A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Mit tegyek, ha már kialakult az ekcéma?

Mit tegyek, ha már kialakult az ekcéma?

Az előző részben megismerkedtünk a főként gyermekeket érintő, hosszú ideig fennálló, hullámzó lefolyást mutató atópiás ekcéma előfordulásával, a hátterében lévő faktorokkal és a tüneteivel. Ha megjelennek az említett tünetek, gyakorlott bőrgyógyász az előzmények és bőrtünetek ismeretében könnyen felállítja a diagnózist, de mit tehetünk ilyenkor?

Elolvasom

Mit tehetünk az ekcéma ellen orvosi segítség nélkül?

Az ekcémás bőr esetén a legfontosabb - tünetmentes állapotban is elengedhetetlen - a bőrünk megfelelő hidratálása. Ehhez nyáron vizes alapú, télen kifejezetten zsíros, hipoallergén ápoló ajánlott! A megfelelően alkalmazott krém/kenőcs pótolja a bőr hiányos védőfunkcióját, így nem csak a bőr védelme erősödik, de a bőrön keresztüli vízvesztés is jelentősen lecsökken. A hidratáló krémet tünetmentes állapotban is legalább egyszer, közvetlenül zuhanyozás után kell használni, tünetes esetben naponta többször szükséges alkalmazni! Erre leginkább a Biorio balzsamunkat javasoljuk.

A hiedelmekkel ellentétben a langyos, gyors zuhanyozás is naponta szükséges, a forró, hosszan tartó fürdést azonban kerülni kell. Fontos ügyelni arra, hogy allergénektől és illatanyagoktól mentes mosakodó krémet használjunk.

A Magister Hipoallergén fürdő és testápolókrém már zuhanyzás, fürdés közben hidratálja a bőrt.
 

Milyen kezelést javasol a bőrgyógyász?

A gyulladt területekre kortikoszteroid (a köznyelvben szteroid) tartalmú krémet/kenőcsöt kell alkalmazni a bőrgyógyász által előírt módon és mennyiségben. Ezzel kapcsolatban a legtöbb embernek ellenérzése van, pedig az időben elkezdett kezelés rövid idő alatt elmulasztja a kezdeti minimális tüneteket. Ha a „szteroid fóbia” (a mellékhatásoktól való félelem) miatt nem alkalmazzuk a javasolt krémet, a gyulladás öngerjesztő folyamatként tovább terjed, kifejezettebbé válik. Végül mégis szükségessé válik a kortikoszteroidos krém használata, de ekkor már sokkal nagyon területre és jelentősen hosszabb ideig alkalmazva lesz hatásos. Ezért már akkor szükséges elkezdeni a kezelést, amikor a tünetek fellángolnak. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezekben a krémekben a kortikoszteroid valódi mennyisége nagyon kicsi, ezért az előírás szerinti alkalmazás (fellángolás esetén a diszkrét tünetekre azonnal, rövid ideig) mellett nem kell tartani az ismert súlyos mellékhatásoktól, amelyek főként a szájon át szedett kortikoszteroidos kezelés mellett jelentkeznek. Ráadásul a helyi szteroid kezelés csökkentésére úgynevezett kalcineurin inhibitorokat is egyre gyakrabban alkalmazunk.

Nedvező, vérző tünetek esetén a szteroidos kezelés előtt helyi fertőtlenítő kezelés szükséges, a felülfertőződés megelőzésére/kezelésére. Ha sárga pörk látható a seb tetején (ezt hívjuk ótvarnak), azt mihamarabb el kell távolítani, ugyanis baktériumokat tartalmaz, amik gyorsan terjednek a környező bőrre. A pörköt fertőtlenítő, például Neomagnolos lemosással tudjuk eltávolítani. Súlyosabb esetben antibiotikumra is szükség lehet.

A viszketés csillapítása a helyi kezelés mellett szájon át szedhető gyógyszerekkel (antihisztaminokkal) történik. Ezek nélkül a folyamatos viszketés kialvatlansághoz, hosszan tartó fáradtsághoz vezet, ami rövid időn belül kihat a beteg kedvére, iskolai/munkahelyi teljesítményére.

Bizonyos esetekben, kifejezetten terápiás célra kifejlesztett csövekkel, orvosi ellenőrzés mellett a fényterápia is jótékony hatású lehet. Ez természetesen nem a nyári 11 és 15 óra közötti napozást jelenti, ebben az időszakban még ekcémásan se tartózkodjunk a napon!

Nagyon ritka, terápiára ellenálló esetekben egyéb immunrendszert befolyásoló kezelést is javasolhat az orvosunk.

Mit tehetünk még?

Csecsemőkorban javasolt kizárólagos anyatejes táplálás az első 4 hónapban, utána 1 éves korig érdemes szoptatni, ez elsősorban a megelőzésben segít.

Ismert és tapasztalatokon alapuló allergia esetén az adott ételt kerülni kell. Légúti allergiánál az adott ágenstől függően kell eljárni, például poratka allergia esetén gyakori felmosás, porszívózás, ágyneműcsere, stb.

Az illatanyagokat és egyéb allergizáló anyagokat tartalmazó kozmetikumokat mellőzni kell, ugyanis ezek tovább rontják a tüneteket! Helyettük hipoallergén készítmények használata javasolt.

Az öltözet irritáló, műszálas, sötét ruhák helyett puha, világos színű, nem túl meleg, pamut ruha legyen! Emellett a szőrös játékok, háziállatok kerülése is javasolt.

Súlyosan ekcémás egyéneknél fontos a pszichés támogatás, hiszen a tünetek jelentős lelki terhet rónak az érintett gyermekre/felnőttre, ami tovább rontja a bőrtüneteket. 

Például: gyakran látjuk serdülőkorú gyermekeknél, hogy az otthoni túl magas elvárások állandó stresszt okoznak, ami bőrtüneteiket jelentősen súlyosbítja. 

A kórházi kezelésük során már egy nap alatt rengeteget javulnak, majd visszatérve a megszokott légkörbe – a kezelés folytatása ellenére - szinte azonnal visszajönnek a tüneteik. Ilyenkor pszichológus segítségét kérjük, aki a gyermek mellett a szülőkkel is foglalkozik.

Ha szívesen olvasol a témában, tarts velem legközelebb is!

Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Ekcéma