A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Az álcázás bajnokai: műanyag szilikonok a kozmetikumokban

Az álcázás bajnokai: műanyag szilikonok a kozmetikumokban

A szilikon olajok képesek minket átverni! Azt az érzetet keltik bennünk, hogy bőrünk hidratált és egészséges. De vajon létezik helyettük természetes alternatíva?
Ezt a cikket régóta tervezgetem, mivel a szilikon olajok még a legtermészetesebbnek és high-technek tűnő kozmetikumokban is fellelhetőek: arckrémekben, szérumokban, hajápolási termékekben. Akik nyomon követnek, már tudják, az INCI beszél, azt nem lehet eltussolni, afelett nem lehet szemet hunyni.

Elolvasom

De persze, a legtöbb vásárló bizony könnyen abba a hibába eshet, hogy nem nézi az INCI-t, vagy nem ismeri fel az összetevő sorban rejlő veszélyeket. Ekkor jövök én, és segítek!

Az illúzió kialakítás mesterei: szilikon olajok

A mesterséges szilikonok szerkezetüket tekintve polimer műanyagok. Bársonyossá, kellemes tapintatúvá teszik a bőrt, mintha csodálatosan hidratált lenne, de persze ez csak ámítás. Amit a bőrünkön tapasztalunk kellemes érzetűnek az nem a bőrünk, hanem maga a szilikonolaj, mely rásimul az arcunkra.

Ezzel két gond van:

  1. Nem belülről erősíti a bőr szerkezetét, nem segíti a hidro-lipid egyensúlyt (mint a növényi olajok), ezzel megtévesztve minket. A bőr nem hidratált, csak olyan érzetű.
  2. A szilikon fátyol gátolja a normál bőrlégzést (bár egyre többet hallani az „intelligens” légáteresztő szilikonolajokról, de az attól még műanyag lesz kéremszépen).

Mindkét folyamat egy cél felé vezet: a bőr idő előtti öregedéséhez. Tehát, ha mástól nem riadunk vissza, akkor ettől legalább tegyük!

Jómagam a fejlesztések során egyértelműen elzárkózom a szilikonolajok használatától. A szilikonolajakat nem érdemes a lefolyóba sem leengedni (ennek ellenére végtelen a tárház szilikonos hajápolási termékekben), mert a természetben való lebontásukhoz is jópár év szükséges, sőt az ivóvizekben előforduló mikroműanyag szennyezéshez is hozzájárulhatnak. Tehát ökotudatos felhasználóként semmiképpen ne vásárolj műanyag alapú krémet (márpedig a szilikon műanyag)!

A szilikonolajok a legtöbb „hagyományos” alapozóban, samponban, balzsamban, arckrémben, testápolóban is helyet kapnak.

Így keresd őket az összetevő (INCI) listában (-methicone, -oxane végződésűek): dimethicone, cyclohexasiloxane, cyclopentasiloxane...

Nem csak optikai tuning: két alternatíva az én mindennapjaimból
 

1. Legújabb szilikon alternatíva: Oleosoft-4

Speciális olasz fejlesztés, mely 4-féle enzimatikusan aktivált növényi olaj komponenst tartalmaz: lenmag olaj, borágómag olaj, mandulaolaj és olívaolaj. Az szilikon szerű hatás elérése érdekében kiszemelt összetevők kollektív különlegessége abban rejlik, hogy azok mindegyike megannyi tápláló zsírsavat tartalmaz. Egy újszerű hatóanyag kivonással biztosítják azt, hogy a növényi olajban meghúzódó trigliceridek zsírsavjaira (és gliceridjeire) bomoljanak, miáltal egy teljesen újszerű fitokomplex képződik belőlük.

Az Oleosoft-4 tehát a növényi olajoknak csak bizonyos komponenseit hordozza, ezzel elérve egy „silicon-like” vagyis szilikon-szerű selymesen puha bőrérzetet. De ezzel együtt még erős hidratáló hatással is bír. Ennek oka, hogy egyedülálló sebességgel szívódik a bőrbe (a szilikonhoz képest mondjuk nem nehéz, mert az elvileg nem szívódik, de a kezeletlen olajokhoz képest is), erősíti a hidro-lipid egyensúlyt, fokozza a bőr elasztikusságát. Végeredményében képes hosszútávon biztosítani zsíros utóérzetet nélkül a szilikonszerű érintést használójának, anélkül, hogy 400-szorosan öregítené a bőrt (egyes információk szerint a szilikon erre is képes).

Miben találsz természetes szilikon alternatívát? Damaszkuszi szilvaszérum, Praliné Deluxé Pakolás, G-cell szőlőfürt pakolás

 

 

2. A jól bevált: kókusz szilikon

Már régóta alkalmazom, teszi a dolgát hajbalzsamban, hajvégápolóban, szérumban.

Kókuszolajból kinyert „száraz” bőrlágyító, vagyis zsíros, kombinált bőrön is ideális, könnyen beszívódik a bőrbe, nem zárja el a póruskat. Csökkenti a feszülő bőrérzetet, mivel ő is hozzájárul a bőr hidro-lipid egyensúlyának tartásához. A kellemes, bársonyos, nem-zsíros érzet itt is működik, könnyen és gyorsan eloszlik a bőrön.

Műanyag mindenben!

Joggal tehetjük most fel a kérdést, hogy miért használnak ennek ellenére műanyagot a krémekben csupán arra a célra, hogy a bőrön bársonyos érzetet keltsenek (nem oki megoldást nyújt, csak jó érzést)? Egyrészt azért, mert a növényi összetevőket borsos árban mérik, az általam itthon talált Oleosoft számla és az internetes dimethicon ár között ötszörös a különbség. Másrészt pedig miért hozna „áldozatot” egy gyártó, ha a termékét, így is tonna számra veszik… A vásárlói magatartás kovácsolja a fejlődést!

Üzend meg a Jézuskának, hogy idén nem kérsz piros masnivál átkötött szilikonos arckrémet! 

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Hatóanyagok