A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Hi, Hialuronsav

Hi, Hialuronsav

Régóta a köztudatban van mint hatóanyag, és lassan nincs olyan szépségrutin, amelyben valamilyen formában ne kapna helyet. Sőt, az esztétikai eljárások során, de még a sebgyógyításban is előszeretettel alkalmazzák, azonban sokoldalúságáról még mindig van mit mesélni.

Elolvasom

A hialuronsav a bőrben természetesen is előforduló vegyület, az ún. glikozaminoglikánok közé tartozik, amiket magas vízmegtartó képességük és szénhidrát jellegük miatt mukopoliszacharidokként is emlegetnek. A bőr fő glikozaminoglikánjaként a fiatalságmegőrző mátrix része, annak hidratálásáért, megújításáért felel.

Azért is tartjuk annyira lenyűgözőnek, mert a környezetében lévő nedvességből súlyának 1000-szeresét képes magához vonzani és megtartani (higroszkópikus), ezért is annyira közkedveltek a hialuronsavval készült kozmetikumok a száraz, vízhiányos bőrrel rendelkezők körében.

A hialuronsav emellett ún. posztbiotikum is, amely természetes összetevőként jelenik meg a szervezetben, amikor a bőrben található probiotikumok lebomlanak, erősíti és újjáépíti a bőr egyedi mikrobiomját.

 

Miben rejlik mesés ereje?

Az önmagában lenyűgöző adat, hogy egy gramm hialuronsav akár hat liter vizet is képes megkötni, azonban az még inkább különlegessé teszi, hogy úgy tölti fel nedvességgel a bőrt, hogy az közben megőrzi egyensúlyi állapotát.

A külső rétegeket ugyancsak revitalizálja, így azok puhábbnak, simábbnak és sugárzóan hidratáltnak tűnnek, ami szinte azonnal elhalványítja a finom vonalakat és ráncokat.

A hialuronsav nedvességmegkötő tulajdonsága rendkívül fontos a bőr öregedési folyamatának lassításában, kondíciójának megőrzésében. Fiatal korban a bőrünk ugyanis jóval nagyobb arányban képes arra, hogy megtartsa a nedvességet, az évek múlásával azonban veszít feszességéből, rugalmasságából és teltségéből, a nem kívánatos jelek megjelenésére pedig a külső környezeti tényezők is jelentős hatással vannak.

Ilyen a napsugárzás, ami az első számú rizikófaktort jelenti, ha a bőrszerkezet romlásáról beszélünk. Mi is többször szót ejtettünk a fényvédelem fontosságáról, alternatív megközelítésből is, lásd a kakaóvajról, valamint a sminkekben található ásványi szűrőkről szóló blogposztunkat. A széles spektrumú fényvédők mindennapos használatával, továbbá az agresszív összetevőkből készült kozmetikumok elhagyásával sokat tehetünk az üde bőrkép fenntartásáért, amiben a hialuronsav antioxidáns és bőrfeltöltő tulajdonságával is támogatni fog.

 

Mi a különbség a nátrium-hialuronát és a hialuronsav között?

A bőrápoló termékeken a hialuronsav mellett gyakran találkozhattok a nátrium-hialuronát elnevezéssel. A hialuronsavból származó só ugyanolyan hasznos a bőr számára, azonban alacsonyabb molekulatömegének köszönhetően biológiailag jobban hasznosul, hiszen könnyebben felszívódik. Ez nem jelenti azt, hogy a hialuronsav kevésbé lenne előnyös a bőr számára, mivel egy-egy termék hatékonysága annak formulájától is függ, emellett ne feledkezzünk meg az ápolók jellegéről sem, valamint, hogy bizonyos hatóanyagok milyen célt szolgálnak a különböző kreációkban.

 

Hialuronsav belsőleg?

Ahogyan öregszünk, bőrünk természetes hyaluronsav tartalma drámaian csökken. A 19 és 47 év közötti emberek bőrében kétszer annyi hialuronsav található, mint az 50-es, 60-as éveikben járó emberek bőrében. 70 éves korunkra ez a mennyiség még tovább csökken, így érdemes megfontolni, hogy belsőleg is támogassuk szervezetünk hialuronsav készletének feltöltését. Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy hialuronsavval kombinált étrendkiegészítőkkel látványos eredményeket érhetünk el. Napi 120-150 milligramm hatóanyag tartalmú por, kapszula, tabletta vagy ital nagymértékben növeli a bőr hidratáltságát, segíti a tápanyagok szállítását a bőrben, rugalmasabbá, tömörebbé és simábbá varázsolva kültakarónkat.

 

Vannak mellékhatásai a hialuronsavnak?

A hialuronsav hihetetlenül gyengéd és rendkívül hasznos bármely bőrtípus számára. Kozmetikumban alkalmazva a vizsgálatok nem mutattak ki irritáló hatást, sőt. Mikrobiom-szabályozó képessége miatt csökkenti a bőrpírt és annak érzékenységét. Nyugtató hatásának köszönhetően a pattanásra hajlamos bőrrel rendelkezők is bátran használhatják.

Mellékhatásokról kizárólag olyan esetekben számoltak be, amikor a hialuronsavat töltőanyagként használták, ilyenkor leginkább duzzanat jelentkezett.

 

Hialuronsavak, amelyekkel a Magister kozmetikumokban találkozhattok

Liposzómás

Kreációinkat a maximális hatékonyság érdekében különféle hialuronsavakkal gazdagítjuk. A liposzómás HA (Rovisome/Rowisome) egy magas biológiai affinitással rendelkező hatóanyag hordozó rendszerbe van beágyazva, ezért a bőr védőgáton átjutva a mélyebb epidermális rétegben képes kifejteni hatását. Membránjának felépítése és kémiai összetétele az élő sejtfalhoz hasonló, ezért igen magas százalékban épül be a bőrbe. Roppant stabil és effektív formula, azonnali, hosszan tartó bőrkiegyenlítő, feltöltő hatást eredményezve. Szinte kipárnázza a finom mélyedéseket, depókat kialakítva az alkalmazott területeken a nedvesség megkötésével.

Többek között az Eyepresso Créme Geleé szemkörnyékápoló, a Pistacchio Décolleté dekoltázskrém, valamint a Százszorszép szérum receptúriában láthatod, felhasználási területe igazán sokrétű.

 

Mikrokapszulás

Málna Noir és Opal Mentalist szájfényeinket olyan zsíroldékony hialuronsavval készítjük, amit kis molekulatömegű hialuronsavból és ricinusolajból nyernek ki egy egyedi, ún. mikro-beágyazás technológiának köszönhetően. Ez az eljárás biztosítja, hogy a hialuronsav molekulák a későbbiekben olajos közegben is feldolgozhatóak legyenek.

Nem véletlenül alkalmazzuk ajaktermékek formulázása során, mivel molekulái felkenéskor szabadulnak fel, rövid idő alatt képesek bejutni a bőrbe, ahol magas hatásfokkal segíti az ajkak szerkezetének helyreállítását, feltöltését, hidratálását.

Dupla hatásmechanizmussal dolgozik, ugyanis külső lipofil, vagyis zsírkedvelő része filmréteget képez a kezelt felületen, megakadályozva ezzel a víz elpárolgását, emellett a a kis molekulatömegű hialuronsav a bőrfelszín alatt beágyazódva duzzasztja meg az ajkakat vízmegkötő képessége által.

 

LMW

A három titokzatos betű egy növényi, biotechnológiai úton előállított, por állagú hialuronsavat jelöl, ami kis molekulatömeggel bír, 10-25 KDa. A vegyészetben a molekuláris tömeget nem grammban vagy kilogrammban mérjük, hanem Dalton, ill. Kilodalton (kDa) mértékegységben. A nagy molekulájú hialuronsavak „súlya” 1500 kDa vagy több.

A nagy molekulatömegű társaihoz képest a mélyebb epidermális bőrrétegekbe hatolva enyhíti a finom vonalak és ráncok mélységét, egyenletesebb, simább, bársonyosabb megjelenést kölcsönöz a bőrnek.

Kozmetikumaink közül az LMW HIALURON+ szemránckrém, a Hialuron Nappali Arckrém, a Levendula Hialuron Q10 nappali arckrém, a Seven Seas of Antiage szérum, továbbá a Papaya Purée After Beach arctisztító zselé büszkélkedhet az LMW szuper erejével.

 

Oligo

Biotechnológiai úton előállított, vegán, ultraalacsony molekulatömegű (10 kDa) hialuronsavunk apró méretének köszönhetően igencsak figyelemre méltó. A hialuronsavak közül (ha nem vesszük figyelembe a szállító rendszereket) megfelelően formulálva egyedülálló módon képes mélyre jutni, aminek kiemelkedő szerepe van a hámszövet táplálásában. Igencsak jelentős hatóanyag a mélyhidratálás, valamint az anti-aging terén, feljavítja a bőr textúráját, hosszú távon alkalmazva feszesebbé és rugalmasabbá teheti a bőrt, hatására megszűnnek az olyan kellemetlen tünetek, mint a feszülő, érdes bőrérzet, a hámlás. Olyan Magister kreációkban lelhető fel, mint a G-Cell szőlőfürt pakolás, a Pillapowers szempilla és szemöldök erősítő szérum, a Marrakesh Menta Málna Mousse, a Micella birsvíz, a Cactus juice Arcszérum, a Moroccorange Hyaluro Jelly, a Red Gold Hyaluron Mist, az Acapulcool Antiage jelly, az Intense Eye Contour Elixir, a Fruitfuzio AHA5 szérum, továbbá a CC Hyaluron Filler alapozó.

 

3D-Hyaluron komplex

A különböző méretű hyaluron molekulákkal több fronton tudjuk támogatni bőrünket abban, hogy élettel teli és fiatalos maradjon. A Voyage 3D HYALURON-C 45+ nappali arckrém egy általunk fejlesztett, biotechnológiai úton előállított, vegán hialuronsav triót rejt magában, így a bőr felszíni és mélyebb rétegeibe bejuttatva a hatóanyagot tudunk teljes bőrképet javító eredményt elérni.

A nagy molekulatömegű komponensnek köszönhetően azonnal feszesebbé válik a bőr, beleülnek a bőrfelszínéne az apró ráncokba, kismulnak a szarkalábak, a kisebb méretű hialuronsav a hosszú távú hidratálást, továbbá a kötőszövet erősítését, az elasztikusság fokozását biztosítja, míg a legapróbb méretű hialuronsav az alsóbb epidermális rétegek feltöltését szolgálja, így még inkább csökken a barázdák láthatósága.

Ildikó