A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Hogyan neveljük gyermekünket a környezet védelmére?

Hogyan neveljük gyermekünket a környezet védelmére?

Április 22. a Nemzetközi Föld Napja egy olyan ünnep, ami mellett nem mehetünk el szótlanul. A Föld napja alkalmából különböző eseményeket rendeznek világszerte. A Magister Products számára is fontos , hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy hogyan védjük meg természeti és környezeti kincseinket.

Elolvasom

A környezeti nevelés fontosságát, személyiségformáló, szokásalakító erejét ma már senki sem vitatja. A családban tapasztalt viselkedési, fogyasztási, életvezetési szokások alapvetően meghatározzák az ott nevelkedő gyermek környezeti érzékenységét.

Fontos, hogy a gyerekeket már kis koruktól fogva arra tanítsuk, hogy védjék, óvják a Földet, a környezetünket ahol élnek. A környezeti nevelés ráébresztheti a gyermekeket a természet szépségére. Legyen a kisgyermekeknek is ismereteik a természetről! A gyermekek a körülöttük lévő világot érzékszerveikkel, tapasztalás útján ismerik meg.

Az ismeretszerzés alapuljon élményszerű tapasztalatszerzésen, érezzék a felfedezés örömét, izgalmát, amikor új, ismeretlen dolgokkal találkoznak.

Beszélgessünk sokat a gyerekekkel arról, hogyan is védhetjük meg a környezetünket. Törekedjünk tudatosan élni, gyermekeink a jó példánkon keresztül tanulnak. Számukra mindez már természetes lehet! Fontos, hogy a felnőttek adjanak mintát a takarékosságban, amelyek a gyermeki tevékenységekre is kiterjedhetnek (például a villany leoltása, a csap elzárása). Kapjon teret az újrahasznosítás lehetősége (például a munkahelyeken használt papír újrafelhasználása rajzolásra). A megfelelő szemlélet kialakítását gyermekkorban szükséges elkezdeni. Építsük bele a mindennapokba az energiatudatosságot, szülői példamutatással ösztönözzük a gyermeket a helyes életmódra! Ezek elsajátítására akkor van a legnagyobb esélyünk, ha megfelelően tájékozottak vagyunk.

Egyre több természetfilm, animációs produkció és gyermekkönyv is rendelkezésünkre áll, hogy a gyermekek tudását és magunk tudatosságát is elmélyítsük a fenti témákban.

Ha időtök (és az időjárás engedi), menjetek együtt kirándulni, amely a legjobb módja, hogy tanulmányozzátok a természetet!  Remek program lehet, ha közösen a gyermekkel ültetünk valamit a kertbe, teraszra, erkélyre. Ez lehet egyszerű fűszernövény, virág, de akár csíráztathatunk is. A munkát megelőzően a kertben a talajt gyommentessé kell tenni. Ha van rá mód, gyümölcsfákat, bokrokat is ültet­hetünk (málna, ribizli), és később a gyermekkel együtt szüretelhetjük le a termést.

A kert nyújtson a gyermekeknek a pihenésen kívül, örömöt, biztonságos játékteret és ismeretszerzési lehetőséget is!

Hívjuk fel gyermekünk figyelmét a természetvédelemre (nem szakítjuk le a virágokat, nem tördeljük a fák ágait, nem bántjuk az állatokat), valamint az egész éven át tartó állat- és növénygondozás fontosságára.  Az életkori sajátosságoknak megfelelően a folyók, tavak, patakok és azok élővilágának megismerését és védelmét se hagyjuk figyelmen kívül.

Mit is tehetünk a Föld napján (és az év többi napján) ?

  • Vásároljunk hazai termékeket! Így nem csak hazai vállalkozásokat támogathatunk, de ezen termékek ökológiai lábnyoma is jóval kisebb, mint, azoknak, melyek óceánokon keresztül érkeznek hozzánk.
  • Szelektíven gyűjtsük a műanyag palackokat, fémdobozokat, papírhulladékot!
  • Használjunk újratölthető akkumulátort hagyományos elem helyett!
  • Ne égjen feleslegesen a villany!
  • Szárítsunk a friss levegőn a szárítógép helyett.
  • Ha van rá mód, komposztáljunk: zöldség, gyümölcs héját, kávézaccot.
  • Bevásárláshoz vigyünk magunkkal textil táskát, fonott kosarat.
  • Használjuk környezetkímélő tisztítószereket és hívjuk fel a gyerekek figyelmét az ezeken a termékeken látható címkékre
  • Mielőtt kiöntünk, vagy eldobunk valamit, gondoljuk végig, hogy tettünkkel milyen kárt okozhatunk

Végül egy verssel szeretném zárni, melyet gyermekednek is felolvashatsz:

„Ne bántsd a fát, hisz ő is érez, 
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez. 
Ágát ne törd, lombját ne tépjed, 
Hadd annak, ami, épnek, szépnek. 
Szeresd a fát! 

Édes gyümölcsét várva-várod, 
S te mégis letörnéd a virágot? 
Szegény virág gyorsan elszárad, 
S te bánkódnál majd, késő bánat. 
Ne bántsd a fát! 

Fa lombja közt viharban, vészben 
Lám meg se ring madárka fészke, 
Fáradt ha vagy, leülsz alája, 
S elszenderít madár danája. 
Szeresd a fát!

Anya ő is, minden levélke 
Egy-egy gyermek, gonddal nevelve. 
És gyermek minden ágacskája, 
Szeretettel tekints fel rája. 
Ne bántsd a fát!

Mindaz, kik fákat ültetének, 
Sírjukra szálljon hálaének, 
Ásóval is költők valának, 
Szép lombos fákról álmodának. 
Szeresd a fát!”

(Benedek Elek : NE BÁNTSD A FÁT )

Horváth Lilla
Kisgyermek nevelő
Tartalomhoz tartozó címkék: Otthon