A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A pH nyomában

A pH nyomában

A bőr pH-értéke, mely nagyban függ attól, milyen kozmetikumokat használunk, fontos szerepet játszik a bőr egészsége szempontjából. Nézzük meg, hogyan és miért! 

Elolvasom

Mi a bőr pH-értéke?

Amikor a bőr pH-ját szeretnénk meghatározni akkor a bőrt védő savköpeny kémhatását mérjük. A savköpeny egy verejtékből és faggyúból álló vékony réteg, amely befedi a bőrt és ideális esetben a pH-ja 4,5-6,2 között van.
A 7-es pH-értéket (ami a tiszta vizet jellemzi) tekintik semlegesnek. Az ennél kisebb értékek savas, a magasabbak lúgos kémhatást jelentenek, vagyis bőrünk természetes kémhatása enyhén savas.

Miért fontos a bőr pH-értéke?

A savköpeny kulcsfontosságú eleme a bőr védelmi rendszerének: semlegesíti a lúgos kémhatású agresszív anyagokat, meggátolja a baktériumok elszaporodását és fenntartja azt az optimális savas közeget, mely a bőr természetes flórájának megtelepedéséhez szükséges. Csak 4,5-6,2 pH-n képes megtelepedni a normál védő flóránk (mikrobiom) és védeni minket az allergiás és egyéb gyulladásos bőrbetegségektől, úgy mint pl. az akné.

Mi a helyzet a kisbabák és gyerekek bőrével?

Az anyaméhben a magzatvíz pH-ja 8 körül van. Miután a babák megszületnek, a bőrük a baktériumok megjelenésével azonnal eltolódik savas irányba, azonban mivel a babák bőrének faggyútermelése csekély, a normál zsírfilm nem védi őket a kiszáradástól, illetve a képződő kevés mennyiségű faggyú miatt a bőrük 5,5 körüli érték helyett a 7-hez közelít, emiatt a bőrükön a védő mikrobiom nem tud tökéletesen megtelepedni. Ezért is van az, hogy a babák bőre a kártékony kozmetikumokra is erőteljesebben (akár allergiás gyulladással) reagálnak. Ez a semleges pH érték majd jóval később, serdülőkorban éri el a végleges savas kémhatást.

 

Mitől változik a savköpeny PH-értéke?

A bőr savas pH-értéke igen labilis, számos külső és belső tényező hatására könnyen megváltoztatható. Befolyásolja az illető neme, életkora, bőrszíne, valamint testtájanként is mutat némi eltérést. Hatással van rá a faggyútermelés és az izzadás mértéke, a bőr hidratáltságának a foka és különböző megváltozott anyagcsere folyamatok (pl. cukorbetegség). Időjárási tényezők, a bőr bakteriális fertőzése és különböző bőrápolásra és tisztításra használt kozmetikumok, átmenetileg szintén megváltoztathatják a bőr külső felszínének pH-értékét (pl. szappanok kedvezőtlen lúgos irányba tolják, savas hámlasztók pedig savasabb pH-t okoznak).

Hogyan hat a tisztálkodás a bőr savköpenyére?

A bőr természetes védekező funkciója (ún. barrier funkciója) sokkal gyorsabban helyreáll pH 5 értéknél, mint pH 7 értéknél.

A bőrfelszín optimális, enyhén savas pH-értéke tisztálkodás hatására könnyen eltolódik lúgos irányba, aminek következtében a bőr kiszárad, különböző irritáló hatásokkal szemben érzékenyebbé válik. Pusztán tiszta csapvízzel történő zuhanyzás is kedvezőtlen hatással van a bőr savköpenyére, hiszen a csapvíz pH-értéke 7-8 között mozog, ehhez képest még megtetézzük a bajt lúgos szappanok, tisztálkodó szerek használatával. Klinikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy ilyen esetben a bőrnek 4-6 órára van szüksége, hogy visszanyerje külső rétegének enyhén savas kémhatását, ez idő alatt kitettsége magas. A hagyományos és natúrszappanok kémiai mivoltjuk (karbonsavak nátrium vagy káliumsói) révén kifejezetten lúgos kémhatásúak pH-értékük 9-11 között van, így használatuknál még több idő szükséges a savköpeny regenerálódására.

A leírtak alapján nem lepődünk meg azon, hogy a magasabb pH-értékkel bíró bőr hajlamosabb ekcéma és pattanás kialakulására.

Célkitűzéseim

A bőrünk kémhatását figyelembe véve igyekszem a termékeink pH-jára fontos fejlesztési szempontként tekinteni, meglévőinket rendszeresen mérjük és ellenőrizzük a képen látható laboratóriumi pH mérőnkkel. Ezért is ajánlom kisgyermekek esetén a savas kémhatású Hipoallergén fürdő és testápolókrém, idősebbeknél, felnőtteknél pedig valamelyik tusfürdő készítményünk használatát. Arctisztításhoz natúrszappan helyett válassz bőrazonos pH-jú arctisztító habokat. Azoknál a termékeinknél, ahol tejsavat (Lactic acid) látsz az összetevő listában, minden esetben a készítmény pH-ját igyekszik savasítani, így védeni bőröd természetes savköpenyét. További savas kémhatású összetevő pl. az urea, a stearic acid, az ascorbic acid, az AHA vagy a BHA.

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Ekcéma Hatóanyagok Ildikó tanácsai