A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A barna 50 árnyalata

A barna 50 árnyalata

Röviden a pigmentfoltról + bőrápolási rutin

Elolvasom

Mitől függ a bőrünk színe?

A bőr színe elsősorban a melanin (bőrben található pigment) mennyiségétől függ, ami genetikailag meghatározott. Emellett kisebb mértékben befolyásolják egyéb faktorok is, pl. a bőr vastagsága, vagy az elfogyasztott karotin tartalmú ételek mennyisége.

Milyen pigmenteltérések léteznek?

A bőrön lehetnek sötétebb vagy világosabb foltok attól függően, hogy az adott területen a melanin tartalom fokozott vagy csökkent. A színeltérés jelentkezhet egy jól körülírt foltként, de megjelenhet speciális, pl. hálózatos elrendeződésben, vagy akár elszórtan az egész testen.

A pigmenteltérések egy része már születéskor jelen van, a másik része az élet során a különböző környezeti hatásokra alakul ki.

Mik ezek a környezeti hatások?

A pigmentfoltok provokálásában döntő szerepet játszik az UV sugárzás, de a hormonális változások, bőrt ért sérülések, bőr-, és anyagcserebetegségek, ill. egyes gyógyszerek is okozhatnak pigmenteltéréseket.

Milyen típusú fokozottan pigmentált foltok léteznek?

  • A szeplők elsősorban a világosabb bőrűek arcán, vállán, hátán, dekoltázsán látható. A pár milliméteres barna foltok általában már gyermekkorban megjelennek, de UV sugárzás hatására sötétednek és a számuk is nőhet, majd a kevésbé napos időszakban elhalványodnak.
  • Az egyszerű lentigo halványbarna vagy barnás fekete színű folt, ami a testen bárhol, akár a nyálkahártyán is megjelenhet. A szeplőkkel ellentétben nap hatására nem változik a színe. Alapvetően jóindulatú, de fontos elkülöníteni a melanomától.
  • A köznyelvben öregségi foltnak vagy májfoltnak (szolaris lentigo) nevezett pigmentfolt elsősorban az élet során bőrt ért UV sugárzás hatására, idősebb korban jelenik meg a napnak kitett helyeken. A melazma (kloazma) leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik, de egyéb hormonális hatás, stressz, fogamzásgátló, stb. is kiválthatja. Általában az arcon jelenik meg, gyakran szimmetrikusan, homogén barna foltként. Napfény hatására kifejezettebbé válik. Előfordul, hogy magától is elmúlik.
  • A tejeskávé folt változó méretű, éles szélű, halványbarna folt. Alapvetően teljesen ártalmatlan, de ha testszerte több, mint 6 található, társulhat egyéb eltérésekkel is.

FONTOS! Ha bármilyen pigmentfolt hirtelen megváltozik (szín, méret, szimmetria), esetleg vérzik, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni! 

Hogyan tudjuk megelőzni a pigmentfoltok kialakulását?

A pigmentfoltok kialakulását szigorú fényvédelemmel lehet megelőzni! A fizikai fényvédelem (sapka, ruházat, stb) mellett a napfénynek kitett területeken magas SPF értékű fényvédő használta javasolt, illetve nyáron 11 és 15 óra között nem szabad napon tartózkodni!

Mit tehetünk, ha már megjelentek a pigmentfoltok?

A szigorú fényvédelem ebben az esetben is kiemelten fontos, ugyanis az UV sugárzás a pigmentfoltok számát tovább növeli, illetve a meglévőket is kifejezettebbé teheti. Orvosi szempontból a legtöbb pigmentfoltot nem szükséges kezelni. Halványításukat/eltüntetésüket elsősorban esztétikai megfontolásból szokták kérni, ezért érdemes a kevésbé agresszív módszerekkel kezdeni és csak sikertelenség esetén fordulni a nagyobb beavatkozást igénylő módszerek felé. A pigmentfoltok kezelése történhet pigmentképződést befolyásoló szerekkel (hidroquinon, glikolsav, kojic sav, C és A vitamin származékok, arbutin, stb.), hámlasztással (AHA savak), illetve fizikai módszerekkel (dermabrasio, dermaroller, laser).

Hogyan alakuljon egy hiperpigmentált bőr napi bőrápolása?

Reggeli rutin

Esti rutin

Nagyrutin

Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: Fényvédelem Pigmentfolt