A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Kakaós álom, desszert a bőrnek

Kakaós álom, desszert a bőrnek

Szervezetünk harmonikus működésének megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a szuperélelmiszerek, vagyis azok az ételek, amelyekben extra nagy mennyiségben találhatóak egészségvédő tápanyagok és kiemelkedő antioxidáns tartalommal bírnak. Ilyen pl. a cékla, a lenmag, a fokhagyma, a mandula, az acai vagy goji bogyó, de a lenmag is. Azt gondolom, hogy az embert minden esetben holisztikusan kell vizsgálni, és hiszem, hogy helyes, személyre szabott táplálkozással rengeteget tehetünk önmagunkért. Ha pedig még külsőleg is a természet csodáira építő termékeket alkalmazzuk, igazán sokat lépünk előre egészségünk, így bőrünk egészségének megóvásáért.

Elolvasom

A világ egyik legfontosabb és legelterjedtebb funkcionális élelmiszer alapanyagát a kakaóbabnak (Theobroma cacao), illetve az abban található magoknak köszönhetjük. A kakaó eredete több mint 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a maja és azték civilizációk táplálkozási és gyógyászati ​​célokra egyaránt használták ezt a rendkívül értékes termést.

Egészségre gyakorolt jótékony hatását számos tanulmány bizonyította, és mivel rendkívül gazdag aktív komponensekben, nem meglepő, hogy több epidemiológiai tanulmány összefüggésbe hozza a kakaó- és csokoládéfogyasztást a krónikus betegségek kockázatának csökkenésével. Ereje elsősorban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásában rejlik, a kakaó fenolos hatóanyagjainak és flavonoid tartalma, valamint teljes antioxidáns kapacitása magasabb, mint más fitohatóanyagokban gazdag élelmiszereké. A kakaó komponensek antioxidáns hatása többek között pozitívan befolyásolhatja az inzulinrezisztenciát és csökkentheti a cukorbetegség kockázatát is.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy jótékony hatásait kizárólag csak magas minőségű, cukormentes étcsokoládé fogyasztása esetén tapasztalhatjuk meg, hiszen ezeknél a készítményeknél 70%-ban tiszta kakaóbab tartalommal számolhatunk, a maradék 30%-ot a különböző édesítőszerek teszik ki, vagyis cukor, esetleg bio nádcukor, kókuszvirág cukor, sztívia vagy mesterséges édesítők pl. aszpartam vagy szukralóz.
A tejcsokoládéban ez az arány: 40% kakaó, 35% édesítőszer, 25% tejpor, míg a fehér csokoládé kakaóvajat tartalmaz kakaóbab helyett, azt is 30%-ban, 40%-ban édesítőszert és 30%-ban tejport.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap egyes betegségek étrenddel való részleges vagy teljes kezelése, és megannyi kutatás igazolja az élelmiszerek összetétele, valamint az egészség és a kiegyensúlyozott bőr közötti összefüggést. Emellett azonban jónéhány vizsgálat mutatott rá arra, hogy a fitohatóanyagokban gazdag kakaó fogyasztása a fényvédelem tekintetében is fontos tényező[1].

A kakaóvajat fényvédelem céljából önmagában alkalmazni csak bizonyos esetekben javaslom. Habár több forrás szerint SPF8-as szintű védelmet nyújt, ha biztosra szeretnétek menni, fizikai szűrőket tartalmazó kozmetikumokkal kombináljátok. A tisztán kakaóvajas és növényi olajos napozást pedig szigorúan a tavaszi, őszi időszakra, délután 4 óra utánra időzítsétek, de ebben az esetben is szigorúan csak a testeteket érje közvetlen UV-sugárzás, az arcbőrötök védelméről gondoskodjatok a szokásos módon.

Szuper belbecs

A kakaóbabban található fitokemikáliák profilja a különböző fajták, valamint a kakaóbab és a kakaótartalmú élelmiszerek esetében eltérő. Azonban az vitathatatlan, hogy a kakaó dúskál polifenol vegyületekben, amelyek nagy mennyiségű flavonoidokat, különösen flavanolokat tartalmaznak. A kakaóban a polifenolokon kívül ún. metil-xantin vegyületek is megtalálhatóak, túlnyomórészt teobromin és koffein, amely abból a szempontból is előnyös, hogy a teobromin megköti az UV-sugárzás hatására a bőrben keletkező reaktív oxigénfajtákat. A vegyület nemcsak a szép bőr miatt okoz boldogságot, hanem amiatt is, hogy hatására endorfin termelődik a szervezetben, ami a csokoládé imádatát is megmagyarázza.

Érdekesség: A cukormentes csokoládék fogyasztása a teobromin miatt akár a fogak egészségéhez is hozzájárulhat! Egy a Louisiana állambeli Tulane Egyetem által készült tanulmány szerint a teobromin jobban erősíti a fogakat, mint a fluorid.

A kakaóbab emellett rendkívül gazdag forrása számos alapvető ásványi anyagnak, köztük a magnéziumnak, a réznek, a káliumnak és a vasnak. Egy másik kutatás[2] szerint ezen ásványi anyagok többsége kedvező hatással van az érrendszer egészségére és működésére, emiatt még értékesebbé válik a kakaó. A benne található domináns ásványi anyag a magnézium, amely számos biológiai reakciót katalizál, beleértve a fehérjeszintézist és az energiatermelést.

Az utóbbi években egyre nagyobb a tudományos érdeklődés a gyakran használt fűszerekben és gyógynövényekben található fenolos anyagok jótékony hatása iránt a különböző, életkorral összefüggő kóros állapotok megelőzésében. Bár a pontos mechanizmusok, amelyek révén a polifenolok elősegítik ezeket a hatásokat még tisztázásra várnak, számos jelentés kimutatta, hogy erős antioxidánsként hatnak, képesek gátolni a lipidperoxidációt, és hatékonyan kebelezik be és semlegesítik a reaktív oxigénfajtákat (ROS), valamint támogatják az endogén és exogén antioxidánsokat. Az oxidatív stressz hatására szabadgyökök termelődnek a bőrben, ami a bőr öregedése és a betegségek kialakulása szempontjából jelentős tényező. Ebben a tekintetben a kakaó flavanolokról kimutatták, hogy erősebbek, mint más élelmiszer-polifenolok.

De miért is fontosak a polifenolok a bőrápolással kapcsolatban?

A bőröregedés egy összetett folyamat, amelynek belső és külső okai is vannak. Természetes és elkerülhetetlen velejárója az életnek, de a káros környezeti hatások okán romló bőrszerkezet részben megelőzhető. A bőr külső öregedésének fő oka az UV-fény által okozott fotooxidatív károsodás, amit foto-öregedésnek is nevezünk. Az UV károsodás leginkább a ROS fotokémiai túltermelődéséhez köthető, amely képes felgyorsítani a fiziológiás öregedést és tipikus dermális/epidermális degenerációt okoz, nem beszélve arról, hogy a bőr UV-sugárzásnak való kitettsége hozzájárul a bőrrák kialakulásához.

A növényi polifenolok gyulladásgátló, immunmoduláló, antioxidáns tulajdonságokkal és DNS-javító hatással rendelkeznek, in vitro és in vivo tesztek egyaránt kimutatták a polifenolok fényvédő hatását, így a természetes polifenolok rutinszerű használata mind helyileg, mind orálisan hatékony védelmet nyújthat az UV-sugárzás és az azt követő foto-öregedés ellen.

Egyes vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a kakaó kivonatok vagy a teobromin helyi alkalmazása jelentősen megakadályozza a fénykárosodást, beleértve a ráncok kialakulását, a bőr kötőszövetének megváltozását, a kutatások megállapították a teobromin kritikus szerepét a kakaó bőrvédő hatásában[3].

Kakaós napcsók

A nyers kakaó vagy a kakaóvaj tehát nem véletlenül kap fontos szerepet több fényvédő tulajdonsággal rendelkező termékünkben, a régi kedvencekben, a körömvirággal dúsított Kakaóvajas naptejben és a Sárgarépa Q10 napozást segítő krémben.

A sorozat legfiatalabb tagja, a Sunkiss body balm szintén magában rejti az ősi csodát, a kakaópornak hála bronzos fényben tündökölhetünk, sőt, a BB krémekhez hasonlóan korrigálja a bőrhibákat. A termékkel ráadásul egy olyan kreációt alkottunk, amelynek fizikai fényvédő összetevőjét 2016-ban a Halal Guide a legjobb kozmetikai alapanyag kategóriában az első helyre sorolta kiemelkedő fényvédő hatásainak elismeréseként. A sokrétű napozó A-provitaminokban gazdag, organikus karotin koncentrátummal gondoskodik bőrünk egészségéről, amely antioxidáns hatásának köszönhetően ellensúlyozza az UV-sugarak káros hatásait. A β-karotin a növényekben ugyancsak ezt a szerepet tölti be, megóvja őket az ultraibolya sugarakkal szemben. Emellett E-vitamin és magas koncentrációban édes kajszi olaj is megtalálható benne, ezzel biztosítva az ápoló enyhe vízlepergető hatását. A sárga gyümölcsből kinyert értékes cseppek olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav tartalmukkal hozzájárulnak a bőröregedés lassításához, megvédik a kültakarót a kiszáradástól.

A kakaóvaj azonban nemcsak egyes fényvédő termékeinkben, hanem krém- és stift deóinkban, valamint a Trópusi nyár ajakbalzsamban is megmutatja áldásos hatását. Annak ellenére, hogy kemény zsiradék, rövid időn belül és könnyen beszívódik a bőrbe, nehéz érzet nélkül. Ráadásul krémjeinkbe (Makadámia feszesítő testvaj, Praliné Deluxé pakolás, Brownie baby balzsam, Body Cruncher testradír, Body Bon Cherry testradír), ajakbalzsamjainkba egytől egyig finomítatlan, organikus kakaóvajat használunk, hiszen ezeket dolgozzák fel iparilag a legkevésbé. A kizárólag finomítatlan kakaóvaj halványsárga vagy enyhén barna színű, hasonló illata van, mint a csokoládénak, azonban egyes termékek előállításához a kakaóvaj természetes színe és illata nem ideális. Éppen ezért dezodorainkba enyhén finomított, de gyógyszerkönyvi minőségű kakaóvajat használunk, hogy megelőzzük a sárgás foltok kialakulását a ruhákon.


[1] Kim, J.; Kim, J.; Shim, J.; Lee, C.Y.; Lee, K.W.; Lee, H.J. Cocoa phytochemicals: Recent

advances in molecular mechanisms on health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2014, 54, 1458–1472.

[2] Steinberg, F.M.; Bearden, M.M.; Keen, C.L. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for

cardiovascular health. J. Am. Diet. Assoc. 2003, 103, 215–223

[3] Mitani, H.; Ryu, A.; Suzuki, T.; Yamashita, M.; Arakane, K.; Koide, C. Topical application of plant extracts containing xanthine derivatives can prevent UV-induced wrinkle formation in hairless mice. Photodermatol. Photoimmunol. Photomed. 2007, 23, 86–94.

 

Kakaóval felpezsdített mindennapokat kívánok, 

Ildikó