A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Az SPF sem mindenható – avagy mitől lesz igazán jó egy naptej?

Az SPF sem mindenható – avagy mitől lesz igazán jó egy naptej?

Ahogy az utóbbi években egyre több figyelmet kapott a fényvédelem, úgy indult meg egyfajta faktorverseny a napozó kozmetikumok piacán. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy az a naptej óvja jobban a bőrödet a napsugárzás okozta károktól, amelynek magasabb SPF érték virít a csomagolásán.

Elolvasom

Hogy teljesen naprakész legyél a fényvédelem témájában, először is tisztázzuk gyorsan, hogy mit jelent pontosan a mágikus SPF jelölés. A Sun Protection Factor angol kifejezésből származó betűszó azt mutatja meg, hogy az adott naptej használatával mennyivel több ideig tartózkodhatsz a napon leégés nélkül. Például ha védelem nélkül 10 perc után pirul le a bőröd, akkor egy SPF 15-ös naptejjel 10x15, vagyis 150 percig napozhatsz (természetesen nem a legveszélyesebb déli órákban). Ez alapján azt hihetnéd, hogy minél magasabb faktorszámú napozószert kensz magadra, annál nagyobb biztonságban sütkérezhetsz. Ez azonban tévhit! Egyrészt az SPF érték csak az UVB-sugárzás elleni védelem szintjét jelöli, a hasonlóan káros UVA-sugarak elleni hatékonyságot a PPD-skála mutatja. A kizárólag UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek. De akár SPF, akár PPD értékről beszélünk, nagyon fontos, hogy nem létezik olyan naptej, amely 100%-os védelmet nyújtana. Az SPF15 fényvédők az UVB-sugarak 93%-át képesek blokkolni, az SPF30 termékek a 97%-át, de még az SPF40 és SPF50 napozók is csak a 98%-át.

 

Ha a szabadgyökök szabad utat kapnak

Márpedig a bőrbe hatoló napsugarak azonnal káros reakciókat indítanak el, például szabadgyökök szabadulnak fel. Ezek rendkívül aktív agresszív molekulák, amelyek különféle fehérjéket támadhatnak meg a szervezetben, de akár a DNS is a célpontjukká válhat. Testünkben is termelődik belőlük a sejtek anyagcsere-folyamatainak melléktermékeként, de külső tényezők, például dohányzás, stressz és napsugárzás hatására is képződnek. Ha a szabadgyökök túlzottan elszaporodnak, akkor különféle betegségek, elváltozások alakulhatnak ki, illetve a bőr idő előtt öregedni kezd: ráncok, pigmentfoltok és egyéb hibák jelennek meg rajta.

 

Van megoldás? Természetesen!

Szerencsére a természet gondoskodott a szabadgyökök ellenszeréről is. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek megkötni a szabadgyököket, ezáltal hatástalanítják őket. Éppen ezért fektetek különösen nagy hangsúlyt arra, hogy szinte minden Magister termékbe kerüljön valamilyen antioxidáns, napozó szereinket pedig csordultig töltöttük velük. Így nemcsak a lehető legjobb védelmet nyújtják az UV-sugárzás ellen, hanem minimalizálják a bőrbe jutó napsugarak rombolását is, ezáltal hosszú távon gondoskodnak bőröd egészségéről.

De lássuk közelebbről, milyen antioxidáns hatóanyagokkal tuningoltuk fel a Magister fényvédőket:

Annatto kivonat: Az Amazonas vidéke szó szerint kincseket rejt, ott őshonos ugyanis az a fa, melynek magvai nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású béta-karotint és olyan fontos nyomelemeket, mint a cink, a réz, a szelén vagy a magnézium. A magokból készült professzionális kozmetikai összetevő felkészíti a bőrt a napozásra, mérsékli az UVA-sugárzás káros hatását, a melaninképződés elősegítésével pedig hozzájárul, hogy bűntudat nélkül bronzbarna lehess.

Miben találod meg? Sárgarépa-Q10 napozást segítő krém

A-vitamin: Nevezhetnénk a szépségvitaminok alfájának is, mert regenerál, kiiktatja a szabadgyököket, ezáltal tompítja az UV-sugarak okozta károkat, valamint segíti a bőr hámképző és sejtmegújító folyamatait.

Miben találod meg? Kakaóvajas naptej körömvirággal

Banán kivonat: Ki ne szeretné a banánt?! A bőröd egészen biztosan odavan érte, mert rendkívül gazdag biotinban, C-, E- és A-vitaminban. A szárított és porrá őrült banánból frissen készített összetevővel biztosan jól lakik majd az arcod.

Miben találod meg? Copaca Banana SPF20 arckrém

Bio kakaóvaj: A kakaóbabból nyert finomítatlan zsiradék csökkenti a bőrpírt és a ráncosodást, emellett pedig hidratál, harcol a striák ellen, és napcsókolta árnyalatba burkolja a bőröd.

Miben találod meg? Kakaóvajas naptej körömvirággal, Sárgarépa-Q10 napozást segítő krém

Végezetül ne felejtsd el, hogy egyetlen fényvédő használata mellett sem ajánlott 11 és 15 óra között a tűző napon tartózkodni. Ebben az időszakban vonulj árnyékos helyre, viselj kalapot és lenge pamut ruhát. Hidd el, az óvatosságért hálás lesz a bőröd!

A napnál is szebben ragyogó bőrt kívánok idén nyárra!

Ildikó

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolási rutinok