A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

6 égető tévhit a napozásról

6 égető tévhit a napozásról

Tényleg nagyobb biztonságban tudhatod a bőröd, ha nyaralás előtt szerzel egy kis színt? Muszáj mellőznöd a sminket a strandon? Ha már lebarnultál, nem kell tartanod a leégéstől? Mai bejegyzésünkben napfényt derítünk az igazságra!

Elolvasom

1. tévhit: Elég, ha a napozás előtt krémezed be magad

Az igazság: A legjobb taktika, ha legalább 30 perccel azelőtt bekened magad, hogy kimennél a napra, mert ennyi idő szükséges, hogy a naptejek kifejtsék védő hatásukat. Ha viszont csak akkor viszed fel a fényvédőt, mikor kifekszel sütkérezni, nagy eséllyel pirosló vészjelekkel emlékeztet majd a bőröd, hogy nem voltál elég óvatos. A magyar lakosság nagy része ugyanis az 1-es, 2-es és 3-as bőrtípusba esik, ami azt jelenti, hogy 5-20 perc alatt ég le a napon naptej használata nélkül.

 

2. tévhit: Ha már lebarnultál, nem fogsz lepirulni

Az igazság: sokan vízparti nyaralás előtt szoláriumozással igyekeznek felkészíteni a bőrüket az intenzív napsugárzásra. A szoláriumban barnult bőr azonban önmagában nem nyújt védelmet, hiszen nem alakul ki a védő fénykéreg (mint a napon szerzett barnasággal), így a bőrsejteket fényvédő nélkül ugyanúgy ostromolják a káros UV-sugarak.

Az persze nagyon is jó ötlet, hogy a bőrödet fokozatosan hozzászoktasd a napozáshoz. A Sárgarépa-Q10 napozást segítő krémünk sárgarépaolaj, kakaóvaj és annatto tartalmánál fogva remekül edzi a bőrt a késő délutáni vagy kora délelőtti napfürdőzésekkor, hogy csúcsformában küzdhessen meg az erős napsugárzással.

 

3. tévhit: Csak a világos bőrűeknek kell félniük a bőrráktól

Az igazság: tény, hogy ha leégésre hajlamos, világos a bőrtípusod, ráadásul a hajad is vörös vagy szőke, akkor nagyobb a bőrrák rizikója. Ám a sötétebb bőrtípusúaknál is (ill. akkor, ha a bőr anyajegyekkel tarkított) kialakulhat bőrrák, ha nem vigyáznak, és túlzott napfényterhelés éri őket.

Az UV-sugarak ugyanis minden esetben negatív folyamatokat indítanak el a bőrsejtekben. Az UVB- sugarak a leégésért felelnek, az UVA-sugarak pedig a korai bőröregedésért felelősek. Sajnos mindkettő képes megváltoztatni a bőrsejtek genetikai állományát, ezzel potencírozva a daganatkeltő hatást. Közös bennük, hogy hatásukra szabadgyökök képződnek, amelyek tovább károsítják a bőrt. Ezért is nagyon fontos, hogy a fényvédő hatóanyagokon túl antioxidánsokat is tartalmazó napozószereket használj, mert azok képesek semlegesíteni a szabadgyököket, így hosszú távon is gondoskodhatsz bőröd egészségéről.

 

4. tévhit: A leégett bőr 1-2 nap alatt úgyis bebarnul

Az igazság: Az esetek többségében a vöröslő, leégett bőr inkább lehámlik, bár tényleg van olyan bőrtípus, ami először lepirul, majd bebarnul. Ám ez nem jelenti azt, hogy a bőr ne károsodott volna! A bőröd ugyanis egyetlen leégést sem felejt el, mivel ilyenkor a bőrsejtek DNS-se is módosul. Különösen veszélyesek a gyermekkori leégések. 

Fordítsunk megfelelő figyelmet az utókezelésre! Már a fürdőzéskor válasszunk kímélő, hámosító és nyugtató hatóanyagokban gazdag tusterméket (Melone Me tushab) és kenjük be a bőrt Levendula-cickafark habkrémmel.

 

5. tévhit: Árt a bőrödnek, ha sminkelsz a strandoláshoz

Az igazság: nem tilos sminkkel menni a strandra, de az izzadás, napsugárzás és vízben csobbanás miatt még körültekintőbben kell megválasztanod, mit kensz magadra. Egyrészt biztosan nem szeretnéd, ha elkenődött szemsminkkel, pandamaciként bukkannál fel a habokból, másrészt ha az eltömődött pórusok miatt pattanások jelennének meg az arcodon. A vízálló szempillaspirál a kis és nagy hableányok legjobb barátnője, mellé maximum egy üde rúzsra lesz szükséged. Az alapozót inkább kerüld, mert természetellenes hatást kelt a strandon, és a bőröd sem tud eléggé szellőzni alatta. Hogy a bőrhibák miatt ne kelljen aggódnod, vesd be a BB3 matt krémet, amely jótékony fed, pluszban pedig SPF10-es fényvédelmet is nyújt, ráadásul a friss uborkakivonatnak és cink-oxidnak köszönhetően a kellemetlen csillogástól sem kell tartanod.

 

6. tévhit: Felhős időben nem kell naptej

Az igazság: attól még, hogy a nap a felhők mögött (jobban mondva felett bujkál), a káros UV-sugarak 80%-a eléri a földfelszínt. Mivel ezek a látható spektrumon kívül esnek, azt hiheted, hogy a bőröd biztonságban van, de ez tévedés. Nem véletlen, hogy a legtöbben ilyenkor égnek le! A borult, de száraz idő tökéletes alkalom egy vízi vagy hegyi túrára, ám a fényvédőt ilyenkor se felejtsd el a hátizsákodból: a Viva La Vanilla Napspray-vel útközben is könnyedén befújhatod magad.

Akár derült az idő, akár felhős az ég, legyen minden NAP csodaszép a bőröd!

Ildikó

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Fényvédelem