A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Pattanásos arcbőr - mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?

Pattanásos arcbőr - mikor érdemes orvoshoz fordulnunk? Az akné valamely formájával mindenki találkozik élete során. Valószínűleg sokaknak ismerős az a helyzet is, amikor egy fontos, régóta várt nap reggelén a homlok közepén megjelenik egy jelentős méretű pattanás. Ez ugyan nagyon bosszantó, de a pár napig tartó, frusztráló „unicornis érzés” ellenére a legtöbben nem sietnek egyből bőrgyógyászhoz. Ilyenkor felmerülhet a kérdés: mikor javasolt aknés bőrtünetekkel szakemberhez fordulni?

Véleményem szerint, ha a rendszeresen jelentkező, nem múló tünetek akármilyen enyhék is, de belső feszültséget, szorongást váltanak ki, mindenképpen javasolt bőrgyógyászhoz fordulni.

A jó hír, hogy szakszerű segítséggel kis idő alatt is jelentős eredményeket lehet elérni az akné minden stádiumában. Nagyon sokan félnek a kezelések mellékhatásaitól, de ezek, ha egyáltalán kialakulnak, sokkal kisebb problémát okoznak, mint amilyen lelki károkhoz a kezeletlen bőrtünetek vezethetnek.
 

Félnünk kell az A-vitamin származékoktól?

Különlegesen nagy ellenérzés van az A-vitamin származékokkal (tretinoin, isotretinoin) szemben. Ezeknek valóban vannak bizonyos mellékhatásaik, például igazoltan magzatkárosítóak, ezért fokozottan ügyelni kell a gyógyszer szedése alatt és után néhány hónapig a fogamzásgátlásra. Emellett valós mellékhatások a száj-, és bőrszárazság, amik hidratálók alkalmazásával szépen karbantarthatók. A fényérzékenység is szerepel a mellékhatások listáján, bár ezt számos neves professzor megkérdőjelezi. 

Biztonságból az A-vitaminos gyógyszeres terápia mellett nappali használatra vessük be a Copaca banana SPF20 arckrémet és kerüljük a direkt napot. Emellett fontos a megfelelő otthoni bőrápolási rutin kialakítása, mely leginkább a gyógyszer okozta bőrszárazságot legyen hivatott mérsékelni, tehát ekkor nem a faggyú mennyiségét kell csökkentenünk tovább otthoni szerekkel (mivel ezt megteszi maga a gyógyszer), hanem a hidro-lipid réteget erősíteni. Előtérbe kerülhet akár a nyugtató bisabololban gazdag és optimális zsírsavkészlettel bíró Damaszkuszi szilvaszérum (ha nagyon szárazzá válna az arcbőr), de az Aknézia Amphora szérum is bevethető, amit a Pistacchio Créme Geleé alá tudunk rétegezni egy Kókuszvizes arctisztítás után.

A pozitív hatásuk az A-vitamin származékoknak igen jelentős, ugyanis megelőzik a maradandó hegek kialakulását és a kamaszokban sem alakulnak ki olyan mély lelki sebek, amelyek komoly következményekkel járhatnak. 
 

Erre külön szeretném felhívni a tinédzser korú gyerekek szüleinek a figyelmét!

Legtöbbször a rendkívül kiterjedt tünetekkel rendelkező tinik félnek a többiek megvető véleményétől, ezért visszahúzódóvá válhatnak, és olyan érzések alakulhatnak ki bennük, miszerint ők értéktelenebbek társaiknál. Ezért a súlyosabb formájú akné esetében MINDIG javasolnám bőrgyógyász felkeresését! Ha az akné szokatlan életkorban jelentkezik, vagy társul egyéb, hormonális zavarra utaló eltéréssel (pl. nőknél férfias helyeken erősebb szőrzet, menstruációs zavarok), a kivizsgálás mielőbbi megkezdése miatt szintén fontos a szakember felkeresése.

Összességében elmondható, hogy ha csak néhány comedo van jelen az arcon, akkor nincs szükség erélyes beavatkozásra, megfelelő otthoni kozmetikumokkal és bőrtípusnak, bőrproblémának megfelelő kozmetikum használattal kordában tudjuk tartani.

Otthoni bőrápolási metódus séma, amennyiben néhány pattanás csücsül az arcon, továbbá a bőr olajos, zsíros tapintatú, érdes felszínű. Reggel és este Carbolife matt it zselével végzünk arctisztítást, majd Graperutin tonikkal áttöröljük az arcbőrt, ezután rétegezzük az Aknézia Amphora szérumot, majd rá a Pistacchio Créme Geleét. A nagy bőrápolási rutin hetente két alkalommal végezendő:
- Carbolife matt it arctisztító zselé (leöblítendő kíméletes tisztító, néhány percig hagyjuk a bőrön)
- Graperutin tonik (átitatott vattakoronggal áttöröljük az arcbőrt)
- Tealevél gélpeeling (gyulladt, aknés bőrt nem radírozunk, csak enyhe esetekben finoman dörzsöljük át vele az arcbőrt)
- Hiperaktívszenes pakolás (10-15 percig az arcbőrön hagyjuk, majd leöblítjük)
- Aknézia Amphora szérum (néhány cseppet az aknék felületére, ill. teljes bőrfelületre is nyugodtan használhatjuk)
- Pistacchio Créme geleé (hidratáló krémként egész arcbőrre)

Extra tipp: ha látjuk, hogy előbukkan egy pattanás, akkor mielőbb töröljük át Graperutin tonikkal és kenjük be az SOS segítségnyújtó Zöldbabér korrektorral. 

Ellenben jelentősen gyulladt, gennyes acnés tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és megelőzni a hegek kialakulását, ugyanis a hegeket később sokkal nehezebb kezelni, sőt teljesen eltűntetni szinte lehetetlen. 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy bőrproblémáddal orvoshoz szükséges -e fordulni (egyébként ezzel semmiképpen nem veszthetünk), akkor első lépésben keresd fel kozmetikus szakembereinket, akik szükség esetén továbbirányítanak téged!
Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári