A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Minden, amit a napallergiáról tudni érdemes

Minden, amit a napallergiáról tudni érdemes

Minden ötödik embert érinti. Ha Te is közéjük tartozol, ez a cikk Neked szól!

Elolvasom

Mi az a napallergia?

A napallergia egy immunológiai folyamat, melynek kiváltó oka maga a napsugárzás, vagyis a napfényre adott allergiás reakcióról van szó (ő bőrük túlzott immunaktivitással válaszol). A bőrön többnyire tűszúrásszerű piros kiütések, pattanásos elváltozások, viszkető hólyagocskák jelennek meg.

Valójában a „valódi” napallergiáról (urticariae solare) akkor beszélünk, ha a kiütéses tünet nem csak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkeznek. Ez viszonylag ritka 1 %.

Másik fajtája a polimorf fénydermatózis (PLE) a leggyakoribb, a lakosság 1/5-ét érintheti. A fénynek kitett területen jelennek meg akár évről-évre ismétlődve (általában kar, mellkas). Ha a napon töltött idő hosszabb, a tünetek rosszabbodhatnak.

Miért alakul ki a napallergia?

Kiváltó ok egyértelműen maga az UVA sugárzás, mivel ez mélyen behatol a bőrbe, ahol sejtszintű károsodást okoz. Ekkor reaktív szabadgyökök képződnek, mely magáért a gyulladás kialakulásáért felel. Különböző testápoló termékek, napvédő kozmetikumok a hozzáadott illat – és színezőanyagokkal, emulgeáló- és konzerválószerekkel szintén napallergiát válthatnak ki. A napsugarak még egyes kémiai fényszűrő anyagokat is képesek szétroncsolni, ezáltal allergiát okozni. Ezért is fontos előnyben részesíteni a fizikai fényvédőkeket tartalmazó napozó szereket.

Mit tehetünk a napallergia ellen?

  • Elsődlegesen a gyulladást kiváltó UVA sugárzás kiiktatása (fénykerülés, fizikai fényvédős naptej használat, a bőr fehér pamut ruházattal való borítása).
  • Ajánlott a bőr lassú és fokozatos naphoz való szoktatása.
  • A szabadgyökök megkötése elsődlegesen antioxdiánsok pótlásával történhet mind belsőleg, mind külsőleg ( ezért is fontos számomra, hogy minden nyári termékünk telis -tele van antioxidánsokkal, pl: béta-karotinnal, A-vitaminnal, E-vitaminnal, likopinnal). Belsőleg gyógyszerész által javasolt anti-hisztamin (pl. vénynélkül kapható Zilola filmtabletta naponta 1x), béta-karotint, cinket, E-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő fogyasztható.

Hogyan ápoljuk a napallergiás bőrt?

  • Minden napon tartózkodás előtt fél órával vigyünk fel bőrünkre naptejet, napozás után hűsítsük és nyugtassuk a bőrt Sunny bunny testpermettel vagy Copaca Banana testtejjel.
  • Már a tisztálkodásnál próbáljunk minél több értékes bőrvédő anyagot a bőrbe juttatni és ne feledjük, hogy tisztálkodó szerünk ne legyen lúgos kémhatású (szappan). A Copaca banana tusfürdő magas panthenol tartalma miatt hámregeneráló, nyugtató NEM IRRITÁLÓ, gyerekeknek is használható.

Mit tehetünk, ha az arcon alakult ki a fényallergia?

Az említett szabadgyökök reakcióba léphetnek a napvédő termékek és az arcápolók zsíros összetevőivel vagy a bőr által termelt faggyúval. Ezáltal a szőrtüszőkben gyulladásos reakciók zajlanak le, melyek kis aknészerű pattanásokat okoznak. Ez az ún. Mallorca-akné.

Főként olyan fiatal felnőtteket érint a probléma, akik zsírosabb bőrűek, és hajlamosak az aknék képződésére. Ekkor arctisztításra a Carbolife matt it habot, tonizálásra a Graperutin tonikot javaslom reggel és este. Reggelre fényvédős BB3 matt krém (most 15 %-kal többet adunk!), estére a könnyed, nagyon erős antioxidáns likopinban gazdag Solar Rouge Créme Geleét (ha arcunk lepirult, akkor akár két-három óránként ismételhetjük a használatát). Napközben Copaca banana permettel is frissíthetjük a bőrünket.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Fényvédelem