Vitis vinifera fruit meristem cell culture

Miben találod? G-Cell szőlőfürt pakolás

Az őssejt kultúrát még az éretlen, fejlődés előtt álló zöld szőlőből nyerik az olasz Emilia-Romagna régióból.

Ezután laboratóriumi körülmények között ún. ősmerisztéma (osztódó) sejteket tenyésztenek, melyek igen produktív és a bőrünk számára felhasználható anyagcsere komponensek gyártásába fognak.

Ennek köszönhetően pl. a stabil polifenol tartalom okán rendkívül gyors antioxidáns hatással bír, ill. drasztikusan, 124 %-kal növeli a bőr reaktív oxigén szabadgyökök elleni védelmét, és mivel ez a bőröregedésnek az egyik jelentős oka, ezért intenzív anti-aging hatóanyag.

Amiért különleges, hogy hosszantartó védelmet ad, 6 órán keresztül blokkolja a bőr szabadgyök képződését, amire ismereteim szerint ez idáig nem volt képes egy anyag sem.

Milyen esetekben nő a szabadgyök képződés a bőrben? Vagyis mikor hatásos a szőlő őssejt? Belső faktor: stressz, dohányzás, elégtelen tápanyag bevitel, helytelen táplálkozás; külső hatás: környezeti ártalmak: légszennyezettség, UV fény (szolárium, napfény).

Összességében tehát a kérdésre válaszolva

A kozmetikumokban mindenképpen nagyágyúknak gondolom az őssejteket, de arra érdemes figyelni, hogy a trükkös reklámoknak ne dőljünk be, vizsgáljuk meg az összetevőket és keressük a "meristem cell" vagy "stem cell" elnevezést az INCI között, ugyanis a hatás érdekében elengedhetetlen, hogy ne csak a növénynek egy egyszerű kivonatát tartalmazza, ami esetleg nyomokban tartalmaz őssejteket és őssejt metabolitokat.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó

Tartalomhoz tartozó címkék: Anti aging Hatóanyagok Séance