A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Húsvéti készülődés a gyerekekkel

Húsvéti készülődés a gyerekekkel

Fontossá teszi az ünnepre készülődést és magát az ünnepet is számos olyan népszokás, hagyomány, amelyekkel a kicsik szívesen foglalatoskodnak, ügyeskednek, és sikerélményük lehet. Meséljünk a gyermekeknek arról, hogy mit is ünneplünk ilyenkor és az évente ismétlődő szokásoknak mi az eredete, mit miért csinálunk! Elengedhetetlen, hogy a gyermek saját életkorának megfelelően vegyen részt a készülődésben. Készítsük fel arra, hogy valami más fog történni az ünnep során. Ijesztő is lehet három éves kor alatt a megszokottól eltérő napirend, és az eddig keveset látott emberek.

Elolvasom

Húsvéti tojásfestés

A tojás az újjászületés és a termékenység szimbólumaként lett része a húsvéti népszokásoknak. A festéshez használjunk természetes alapanyagokat! Fél liter vízbe tegyük az alapanyagokat, kevés ecettel és ebben főzzük ki a színt adó növényeket, majd ebbe helyezhetjük a színezendő tojásokat, amelyben 9 órát hagyjuk állni.

  • Lila: lilahagyma héját főzzük meg, és az így kapott színes vízbe beletehetjük a tojásokat
  • Narancssárga: vöröshagymahéj
  • Sárga: 2 csésze vízhez 3 evőkanál kurkuma fűszerport kell számítani, ehhez jön az 1 evőkanál ecet, ha kihűlt a lé.
  • Zöld: spenót vagy csalánlevél
  • Rózsaszín: csipkebogyó
  • Barna: erős kávé vagy teafőzet.
  • Kék: vörös káposztalevélbe csomagolva főzzük meg a tojásokat, vagy 1 csésze leturmixolt áfonyához 0,5 csésze 100%-os áfonyalét öntsünk.

Keresés indul

Remek és elmaradhatatlan program a nyuszi fészkének az elkészítése, amibe a húsvéti ajándékaikat várják a gyermekek. A kertben, esetleg játszótéren rejtsük el a tojásokat. Ha több gyermek van a felkutatásuk még jobb móka, mert így még versenyezni is lehet. Természetesen a lakásban is lehet húsvéti kereső akciót tartani.

Húsvéti locsolkodás

A szokás alapja a vízhez kapcsolt, tisztító, termékenységet hozó erő. A locsolkodás meghatározó eleme a locsolóvers, ami nemzedékről nemzedékre száll. A gyerekek könnyen megtanulják, és többnyire nagy sikert aratnak vele.

A  házi locsolóvíz elkészítéséhez két megoldást is javaslok. Patikában szerezzünk be egy kisebb üvegcsét, melynek tetejére választhatunk szórófejes vagy cseppentős kupakot. 
A szórófej esetén a kisebbeknél még fennáll a veszélye annak, hogy könnyen egymás szemébe spriccelhetik. Az üvegbe töltsünk rózsavizet, és már kész is, vagy pedig töltsünk az üvegbe vizet, amelybe cseppentsünk tetszőleges illóolajat. Az üvegcsét az ünnep után elöblíthetjük, és eltehetjük a következő évre.

Tojások marcipánból

A locsolókat édességgel is várhatjuk. Csoki tojás/nyúl helyett készíthetünk közösen a gyermekekkel marcipántojást. A csodaszép alkotás külön értéke, hogy a marcipán házilag is elkészülhet, három összetevőből húsz perc alatt. Egyedi, egyszerű, és már a legkisebbek is beállhatnak segíteni, kevergetni, formázni. 

Tojás formájú dísz só-liszt-gyurmából

Hozzávalók: 300g liszt, 2 dl víz, 300 g só, 2 teáskanál olaj

Ha nem teszünk a gyurmába ételfestéket, akkor egy könnyen és jól színezhető, kisütött állapotában viszonylag nehezen törhető anyagot kapunk. A gyúrásban már a 2-3 évesek próbálkozhatnak, elrontani biztos nem fogják. Eközben is tudunk beszélgetni, énekelni, mondókázni, verseket mondani az ünnephez kapcsolódóan.

Ha kész a tészta, lapítsuk egyenletesen vékonyra, vágjunk ki tojásformákat. Erre alkalmas lehet egy már lefogyott, kicsit oválisra nyomkodott papírtörlő hengere. Egy szívószál segítségével fúrjunk lyukat a tojásforma felső részére, és mehet a sütőbe. 20 perc alatt kisüthetjük, 180 0C-on, de közben figyelni kell, hogy ne égjen meg.
Sütőrácsra téve hagyjuk a díszeket megszáradni (kb. 1-2 nap a vastagságtól függően). Száradás után temperával megfesthetik a gyermekek, majd az elkészült alkotásokra akasztót téve felakaszthatjuk közösen a barkaágakra, vagy ajtódísznek, de adhatjuk ajándékba is a locsolóknak.

Hungarocell tojások festése

A gyermekeknek bizonyára tetszeni fog egy kreatív dekorációs program is. Pár hozzávalóval gyönyörű, egyedi tojásdíszek készülhetnek.
Hozzávalók: hungarocell tojások, tempera, ecsetek, hurkapálcika. A hungarocell tojásokat hurkapálcákra szúrva könnyebben meg tudják fogni a gyermekek, majd kedvük szerint kifesthetik.

Ahelyett, hogy az ünnepre vásárolnánk élő nyulat, inkább menjünk el egy kisállat-simogatóba. (Húsvétkor több helyen is készülnek ilyennel.)

Kellemes készülődést kívánok:
Horváth Lilla
Kisgyermek nevelő
Tartalomhoz tartozó címkék: Otthon