A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü
0

Minden, amit tudnod kell a rostban gazdag táplálkozásról

Mik is azok az élelmi rostok?

A növényi rostok növényi szénhidrátok, melyek ellenállnak a gyomorsavnak, a vastagbélbe emésztetlenül jutva fejtik ki jótékony hatásukat.

Miért nélkülözhetetlenek a szervezet számára?

  • Támogatják a fogyókúrát, salaktalanítást. A gyomorban megduzzadva jóllakottság érzetet idéznek elő.
  • Megkötik a cukrot, ezáltal lassítják a cukrok felszívódását, csökkentik az inzulin igényt, így elkerülhető a sejtek számára káros nagy vércukorszint ingadozás.
  • Sok folyadékkal együtt fogyasztva segítik a bélműködést.
  • Megkötik az epével ürített koleszterint, gátolva újboli felszívódásukat, így csökkentik a vér koleszterin szintjét.
  • A vastagbélben való bontásuk során a bélflóra számára kedvező anyagok keletkeznek, így segítik a normál flóra épségét.
  • Az élelmi rostok vizet vesznek fel, megduzzadnak, így növelik a széklet mennyiségét, folyadéktartalmát, könnyű székletürítést eredményezve.
  • A rostszegény táplálkozás szerepet játszik a vastagbéldaganatok kialakulásában, a divertikulózisok és az aranyér létrejöttében. A hatás háttere, hogy a rostok képesek a nagy felületükön megkötni a daganatkeltő anyagokat, növelik a béltartalom térfogatát és rövidítik a béltartalom áthaladásának idejét.

Melyek a fontosabb élelmi rost források?

  • Gyümölcsök és zöldségek
    Lehetőség szerint héjjal együtt, jól megmosva kellene napi fél kg zöldséget/ gyümölcsöt fogyasztani. Gazdag rostforrás: alma, körte, eper, szilva, citrusfélék, brokkoli, káposzta, zöldborsó.
  • Gabonafélék
    Teljes kiőrlésű lisztekből készült pékáruk (elsősorban az alacsonyabb GI-vel rendelkező durumliszt, zabliszt, tönkölybúzaliszt) magas rosttartalmúak. A zabkorpa, zabpehely is fontos rostforrások.
  • Hüvelyesek: borsók, babfélék.

Hogyan növeld étrended rosttartalmát?

  • Fehér rizs helyett válassz magas rosttartalmú barnarizst. Az előgőzölt barnarizs 15 -20 perc alattigazán puhára főzhető.
  • Tejbegríz és tejberizs helyett készíts tejbe zabpelyhet. Dobd fel friss gyümölcsökkel!
  • Főzelékek, mártások sűrítéséhez használj fehér liszt helyett tönkölybúzalisztet, vagy zablisztet.
  • Magas kalóriatartalmú, zsírdús húsokhoz mindenképp fogyassz friss salátát, vagy párolt zöldség köretet.

Mire figyelj?

  • Magas rosttartalmú étrend mellett különösen fontos a napi 2-3 liter folyadék, lehetőleg tiszta víz vagy gyógytea fogyasztása. Ha nem iszol elegendő vizet, akkor a rostok nagy vízmegkötő képessége miatt pont ellentéte folyamat játszódhat le, így székrekedés léphet fel. Ez magyarázza azt is, hogy a rostban gazdag táplálkozás hatásos lehet hasmenés esetén is!
  • Érdemes odafigyelni arra is, hogy kerüld a hirtelen nagy mennyiségű rost fogyasztást, ekkor szélgörcs, puffadás, székrekedés jelentkezhet.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog