A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Napos oldal: néhány szó a fényvédelemről

Napos oldal: néhány szó a fényvédelemről

Sokszor írtunk már a D-vitamin fontosságáról és az előállításához szükséges napfény vitatlanul pozitív tulajdonságáról. Azonban érdemes tájékozódni a napsugárzás káros hatásairól is, melyek ellen mindenképpen védekeznünk kell. Ebben a bejegyzésben szeretnénk megválaszolni a hozzánk beérkezett leggyakoribb kérdéseket is.

Elolvasom

Milyen káros hatásai vannak a napsugárzásnak?

Rövid távon napozás után bőrpír (napégés) jelentkezik. Hosszú távon az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, a kollagén rostok károsítása révén ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása pedig növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Emellett számos bőrbetegségeket provokálhat vagy ronthat az állapotukon. Egyes gyógyszerek, növények és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.
 

Ragadd meg pazar nyári termékeinket!

 

Autóban ülve az ablaküveg elegendő védelmet nyújt ezek ellen?

A napfény károsodást okozó, Ultraibolya-spektruma (200-400 nm) biológiai hatás alapján 3 részre, UVA, UVB és UVC sugártartományokra osztható. Ezek közül a védő ózonréteg az UVC-t teljes egészében, illetve az UVB egy részét kiszűri. A hozzánk érkező UVB-t az üveg nem engedi át, az UVA azonban az üvegen is áthatol!
 

Mi a különbség az UVA (320-400 nm) és az UVB (290-320 nm) hatása között?

A napégésért és a tartós barnulásért a bőr felső rétegéig jutó UVB felelős. Az UVA a bőr mélyebb rétegeibe is behatol és elsősorban a bőröregedésért, valamint a fény által kiváltott allergiás reakciókért felelős. Mivel az UVA és az UVB is képes a bőr sejtjeiben károsodást okozni, a bőrrák kialakulásának kockázatát mind a két típus emeli.
 

Milyen fényvédőt érdemes választani?

Számos fényvédő csak a bőrpír („leégés”) kialakulását igyekszik megelőzni, azaz csak az UVB ellen véd. A fent említett okok miatt azonban fontos figyelni arra, hogy a fényvédőnk az UVB mellett az UVA ellen is védjen! A csomagoláson szereplő faktorszám (SPF - Sun Protecting Factor) az UVB sugárzás elleni védőképességről nyújt információt: azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő mennyivel késlelteti a bőrpír megjelenését a nem fényvédett bőrhöz képest. Az UVA védelmet külön jelzik, az IPD vagy PPD jelölések ennek az erősségét jellemzik. Érdemes továbbá olyan fényvédőt választani, ami természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ugyanis ezek tovább növelik a fényvédő hatékonyságát.

Ezek a gyakran alkalmazott kémiai fényszűrők nem védenek az UVA-tól: cinoxate, homosalate, octocrylene, Octyl Methoxycinnamate (OMC), Octyl Salicylate, Padimate O, Trolamine Salicylate, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone, Aminobenzoesav.
 

A Magister fényvédőinknagy %-ban verik vissza az UVA és az UVB sugarakat is, az egész család számára (az alapvető szabályok betartásával) biztonsággal alkalmazható a Sunny bunny naptejünk.
 

A 30 faktoros fényvédő kétszeres védelmet nyújt az 15 faktorossal szemben?

Az SPF 15 az UVB sugarak már több, mint 93%-át, az SPF 30 pedig az UVB sugarak körülbelül 97%-át szűrik ki, tehát nem jelent dupla védelmet a bőrpirosodás megelőzésében (csak a sejtszintű folyamatok terén nyújthat nagyobb védelmet). Az SPF értéke maximálisan 50 plusz értékű lehet. Ez az érték azonban csak akkor érvényesül, ha a laboratóriumi körülményeknek megfelelő vastagságban (2mg/cm2) alkalmazzuk a fényvédőt!!! A valóságban egy átlagos ember csak 0,5-1mg/cm2 vastagon keni be magát, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Legyünk továbbá azzal is tisztában, hogy nincs az a fényvédő, mely 100 %-os védelmet nyújtana!
 

Hogyan hatnak a fényvédők?

A fényvédők tartalmazhatnak fizikai és kémiai fényvédőket: a fizikai komponens (pl. cink-oxid, vagy innovatív bevont titán-dioxid szemcse) a sugarakat inkább visszaveri vagy megtöri, a kémiai megköti, azaz elnyeli. Gyerekeknek elsősorban a fizikai fényvédők ajánlottak, mert ezek védőréteget képeznek a bőrön és nem szívódnak fel.
 

Mennyi idő után védenek a fényvédők?

Átlagosan kb. fél óra szükséges a védelem kialakításához, ezért a napra való kimenetel előtt már 30 perccel fel kell vinni a kiválasztott készítményt.
 

Mennyi ideig védenek a fényvédők?

Dörzsölés, izzadás hatására csökken a fényvédők hatása, ezért 2-3 óránként mindenképpen újra be kell kenni magunkat. Gyerekeknek és sportolóknak kifejezetten ellenálló készítmények állnak rendelkezésre, de a 2-3 órát nekik is szükséges betartani.
 

Mit jelent az, hogy egy fényvédő vízálló?

A fényvédő – ha az előírásnak megfelelően alkalmazzuk - megtartja SPF értékét akkor is, ha 40 percig (bizonyos készítményeknél akár 80 percig) folyamatosan vízzel érintkezik. Ennél hosszabb fürdőzés esetén szükséges ismételten bekenni magunkat. Nem vízálló fényvédő esetén vízzel történő érintkezés után mindig újra alkalmazni kell a készítményt.
 

Milyen módszerekkel védekezhetünk még az UV sugárzás káros hatásai ellen?

A szabadban a mechanikai védelemről se feledkezzünk meg: viseljünk napellenzős sapkát vagy kalapot, testünket minél jobban fedő, világos színű, sűrű szövésű ruhát és UV szűrős szemüveget! A fényvédelem felhős időben is nagyon fontos, hiszen a felhők az UV sugarak akár 80%-át is átengedik!

Érdemes figyelni az UV indexet is és betartani az aktuális értéknek megfelelő javaslatokat.

A jól ismert szabályt senki se felejtse el: nyáron, amikor a legerősebb az UVB sugárzás, 11 és 15 óra között ne menjünk a napra!

Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Fényvédelem Pigmentfolt