HOME MADE AJÁNDÉKOK
Egyszerű és nagyszerű otthon elkészíthető meglepetések!
ElolvasomAz ünnepek közeledtével biztosan Te is keresed a megfelelő ajándékokat szeretteid számára. Valójában nem mindig a csillogó, díszes vagy nagyon drága ajándékok aratnak a legnagyobb sikert, a letisztult és egyszerű, sajátmagunk által készített meglepetések sokszor valósabb értékekkel bírnak.
Íme 3 Home made ötlet, mely egészséges és finom ajándék!
Cukormentes narancslekvár
Hozzávalók:
- 5 kg narancs (lehetőleg bio)
- 5 evőkanál méz / 3 ek. eritrit / 3 ek. xilit
- 5 db fahéjrúd
- 18 db szegfűszeg
Elkészítés: A narancsokat alaposan mossuk, majd hámozzuk meg. Minél többet szedjünk le a fehér részből, így nem lesz keserű. A narancsokat daraboljuk össze és tegyük egy tálba, majd tiszta kézzel nyomkodjuk meg őket így hamarabb megfőnek. Adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget. Alacsony lángon kb. 4-5 órát főzzük, de ez attól függ mennyire szeretnénk, hogy sűrű legyen. Ha elértük a megfelelő állagot, szedjük ki a fűszereket és adjuk hozzá a mézet, vagy az édesítőket, ezután már nem kell tovább forralni. Töltsük melegen nagyon tiszta (kifőzött) kis csatos befőttes üvegekbe! Az üvegekbe helyezhetünk citromkarikákat is, vagy csillagánizst és erre önthetjük rá a lekvárt, ezzel is egyedivé varázsolva. Üvegfestékkel rajzolhatunk, írhatunk rá.
Bodzalekvár-cukor nélkül
Hozzávalók:
- 2 kg fekete bodzabogyó
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál szegfűszeg
- Kb. 4 evőkanál eritrit
Elkészítés: Pucoljuk meg, mossuk át a bodzabogyókat majd tegyük fel főni minden hozzávalóval, kivéve az édesítőszert. Közepes lángon szétfőzzük a szemeket, időközönként megkevergetjük. Amikor szétfőtt botmixerrel rásegítünk, hogy pépesebb legyen. Majd takarékra tesszük a lángot és a tovább főzéssel sűrítjük be. Ekkor mehet bele kóstolás után az egyéni ízlésnek megfelelő édesítő. Előkészítjük az üvegeket, amibe töltjük a lekvárt, megtöltjük és hagyjuk 20 percet állni, így nem romlik meg a lekvár tárolás előtt.
Tojáslikőr-cukor nélkül
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál porrá őrőlt eritrit
- 4 dl tejszín
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 dl Bacardi rum
Elkészítés:
- A tejszínt felmelegítjük, ezután a tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, közben hozzátesszük a vanília kivonatot is. Majd a meleg tejszínt szép lassan hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A tejszínt azért melegítjük fel, hogy a tojássárgákat hőkezelje, de vigyázni kell nagyon, mert az összekeverésnél a tojássárga nem szabad kicsapódjon.
- Végül a Bacardi rumot a tojásos tejszínnel elkeverjük és már el is készült. Üvegbe, poharakba töltjük és jól lehűtjük.
Egészséges ünnepeket,