A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Kemoterápia alatt is ápoltan, kiegyensúlyozottan! 2. rész

Kemoterápia alatt is ápoltan, kiegyensúlyozottan! 2. rész

Hogyan ápold a bőröd a kezelés alatt? Dr. Veres Klári segítséget nyújt.

Elolvasom

Miért fontos a bőr hidratálása a kemoterápia során?

A kemoterápia a bőr sejtjeire is hat, ezért az a kúra alatt kifejezetten szárazzá, durva tapintatúvá, sérülékennyé válhat. Ilyenkor a bőrön keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók, illetve allergének, amire az amúgy is gyengült immunrendszer nem tud megfelelő „választ adni”, és hamar gyulladás alakulhat ki.

Mit lehet tenni a bőrszárazság ellen?

A kemoterápia által kiváltott extrém bőrszárazságot megelőzhetjük, ha már a kezelés előtt egy héttel elkezdjük és utána végig tartjuk a következőket:

 • Ne zuhanyozzunk/fürödjünk hosszú ideig, illetve kerüljük a forró vizet!
 • Használjunk lehetőleg illatmentes, hipoallergén fürdőkrémet!
 • Kerüljük az illat-, és allergén tartalmú kozmetikumokat, mosószereket, öblítőket, válasszunk természetes megoldásokat!
 • Hidratáljuk bőrünket tápláló lipidpótló balzsam segítségével legalább napi kétszer, fürdés után közvetlenül minden alkalommal! A kezünket érdemes minden kézmosás után újra bekenni.
 • Bizonyos kemoterápiás szerek fényérzékenyíthetnek, ezért nyáron használjunk 2 óránként legalább SPF30+-os fényvédőt!
 • Fogyasszunk bőségesen vizet!
 • Ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról sem, de a túlzásba vitt vitamin fogyasztás nem javasolt (csökkentheti a kezelés hatékonyságát).
 • Ha a bőrünk minden igyekezetünk ellenére kifejezetten szárazzá, akár gyulladttá válik, forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki szükség esetén vényköteles ápolót írhat fel nekünk!

Milyen egyéb bőrprobléma jelentkezhet a terápia alatt?

 • A száraz bőr, de önmagában a terápia is okozhat viszketést. Ezen a bőr hidratálása, súlyosabb esetben az orvos által felírt kevert krémek segíthetnek. Ha az éjszakai alvást is zavarja a viszketés, szükséges lehet szájon át szedhető gyógyszerekre.
 • Megváltozhat a bőr színe –ez elsősorban emlő- és vastagbél tumor esetén fordul elő. Ilyenkor az orvos által felírt krémek, esetleg hámlasztók segíthetnek.
 • A köröm szárazzá, törékennyé, hullámossá válthat, elszíneződhet, akár el is válhat az alapjától. Ez utóbbi kifejezetten hajlamosít gombák és baktériumok megtelepedésre, ezért fertőzésre utaló jel (pl. váladék, genny jelenik meg a köröm alatt) esetén azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni!
 • A szájnyálkahártya kiszáradhat, vérezhet, sebek jelenhetnek meg rajta. Megfelelő diétával (kis adagok, kerülni kell a sós, fűszeres, kifejezetten cukros ételeket; a hűsítő ételek pl. fagyi jó hatásúak lehetnek), és gyakori szájápolással (kerülni kell az irritáló, hidrogén-peroxid, alkohol, stb. tartalmú fogkrémeket, szájöblítőket, javasolt a tisztán természetes Magister Fogfehérítő paszta használata) jelentősen csökkenteni lehet a kialakulás esélyét, vagy ha már kialakult, a tünetek súlyosságát.

Mi segíthet még a kemoterápia alatt?

Természetesen -amennyire lehet egy ilyen nehéz időszakban- nagyon fontos a lelki jólét. Rengeteget segít ilyenkor a család támogatása, de ha felmerül az igény, érdemes azonnal szakemberhez is fordulni, ugyanis ma már számos pszichológus foglalkozik kifejezetten kemoterápiában részesülő páciensekkel. A legnehezebben időszakkal ilyen módon együtt megküzdeni, utána pedig büszkén újra teljes életet élni, ez az igazi ajándék az élettől!

 

Nagyon szurkolok minden érintettnek és rengeteg kitartást kívánok!
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Testápolás