A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A mindenható hatóanyag: Ectoin® natural

A mindenható hatóanyag: Ectoin® natural

Ránctalanít, hosszan hidratál, csökkenti a gyulladást és az irritációt, véd az UVA-, UVB- és kékfénysugarzás, valamint a szennyezett levegő káros hatásai ellen. Emellett egyenletesebbé varázsolja a bőrképet, továbbá javítja és megerősíti a bőr barrier rétegét. Az istenien szépítő Ectoin® natural szinte természetfeletti bőrszépítő képességekkel rendelkezik, mégis a természet adja erejét.

Elolvasom

Még a neve is úgy cseng, mintha egy ősi egyiptomi istenség lenne, ami talán nem is véletlen. Az Ectoin® naturalt ugyanis a Wadi El Natrun nevű, az egyiptomi sivatagban található sós tóban fedezték fel 1985-ben. Hátborzongató, hogy még ilyen extrém és halálos időjárási körülmények között is van élet a Földön, a sivatagi hőséggel vagy éppen a sarkvidéki vacogtató hideggel és a sós víz maró hatásával dacolva évmilliók óta vígan élnek az úgynevezett extremofil mikroorganizmusok. Túlélésük kulcsa pedig nem más, mint az ectoin molekula, amely az extremolitok csoportjába tartozó aminosav-származék.

 

Kis molekula, nagy hatás

A felfedezése óta eltelt 37 évben rengetegszer és sokféle módon vizsgálták ezt az ősi hatóanyagot, így sikerült azt is feltárni, milyen folyamatok húzódnak isteni képességei mögött. Közvetlenül nem kapcsolódik a sejtekhez, mégis lenyűgöző hatással van rájuk. Stabilizálja és strukturálja a sejtmembránon lévő vízréteg molekuláinak hidrogénkötéseit, így alakít ki egy speciális védőréteget, az Ectoin Hidro Komplexet. Ez a védőburok javítja a membrán fluiditását, miközben nem módosítja a biomolekulák, fehérjék természetes szerkezetét, csupán megerősíti őket, így azokat ellenállóbbá teszi a külső káros hatásokkal szemben.

 

Nagyító alatt a természetfeletti erő

Ezt a mindenható hatóanyagot orvostechnikai eszközök és gyógyszerek gyártása során, sőt immáron a kozmetikában is alkalmazzák, hiszen egyedülálló sejtvédő tulajdonságainak köszönhetően kiváló anti-aging és bőrerősítő összetevő. A német Bitop nevű vállalat fermentációs eljárással egy extrém sótoleráns baktériumfajból állítja elő az Ectoin® naturalt, amelynek hatékonyságát világszerte számos független kutató részletesen vizsgálta. Ezek szemkápráztató eredményeiből szemezgetek az alábbiakban:

  • Mennyeien sima bőr
Egy 28 napos klinikai tanulmányban az önkéntesek egy része naponta kétszer 2%-os Ectoin® natural tartalmú kozmetikummal kente az arcát, míg a kontrollcsoport placebo krémet kapott. Műszeres mérésekkel megállapították, hogy 4 hét alatt az Ectoin® naturallal kezeltek bőre 82,4%-kal lett rugalmasabb (ez majdnem 50%-kal több, mint amit a placebo krém ért el). Emellett a bőr érdessége 86%-kal, míg a hámlás 76%-kal csökkent. Nem utolsó sorban a ráncok volumene 23%-kal mérséklődött a teszt végére.

Mivel a szemkörnyék bőre a legérzékenyebb az arcunkon, és általában itt jelennek meg az első ráncok, ezt a területet egy külön in vivo vizsgálatban is tanulmányozták. A kísérlet szintén 4 hétig tartott, napi kétszeri használattal, ám itt csak 0,5%-os töménységben alkalmazták az Ectoin® naturalt — az eredmények viszont így is lenyűgözőek lettek. A placebo krémhez képest az Ectoinnal® kezelteknél a ráncok mélysége 32%-kal csökkent, a szarkalábak kiterjedtsége pedig 40%-kal.

  • Sejtszintű fényvédelem

A bőrünk egy elképesztően bonyolult és precízen működő rendszer, amely szinte azonnal reagál a külső és belső hatásokra. Az epidermiszben található Langerhans-sejtek feladata például, hogy őrszemként felismerjék a kórokozókat, antigéneket, majd beindítsák a bőr saját antioxidáns és védekező folyamatait. Ezek a sejtek azonban rendkívül érzékenyek a környezeti stresszre, különösen az UV-sugárzásra, számuk jelentősen csökken a kor előrehaladtával, illetve az UV-behatástól. Jó hír azonban, hogy az Ectoin® natural itt is segítséget nyújt! Egy német in nivo tesztben kimutatták, hogy 0,5%-os töménységben alkalmazva 100%-ban képes megvédeni a Langerhans-sejteket.

Egy speciális kutatásból, amelyben organotipikus (tehát mesterségesen előállított, de az eredeti szervvel megegyezően működő) bőrmodellt használtak, az is kiderült, hogy a 4%-os Ectoin® natural akár 89%-kal hatékonyabban képes megvédeni a bőrt az UVB-sugárzástól. De az UVA-sugarak elleni védelem szintén rendkívül fontos, hiszen ezek a sejtek DNS-ét károsítva roncsolják, és idő előtt öregítik a bőrt. In vitro kísérletben ezért emberi bőrből származó fibroblasztokat Ectoin® naturallal kezeltek elő, majd 4 napon át napi háromszor UVA-sugárzásnak tették ki őket. A kísérlet végén végzett vizsgálatok szerint pedig az Ectoin® natural teljesen megakadályozta a bőrsejtek DNS-mutációját.

Mivel manapság a kékfény-behatás és annak bőrromboló hatása is igen jelentős, ezért külön tanulmányozták, mennyire képes ez ellen felvenni a küzdelmet az Ectoin® natural. Ex vivo kísérletben egy 18 éves nő bőrszövetét kezelték 4 napig 1%-os ectoin oldattal és placebo ápolóval, majd az 5. napon kékfénynek tették ki. A mikroszkópos vizsgálat pedig azt mutatta, hogy az Ectoin® natural tartalmú krémmel kent területen jóval kisebb volt a bőrsejtek fénykárosodása.

  • Búcsú az irritációtól és a pigmentfoltoktól

A gyulladt, irritált bőr (például ekcémás és atópiás panaszok esetén) kezelésében is remekel az Ectoin® natural, mivel hidrokortizon-szerű gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezáltal remek természetes, mellékhatásoktól mentes helyettesítője a kortikoszteroidoknak, sőt bizonyos tekintetben túl is szárnyalja azokat! Egy in vivo kísérletben 7 napon keresztül napi kétszer 1%-os ectoin oldattal kenték a résztvevők gyulladt bőrfelületét, a kontrollcsoport pedig 0,25%-os hidrokortizonos kenőcsöt kapott. Egy hét elteltével mindkét esetben 38%-kal csökkent a bőrfelület pirossága, a barrier funkciókat viszont az Ectoin® natural javította nagyobb mértékben, 28%-kal.

A napsugárzásnak, más káros környezeti hatásnak és az oxidatív stressznek köszönhetően idővel sokunk bőrén megjelenik a hiperpigmentáció. Az Ectoin® natural e szempontból is képes visszaforgatni az idő kerekéket, és szinte mágikus filterként egységesíti, világosítja a bőrt. Egy kísérletben arra kértek 22 nőt, hogy 1%-os Ectoin® natural tartalmú krémmel kenjék napi napi kétszer az arcukat. 84 nap után pedig mindegyikük arról számolt be, hogy a pigmentfoltjaik halványodtak, bőrük ragyogóbb, világosabb, simább lett, 96%-uk tapasztalta, hogy csökkent a foltok mérete, 91%-uknál pedig a számuk is.

  • Hosszan tartó hidratálás

Mivel az Ectoin® natural gyakorlatilag egy vizes védőburkot von a sejtek köré, nem nehéz kitalálni, hogy a hidratálás terén is elsőosztályú hatóanyag. Ezt alátámasztja egy in vivo kutatás is, amelyben a résztvevők bőrét 1%-os Ectoinnal és placebo krémmel kenték 12 napon át. Előbbi 200%-kal jobban hidratált bőrt eredményezett, sőt ez az elképesztő hatása 7 nappal a használata után is fennmaradt! Ez a parányi molekula tehát nemcsak pillanatnyilag gondoskodik a bőrünk optimális hidratációjáról, hanem hosszú távon is.

  • Védőpajzs a szennyezett levegő ellen

Ma már sajnos kevés olyan pontja van bolygónknak, ahol nem kell tartanunk a levegőben lévő szálló por, szennyező anyagok káros hatásaitól. Éppen ezért örvendetes, hogy az Ectoin® natural egyedülálló módon védi a bőrt a még a legkisebb méretű részecskéktől és a nehézfémektől is. Egy német laboratórium tesztjében azt vizsgálták, hogyan reagálnak a keratinociták (ezek a sejtek a bőr vízzáró barrier rétegének kialakításában vesznek részt) a légszennyezettségre, ha Ectoin® naturallal kezelik őket. A szmog hatására alapesetben úgynevezett POMC peptidek képződnek a keratinocitákban, amelyek hozzájárulnak a pigment- és öregségi foltok kialakulásához. Az Ectoin® natural azonban ezt a folyamatot STOP táblaként teljesen megállította! De a szennyezett levegőben található részecskék hatására fokozódik az MMP1 (mátrix-metalloproteáz) enzimek száma is, amelyek a bőrmátrixot roncsolják azáltal, hogy lebontják a kollagént, valamint csökkentik a fibroblasztok számát és antioxidáns képességét. A kísérlet pedig azt mutatta, hogy az Ectoin® naturallal kezelt bőrben akár 42%-kal kevesebb MMP1 enzim figyelhető meg szmogos környezetben.

Végezetül az Ectoin® natural mindenhatóságát mutatja az is, hogy még a rendkívül szennyező, 4300-nál is több káros anyagot tartalmazó cigarettafüst ellen is képes megvédeni a bőrünket. Egy németországi dermatológiai kutatóközpontban végeztek erre irányuló kísérletet, amelynek során 5 napon keresztül napi kétszer 1%-os Ectoinnal kezelték a résztvevők bőrét, majd 15 percen keresztül egy speciálisan kialakított cigarettafüstös kamrában tették ki stresszhelyzetnek. Az Ectoin® naturalnak köszönhetően a bőr 48%-kal kevesebb jelét mutatta a károsodásnak. A bőrünk tehát szó szerint fellélegezhet ennek a sokrétű hatóanyagnak köszönhetően!

 

Ectoin® natural otthon és a Séance kozmetikákban

Miután ennyi csodás képességgel rendelkezik, természetesen az Ectoin® natural nem maradhat ki a Magister kelléktárából sem. A legújabb, Queen of the Night kollekciónk mindhárom termékébe adagoltunk belőle, legfőképpen azért, hogy ellensúlyozza a forradalmi retinal esetleges érzékenyítő hatását. De persze emellett bónuszként az összes felsorolt bőrtökéletesítő tulajdonságára is számíthatunk.

Komplex hatása miatt ezenkívül helyet kapott a Xpholy8 szeánszunkban is: a hámlasztó szérum felvitele után a kozmetikus az Ectoin® natural tartalmú Oleogel Activection gélt applikálja fel a bőrre, majd 10-15 percig ultrahangozza. Az Ectoin® natural mérsékli a hámlasztás által kiváltott gyulladást, a bőrt pedig felvértezi a környezeti ártalmakkal szemben. Az eredmény: istenien ragyogó, bársonyos tapintatú arc!

Ildikó