A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Az új évtized nehézbombázói: peptidek a bőrápolásban

Az új évtized nehézbombázói: peptidek a bőrápolásban

A cikk célja, hogy az új évtized legsikeresebb kozmetikai hatóanyagairól (ezt előre megjósolom) tartson egy összefoglalót, sikerüljön kiismernünk magunkat a számos peptid típusú hatóanyag és azok funkciói között.
Léteznek olyan peptidek, melyek a botox hatását imitálják, csapdát állítanak a pigment foltoknak vagy éppen a kollagént védik, képződését serkentik. Lényegében hatásosságuk a jövőbe mutat, a belőlük formulált natúrkozmetikumok megelőzik korukat és nem vehetők egy kalap alá az őket nélkülöző termékekkel.

Elolvasom

Ezt az írást leginkább elhivatott bőrápolóknak és szakembereknek ajánlom ismeretterjesztés céljából.

Nézzük, mik is azok a peptidek?

Egyszerűen a szervezetünkben (és a bőrünkben is) megtalálható fehérje töredékeknek hívhatnánk őket, bonyolultabb megfogalmazásban pedig: meghatározott sorrendben összekapcsolódó (2-50 db) α-aminosavakból felépülő rövid polimerek. Mivel molekulatömegük és allergén potenciáljuk jelentősen kisebb, mint a fehérjéké, ezért bőrbe valamivel könnyebben bevihetők.

A kedvenceim: a szemfényvesztők

Hatóanyagok: Palmitoyl Tripeptide-5, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Tripeptide-1, Myristoyl Nonapeptide-3 

Ők a sejt-jelző peptidek, akik a szemfényvesztés mesterei. Amikor a bőrünkben a kollagén a kollagenáz enzim hatására elbomlik, mint nagy molekulatömegű fehérjéből, peptidek szabadulnak fel. Ha a peptidet külsőleg az epidermiszen át visszük be, azt az üzenetet közvetítjük bőrnek, hogy hajrá, itt bizony kollagén bomlás történt, azonnal kezdjünk bele az új kollagén gyártásába. Tehát a szervezet saját regenerációs folyamatát potencírozzuk velük mellékhatástól és invazív beavatkozástól mentesen.

Kollagén a bőrben
Strukturális fehérje, a kollagén kötőszöveti rost alkotója. Az elasztikus rostokkal együtt az arccsontokhoz támasztja a bőr minden rétegét. Az öregedéssel mennyisége csökken, ezért a bőr meglazul és megereszkedik. A kollagén képződését az ET-VC módosított C-vitaminnal vagy a jelként működő peptiddekkel tudjuk drasztikusan javítani. 

Ebben találod: Reimsi pezsgőgél, Seven Seas of Antiage szérum

Anti-proteáz borsócsíra peptid

Hatóanyag: PROTEASYL™ = borsó peptid

Hasonló hatást fejt ki, mint az előző sejt-jelző peptid. Ő egy újonnan felfedezett növényi alapú anti-aging polipeptid molekula, melyet borsócsírából vonnak ki. Célpontja a bőr rostrendszere. Védi a kollagént és az elasztint a fehérje bontó proteázoktól, gátolja ezen enyvadó és a rugalmas rostok lebomlását.

Extra hatása: hosszantartó hidroregulátor, vagyis gondoskodik a kötőszövetek magas víztartalmáról, azáltal, hogy fokozza a glükózaminoglikán (GAG) termelését.

Ebben megleled: Pillazóna gélmaszk

A Botox utánzó

Hatóanyag: Acetyl Hexapeptide-8

A mimikai izmokat képesek ellazítani, ezidáig nem alkalmaztam őket, de tervezem.

Így működik a botulinum toxin (botox)
A befecskendezett anyag maga a botulinum toxin, mely a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin.
Gátolja az acetilkolin nevű neurotranszmitter felszabadulását, ezáltal az ingerület átvitelt, így a botulinum toxin fecskendezésével az arc mimikai izmai lebénulnak. A páciens a kezelést követő 1 hét után nem tudja ráncolni bőrét a kezelt területen.

A depigmentáló bajnokok

Legismertebb hatóanyagok: Tetrapeptid-30 (TEGO® Pep 4-Even), Oligopeptide-68

Csapdába ejti a pigmentációs folyamatot, azáltal hogy legfőbb hatásaként gátolja a tirozináz enzim működését, így a festékképzés biokémiai reakciója során nem alakul ki a melanin.

A Tetrapeptid-30 peptidet hordozó innovatív Tego® PEP 4 -Even ezenkívül gátolja a melanociták aktivációját, csökkenti a tirozináz enzim mennyiségét, gátolja a melanin eljutását a keratinocitákba.

Hogyan zajlik a pigment foltok képződése?
Amikor bőrünk kitett a napfénynek, akkor az UV fény az epidermiszen átjutva, eléri a bőr bazálmembránját, ahol a melanociták tartózkodnak. A melanociták stimulálódnak, ennek hatásaként pedig melanint fognak termelni, melyek a szomszédos keratinocitákhoz szállítódnak. Ez a melanogenezis, vagyis a bőrpigmentáció.
Egyszerűen mondva: ha nincs melanin (festékanyag), nincs barna folt.
Sejtszinten ez a melanogenezis a tirozin-DOPA átalakulással kezdődik, majd DOPÁból DOPA-kinon lesz. Mindkét átalakulásban kulcs enzim a tirozináz, amit gátol a Tego® Pep 4-Even, továbbá az ET-VC módosított C-vitamin is, mely a Séance Seawater szérumokban található meg.

Ebben találod: Peptid percek paszta, Pigment Trick Treatment

A szállítók

Legismertebb képviselőjük: Rézpeptid (Copper-Tripeptide-1) 

Ők az ún. hírvivő peptidek, melyek nyomelemeket szállítanak, mint a réz és a magnézium, ezzel leginkább a sebgyógyulást segítik. 

Nem alkalmazom, a háttérinformációim alapján ezidáig helyette őt részesítettem előnyben:

Természetesen a gyulladás csökkentésében

Hatóanyag: Tetrapeptide-63 Acetate (TEGO® Pep 4-Comfort)

A kozmetikai kezelések során nélkülözhetetlen és pótolhatatlan, mivel az érzékeny bőr tünetegyüttesével a kezelőágyon a mindennapok során számtalanszor találkozhatunk ill. a kezelések utáni bőrnyugtatás alapvető szakmai feladat.

Az irritált, érzékeny bőrre fejlesztett speciális tetrapeptid bizonyítottan csökkenti az érzékeny bőr hiperreakcióit (égető, szúró, feszülő, viszkető érzés). Minden bőrtípus esetén a bőr toleranciáját, ellenálló képességét fokozza. Csökkenti a kézi tisztítás utáni bőrpírt és az aknés gyulladást.

A TEGO® Pep 4-Comfortot úgy fejlesztették ki, hogy az érzékeny bőr kulcs problémáit kezelje. Javítja a bőr toleranciájának határát, erősíti a bőr regenerációs és védő funkcióját.

Miben találod? Islandchill bőrnyugtató gél, Pistacchio Créme Geleé, Aknézia Amphora szérum

Mitől lesz egy peptid innovatív?
Sajnos peptid és peptid hatóanyag között is rengeteg különbség van. Stabilitásuk és bőrbe való felszívódásuk jelentősen múlik azon, hogy milyen technológiával állítják elő és milyen közegbe ültetik bele (formulálás). Ezért jómagam csak az elismert kozmetikai alapanyag gyártóktól szerzek be olyan peptid készítményeket, melyek mögött valós klinikai kutatás és hatásbizonyítás áll. 

 

A te bőröd, a mi küldetésünk!

Ildikó