A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A MADARAK ETETÉSÉNEK FONTOSSÁGA

A MADARAK ETETÉSÉNEK FONTOSSÁGA

Egy madáretető kihelyezése egyáltalán nem kíván sok energiát és időráfordítást, viszont a madárkák számára létszükség lehet.

Elolvasom

Az újrahasznosítás hegyében elegendő elővenni egy felakasztható műanyag virágalátétet, vagy egy 1,5 literes vizes palackot. Mindkét megoldás előnye egyszerűségük és olcsóságuk mellett, hogy fellógatva abszolút macska-biztosak :). Az énekesmadarak is állandó stresszben élnek a ragadozók miatt. A téli időszakban, amikor a táplálék rendkívül korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, a kistestű madarak takarékoskodnak a rengeteg energiát felemésztő repüléssel. Állandó testhőmérsékletük (40-42°) fenntartásáról is gondoskodniuk kell a legkeményebb téli napokon is.


Hogyan etessük őket?

A madártáplálék akkor jó, ha nagy energiatartalmú és olcsó, hiszen a 4-5 hónapig is tartó etetés során minden nap kell gondoskodni a kertünkbe szokott madarakról. Az etetőinket látogató vendégek számítanak a napi rendszerességgel kihelyezett táplálékra és nem tesznek meg fölöslegesen nagy távolságokat azért, hogy más élelem után keressenek. A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben raktározható, energiadús táplálék a napraforgómag. A magvak raktározott tápanyagtartalma a legtöbb madár számára elegendő.


Hogyan itassuk őket?

Az itatás nyilván nehezebb feladat, hiszen 0 ºC alatt folyamatosan gondoskodni kellene az ivóvíz jégmentesítéséről. A szürkület beálltáig naponta akár óránként cserélnünk kellene a vizet. Ennek elkerülésére is jó megoldást jelent egy alma kihelyezése, amiből még fagyott állapotban is tud csippenteni a legtöbb madár.


Helyezzünk ki odút!

Aki komolyan gondolja a madarak téli gondozását, annak érdemes 1-2 (B-típusú/32-34 mm berepülőnyílású) odút is kihelyeznie. A hideg téli estéken, éjszakákon sok madár választja az odú védettségét. Sokan összetömörülve gondoskodnak a hőtermelésről is. Tavasszal ugyanezek az odúk (kitakarítás fontos március elején) fészke lelőhelyet biztosítanak az odúlakó széncinegék, kékcinegék, verebek, örvös légykapók, csuszkák számára.

Akit csodálattal tölt el a madarak hangja és röpte, azokat nyilván nem kell meggyőzni a téli gondoskodás fontosságáról: a télen kertünkbe szoktatott madarak nagy valószínűséggel tavasszal is a környéken maradnak, fészket raknak és énekelnek, állandó élettel töltik meg kertünket. Mindemellett felbecsülhetetlen hasznot hoznak, elsősorban a zöldség-és gyümölcstermesztők számára. Védjük és óvjuk őket a természettel, kertünkkel együtt!

Óvjuk az állatokat, vigyázzunk a környezetre, 

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Otthon