A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Bőrápolási tanácsok rosaceában

Bőrápolási tanácsok rosaceában

Nem csoda, hogy egyre többen fordultok hozzánk ezzel a bőrproblémával, hisz az európai népesség 2-10 %-ában előfordul. Szeretnélek téged is pótolhatatlan tanácsokkal és bőröd számára létfontosságú készítményekkel ellátni!

Elolvasom

Gyakori előfordulás
A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, melynek előfordulási gyakorisága Európában 2-10 %, így a problémáról szót kell ejteni. Nőknél 2-3x gyakoribb, de legsúlyosabb formája férfiak esetében fordul elő.

Tünetek
Arcra, orra, állra és homlokra lokalizálódó tartósan fennálló bőrpír, értágulatok, az arcbőr szúró, égő érzése. Súlyosabb esetekben az arcbőrön gyulladt, tömött csomók keletkezhetnek.

Kiváltó tényezők
A genetikailag intoleráns arcbőrön sokszor a hétköznapinak tűnő ingerek provokálják a megjelenést. A következő faktorok játszanak szerepet a bőr immunrendszerének fokozott aktivitásában, ezáltal előidézve a gyulladást:

 • napfény, a nagyon meleg, vagy hideg hőmérséklet, 
 • erős fizikai megterhelés, 
 • stressz, idegeskedés, 
 • alkohol, forró, fűszeres ételek, 
 • koffein, 
 • magas vérnyomás, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók)
 • terhesség,
 • irritáló kozmetikumok,
 • emésztőszerv rendszeri problémák, gyomorsav termelés zavarai,
 • fokozott demodex atka jelenlét,
 • kozmetikai beavatkozások: kémiai peelingek, microdermabrázió, benzil-peroxid tartalmú készítmények, tretinoin kezelés. 

Fényvédelem
A nap káros sugarainak hatására a bőrben szabadgyökök szabadulhatnak fel, melyek eredményeként a rosaceás arcbőr tünetei fellángolhatnak (81 %-ban!). Ezért javaslom reggelre a BB kollagén krémünk használatát, vagy a Copaca banana SPF20 arckrémet, melyek még esetenként fényérzékenységet, vagy allergiát okozó természetes illóolaj komponensektől is mentesek. Fontos, hogy mindkettő az UVA és UVB ellen is védelmet nyújt. A BB kollagén krém könnyed állaga nem csak csökkenti az irritációt, de enyhe fedést is ad, mellyel a rosaceás beteg életminősége javítható.

Bőrtisztítás rosaceában
A rosaceás arcbőr kimeríti az érzékeny bőr fogalmát, mivel ekkor a bőr barrier, vagyis védő funkciója sérül, ezért kerülni kell minden irritáló, vegyszeres kozmetikumot. Az egyik legfontosabb lépés a bőrtisztítás.

A felületaktív tisztító anyagok (tenzidek) négy fajtáját különítjük el:

 • anionos, pl: SLS;
 • kationos, pl: benzalkónium-klorid,
 • amfoter, pl: cocoamidopropil betaine
 • és a nem ionos pl: lauryl glucoside.

Klinikai körülmények között bizonyították, hogy a legkevésbé irritáló tisztítók a nem ionos tenzidek, vagyis azok, melyeket mi is használunk a Kókuszvíz arctisztítónkban, illetve a Drystopper arctisztító habunk részeként. Így a rosaceás arcbőr tisztítását ezekkel  a termékekekkel ajánlom, klinikai vizsgálatok szerint még a natúrszappanok sem ajánlottak lúgos kémhatásuk végett! Ha a rosacea intenzív bőrszárazsággal is párosul, a Mandulatej is előnyös lehet.

További opció lehet a Hipoallergén fürdőkrém használata a következő módon: borsónyi mennyiséget oszlass el a langyos vízzel megnedvesített arcodon, majd pár perc elteltével mosd le szintén langyos vízzel! 

Kerüljük a túl meleg és a túl hideg vízzel történő arcmosást. A rosaceás arcbőr tisztításánál minimalizáljuk a dörzsölést és mechanikai irritációt (pl. durvább törölköző).

Hidratálás rosaceában
Klinikailag bizonyított, hogy bármely gyógyszeres terápia hatékonysága segíthető megfelelő, vegyszermentes hidratálókrém használatával. Erre az allergén mentes és természetes gyulladáscsökkentő peptiddel gazdagított Pistachio Créme Geleé arckrémünket, vagy érfal védő hatóanyagai és speciális sejtmegújító B12-vitamin tartalma végett a Rózsa arckrémünket, amennyiben azt bőrteszt végzése után tolerálja a bőrt. 

Legújabb fejlesztésünk a Rozácea Sensitiamo arckrém, mely az említett két termék hatását összeolvasztva dolgozik a hajszálértágulatok és a gyulladás ellen. Prebiotikus hatásának köszönhetően továbbá segíti a normál és egészséges mikrobiom kialakítását, így járulva hozzá a demodex atka jelenlétének csökkentéséhez.

Ha gyógyszeres krémet is használsz, így járj el: először a gyógyszeres krémet kend fel, majd 10 perc múlva a hidratálót.

Forrás: Bőrgyógyászati és venerológiai szemle, 2016.92.évf. 4. 195-199; 168-173.

Hiszek a te egészséges arcbőrödben, szeretettel ölellek,

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Rosáceás bőr