A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Csipkebogyó - így készítsd el!

Csipkebogyó - így készítsd el!

Hétvégén csipkebogyót szedtünk, erre most a legalkamasabb az időpont, még az első fagyok előtt, amikor már élénkpiros színű, de még rugalmas és nem lágyult meg. De hogyan dolgozzuk fel helyesen?

Elolvasom

A csipkebogyó maximális mennyiségben ekkor, közvetlenül a bokorról leszedve tartalmazza a C-vitamint. Ha el szeretnénk raktározni, vagy fogyasztani szeretnénk, így járjunk el:

Szárítsuk le

Annak ellenére, hogy a C-vitamin rohamos bomlása 35-40 °C-on megkezdődik, vizsgálatok szerint a bogyó C-vitamin tartalmának legnagyobb mennyiségét gyors, magas hőfokon való szárítással őrzi meg. Ennek oka, hogy a C-vitamin bomlását segíti a húsos rész magas víztartalma. Ha ezt gyorsan elveszíti, kevesebb C-vitamin bomlik le. Így az aprított magokat 90 °C-on szárítsuk erős légáramban, amíg sötét vörös színűek nem lesznek. Ne várjuk meg míg barnák, feketék lesznek.                                                                                                                                                                              

Kerüljük a fém eszközöket

A feldolgozás során kerüljük a fémtárgyak használatát, mivel a nehézfémek (vas, réz) katalizálhatják a C-vitamin lebomlását. A tea készítésénél is zománcozott vagy üvegedényt használjunk, fakanállal keverjük.                                                                                                                                                   

A tea elkészítésének 2 módja lehetséges:

  • 1 kávéskanál csipkebogyó áltermést 1 csésze forrásban lévő vízben hirtelen vonjuk ki. 3-5 percig főzzük, majd 20 perc múlva szűrjük.
  • Feldarabolt csipkebogyót 1 csésze langyos vízben áztassuk 3-4 órán keresztül, majd szűrjük. Mindkét módszerrel hasonló mennyiségű C-vitamin marad a teánkban.                                                                                                                                                  

Szűrjük vásznon

Mivel a szőrök viszketést okozhatnak, a teát mindenképp szűrjük. Erre a célra a legcélszerűbb a vászon anyag, mely a C-vitamin bomlás katalizálása nélkül szűri meg a szőrképleteket.                                                                                                                                                                                           

Készítsünk csipkebogyó lekvárt

A csipkebogyó fontos hatóanyagai a zsírban oldódó sárga, narancssárga, és piros karotinoidok (rubixantin, likopin, béta-karotin) a vizes oldatban (teában) kevéssé vonódnak ki, így érdemes a csipkebogyóíz fogyasztása is. Ezek többek között nagyon jó hatást gyakorolnak a hajszálerekre, de egy részük részt vesz a szervezet A-vitamin készletének képzésében is. A lekvár készítésénél mellőzzük a cukor használatát, helyette válasszunk természetes édesítőket. Figyeljünk rá, hogy ne áztassuk a bogyókat, forrásban lévő vízbe tegyük és a munkafolyamat legyen a lehető legrövidebb.

Szeretettel,

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségmegőrzés