A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Nagyító alatt a kávé

Nagyító alatt a kávé Vagyis véleményem a kávéról és minden, amit a fogyasztásáról tudnod érdemes.

Úgy gondolom a kávé része lehet az egészséges étrendnek, persze abban az esetben, ha mértékletesen és nem cukorral fogyasszuk.

A kávé legfőbb hatóanyaga a koffein, mely egy központi idegrendszerre ható stimuláns molekula.

A koffeinnek bizonyított számos jótékony hatása:

  • megelőzi, illetve csökkenti az álmosságot, 
  • gyorsítja az anyagcserét,
  • javítja a koncentrálóképességet és a mozgáskoordinációt is,
  • csökkenti bizonyos daganatos betegségek rizikóját,
  • jótékony az alacsony vérnyomásúaknak,
  • májvédő hatású.

De mennyit fogyasszunk?

Erre nincs egzakt válasz, mivel a koffein testünkre gyakorolt hatása egyéni érzékenység függvénye, egyénenként változhat, hogy mennyire jól tolerálja a szervezetünk.

Az biztos, hogy a pozitív hatások már napi 1-2 csésze kávé esetén jelentkezhetnek. De tudnunk kell, hogy túladagolási tüneteket már napi 3-4 csésze kávé is okozhat, mely abszolút nem egészséges jelenség. 

Túladagolási tünetek

Ekkor jelentkezhet ingerlékenység, álmatlanság, fejfájás, szívdobogásérzés, nyugtalanság,az emésztési zavarok. Főként akkor jelentkezhet, ha valaki rövid időn belül fogyaszt el több csésze kávét, de vannak olyan nagyon magas koffein tartalmú energia italok, melyekből egyet elfogyasztva is provokálódhatnak a negatív hatások.

Kiknek nem ajánlom?

  • A koffein védő hatással van a szív-és érrendszerre, ugyanakkor vérnyomás emelő tulajdonsága és a szívfrekcencia fokozás végett szív-és érrendszeri megbetegedések esetén fokozott óvatossággal fogyasztandó (itt is figyelembe kell venni az egyéni tulajdonságokat).
  • Bizonyított, hogy a túlzott koffein csontritkulást okoz, így menopauzán átesett nőknek nem javaslok napi 1 csésze kávénál többet.
  • Terhesség alatt nem javaslom, kivétel, ha az anya rendkívül alacsony vérnyomása végett szakember kifejezetten nem írja elő.

Hogyan tegyük még egészségesebbé?

  • Hagyományos cukor helyett használjunk nyírfacukrot, stiviát, vagy kókuszvirág cukrot.
  • Cukrozott tejszín helyett bolondítsuk kókusztejjel.
  • Egészségesebbé tehetjük fahéj, cukrozatlan holland kakaópor, szegfűszeg hozzáadásával.

A cikk alján a koffein, vagy kávé kivonat tartalmú Magister natúrkozmetikumokat találod.

A kávé világnapja alkalmából szeretettel, 

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: blog