A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Találkozásom a folyékony arannyal

Találkozásom a folyékony arannyal

Az olajfa ma is a mediterrán vidékek „öröktermő fája", mivel rendkívül hosszú élettartamú, nagy regenerálodó ereje van és folyton új hajtásokat ereszt. Ilyen gyönyörűséges ezüstös levelű faültetvényt sikerült megtekintenem Spanyolországban, onnan, ahonnan az általunk használt olívaolaj is származik. Sajnos virágait nem láthattam (ezek általában ősz végén jelennek meg, mi nem ebben az időszakban utaztunk oda), így is csodálatos volt a hegyek lábánál a végtelen olíva fa ültetvény.

Elolvasom

A „folyékony arany”

Homérosz így nevezte az olívolajat, mely az ókorban a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpaolajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

Gyümölcsből sajtolt

Körülbelül 20 fajta olajfa létezik, ezek közül már az ókorban is értékesnek tartott olea europaea - az európai olajfa - a legismertebb, mi is ezt használjuk. Az extra szűz olívaolajat (a többi fajtát nem is ajánlom étkezési célra sem, mert azok mind finomításon vesznek részt és jótékony hatásuk javarészt teljesen elveszik) hidegsajtolással - nem a magból, hanem a gyümölcs húsából nyerik.

De mikor jó a bőrödnek és mire nem?

Bőrünk szempontjából önállóan használva nem javaslom, mivel meglehetősen lassú felszívódású, zsíros érzetet hagy önmagában. Arcra sem a legideálisabb, mert enyhén komedogén, vagyis pórusszáró hatású. Amire viszont kiváltképp alkalmas az egyrészről a szappanok formulálása, a híres Aleppoi szappannak is összetevője, másfelől intenzív hatású, mégis könnyed testápoló készíthető belőle, ezért például a légies Mangojuice habkrém igazi felüdülés a száraz lábszáraknak, az érzékeny, reaktív, napfénynek kitett bőrnek! Igen-igen, napfény! Az olívaolaj kiváló hegesítő, antioxidáns, csillapító és a káros környezeti hatások ellen védelmező szerepe van.

Nem csak az olajat magát, de az olajból, magból ill. gyümölcsből előállított több termékét is használjuk a fának. Ilyen a legfőbb emulgensünk, mely az emulziós krémjeink stabilizálója vagy a kitünő bőraffinitású, bőrpuhító, nem zsíros hidratáló olaj a szkvalén.

És most nyergeljünk át a gasztronómiára!

Az örök kérdés: lehet -e az olívaolajat hevíteni?

Nemes egyszerűséggel erre azt szokták mondani, hogy nem! Viszont valójában lehet, ámbár nagyon fontos, hogy figyeljünk rá és ne melegítsük a füstpont fölé (ahol az olaj elkezd füstölni), mely az extra szűz olívaolaj esetén igen alacsony, 120 ºC. Ezért vagy nagyon óvatosan bánunk vele, vagy választunk olyan olajat sütéshez, melynek füstpontja magasabb, pl.: napraforgó olaj (a finomított sütő olaj változata akár 200 ºC is lehet), de jó tudni, hogy a  legmagasabb fürstpontú olaj nem is ez, hanem a kókuszolaj (szűz: 177  ºC, finomított: 232 ºC), sárgabarack mag (257 ºC) és sajnos a hatalmas ökológiai lábnyommal bíró pálmazsír (232 ºC). Utóbbit környezetre mért terhe miatt egyáltalán nem javaslom.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó