A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Lehullott falevelek - mire használhatjuk?

Lehullott falevelek - mire használhatjuk?

A lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért a lombot ne égessük el és ne vitessük el a kertből, hanem hasznosítsuk helyben. Ebben adok pár ötletet! 

Elolvasom

Egyáltalán maradhat -e a levél a gyepen?

A lehullott levelek ne heverjenek hosszú ideig a gyepen, mert alattuk a fű kipusztul! A tél beállta előtt érdemes lesz mindentől megtisztítani a gyepet ahhoz, hogy semmi se tegyen kárt benne, hiszen ha leesik a hó akkor a pázsit, és a hóréteg közé szorulnak, így abból komoly károk adódhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy időben vigyük be a kerti bútorokat, a szerszámokat, és a legfontosabb, ha minden levél lehullt, akkor gereblyézzük össze, mert rothadásával a legnagyobb kárt okozhatja a gyepen.  Addig kell nyírnunk a füvet amíg nő, ez általában az első hóig szükséges. Ilyenkor a gyep már nem fog tovább növekedni.

Mit tegyünk az összegyűjtött levelekkel?

  • Az őszi falevelet, a fákról származó nyesedéket hagyjuk a kertben elkülönítve, hiszen, ha kidobjuk a humusztól és tápanyagtól fosztjuk meg a kertünket. Ha lombot és az ágnyesedéket felhasználjuk, akkor kiváló komposztot tudunk készíteni, és spórolhatunk a későbbi trágyázáson (a vadgesztenye- és a diófa leveleinek kivételével). 
  • A füves területekről összegyűjtött levelek egy részét terítsük a bokrok alá, ahol jó búvóhelyet nyújtanak a téli álmukra készülő sündisznónak, a békának és gyíkok számára.
  • Az őszi falevél nem csak a talajnak, a növényeknek és az állatoknak kedvez, de igen ötletes, érdekes dolgokat is tudunk készíteni belőlük, amelyek főleg a gyerekek kedvencei. Az ősz rendkívül gazdag, hiszen számtalan formájú, színes levelet alkot. Érdemes őket gyűjteni, kiszárítani és préselni. Ezután pedig elő a fantáziával, vízfestékekkel, temperákkal és az ötletekkel, már is kezdődhet a móka! Akinek pedig van kéz ügyessége készíthet rózsákat is.

Rózsa falevléből

A legjobb, ha olyan falevelet találunk, ami könnyen hajlik, nem törik. Könnyebb dolgozni vele, lehet sima levél forma is. A falevelet a félénél visszahajtjuk ezután pedig egymásra tekerjük őket, így el is elkészült a rózsánk.  A végeredmény pedig gyönyörű.

Szeretettel,

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Otthon