A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Ice, ice, beauty – tényleg hűtőben kell tartani nyáron a kozmetikumokat?

Ice, ice, beauty – tényleg hűtőben kell tartani nyáron a kozmetikumokat?

A kánikula nemcsak a természetet és annak lakóit – beleértve minket, embereket – teszi próbára, hanem a szépségszereinket is. Sokan ilyenkor jégre teszik a kedvenc termékeiket, de vajon ez a legjobb megoldás, hogy megőrizzék a minőségüket?

Elolvasom

Ahogy az élelmiszereknek, úgy a kozmetikumoknak is van meghatározott szavatossági idejük, amelyet minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson, és általában a felbontástól számítva adják meg. A drogériákban kapható termékek nagy részénél egy kis nyitott tégely ikon és az alatta/felette lévő szám jelöli, hogy hány hónapig használhatod, a Magister szépségszerein pedig mindig kiírjuk ezt. Ha sok minden sorakozik a piperepolcodon, érdemes felbontáskor filccel feltüntetned a dátumot, hogy biztosan ne felejtsd el.

De egyáltalán meddig áll egy kozmetikum?

Ezt nagyban befolyásolják az összetevői: mesterséges tartósítószerek, állagjavítók használatával akár 3-5 év is lehet a szavatossági idő. Ám ahogy az ételekben, úgy a bőrödre felkenve sem éppen nevezhető egészségesnek a sok tartósítószer, gyakran irritáló és allergizáló hatásuk mellett ma már bizonyított, hogy a mikrobiomot, vagyis a bőr természetes bőrflóráját is károsítják. A Magister kozmetikumaiban ezért nem használunk parabéneket, fenoxietanolt és glikolokat, csak természetes ill. természetben is előforduló anyagok gondoskodnak arról, hogy bőrszépítőink a felbontástól számítva 3 hónapig megőrizzék minőségüket. Az egyes termékek kiszerelését pedig ahhoz igazítottuk, hogy ennyi idő alatt el lehessen őket használni, és ne vesszen egy csepp sem kárba.

 

A természet tartósítószerei

Hogy lásd, semmi titkolnivalónk nincs, vegyük egy kicsit nagyító alá, milyen biztonságos, természetazonos tartósítószereket alkalmazunk.

Az egyik legfontosabb a benzil-alkohol, ami nem egyenlő azzal az alkohollal, amit finomszeszek készítéséhez használnak. A benzil-alkohol a természetben is megtalálható, szabadon és kötött állapotban is, illóolajokban (például ylang-ylangban, jácint) és balzsamokban (például egyes trópusi balzsamfák, mint a perubalzsam vagy a tolubalzsam váladékában fahéjsavval vagy benzoesavval alkotott észterek formájában). A növények is azért termelik, hogy megvédjék magukat a gombáktól, baktériumoktól, és a kozmetikumainkba is éppen ezzel a céllal kerül. Hatásmechanizmusát igen alacsony koncentrációban is kifejti, emiatt biztonságos a bőrre nézve. Általában mindössze 0,4-0,8%-os dózisban alkalmazzuk, ezért az összetevőlista végén találod.

Ahol valóban az alkoholt, vagyis a gyógyszerkönyvi minőségű gabona alkoholt találsz, az kizárólag a Sterifruit kéztisztító spray és a Kamillás arcszesz, ahol az alkohol a tartósító hatáson túl fertőtlenítőként is funkcionál; illetve a Magister Hajszesz Extra, ahol a gyógynövények és hatóanyagok számára biztosítja a tökéletes oldószert és vivőközeget.

A tömény grapefruit kivonat is remek tartósító hatással bír a nem emulziós jellegű formuláknál, tehát ahol csak vizes vagy zsíros fázis alkotja a kozmetikumot, illetve azoknál a termékeknél, ahol más antimikrobiális összetevők (például teafa, kamilla) is megtalálhatóak, mint hatást potencírozó, “booster” összetevő. Az Avokádós babapopsikrémben, a Coolkiss szájfrissítő spray-ben, a Kamillabio intim tisztiítóhabban és a Cocosplash kéztisztító habban találkozhatsz vele.

Jó szokásunkhoz híven nemcsak a hatóanyagok, hanem tartósítószerek terén is keressük az innovatív megoldásokat. Így több újabb termékünkben (például a Cactus Juice arcszérumban és a Pre-age Provence Hyaluron 3D szőlő szérumban) találkozhatsz a német fejlesztésű 100% természetes levulinsav és nátrium-ánizsát kombinációjával. A jövőben pedig egyre több kozmetikumunknál bevezetésre kerülnek majd, mivel a legmodernebb „öntartósító“ szereknek számítanak. Rendkívüli bőrtoleranciával bírnak, használatuk pedig a bio termékekben és újszülöttek bőrének ápolására is megengedett, amely szintén azt jelzi, hogy maximálisan kíméletesek, mégis hatásosak.

 

Hűtsük le a kedélyeket!

Fontos, hogy hiába tartalmaz egy kozmetikum tartósítószert, ha nem megfelelően használod és tárolod, idő előtt megromolhat (ez persze leginkább a natúr termékekre igaz, mert az “általános” kozmetikumok bőven túl vannak biztosítva). Például a túlságosan meleg hatására megváltozhat a színe, állaga (szétválnak, kicsapódnak az összetevők), illata, a hatóanyagok veszíthetnek bőrszépítő képességükből, legrosszabb esetben – ha nem ügyelsz rá – kedvenc kencéd akár bőrirritációt is okozhat. Persze az sem életszerű, hogy nyáron a hűtőbe költöztesd át a fürdőszobád tartalmát, és jobb nem kockáztatni, hogy még a végén életed párja véletlenül nasinak nézi a Mangojuice habkrémet.

Fagyaszd le a táskákat! Amit felhasználási okok miatt kitűnő, ha mégis hűtőben tárolsz, az az Eyepresso Créme Gelée. Fém görgőcskéi és a seregnyi hatóanyaga igazi áldás lesz reggelente a szemkörnyéked számára!

De akkor mi a megoldás? A legideálisabb, ha hűvösebb helyen tudod tárolni a Magister kozmetikumaidat, vagy, ha van a hűtődnek kifejezetten kevésbé hűtött rekesze, amiben elkülönítheted a kencéket.

Ha a fürdőszoba a ház északi oldalán van, esetleg klíma is van benne, akkor könnyű dolgod van. Sőt, ma már többfajta beauty minihűtő is kapható, mely egész biztosan szerepel az igazi szépségkirálynők kívánságlistáján.

De ezek nélkül se aggódj, csak legyél körültekintő! A fürdődben olyan helyet keress a piperepolcnak vagy szekrénynek, ami távol esik az ablaktól (feltéve, ha oda süt a nap), nem süt rá direkt fény és télen a fűtéscsőhöz sem esik közel, hiszen a téli hősokkal is számolni kell. Ha pedig lehetőséged van rá, a kritikus időszakokban a tetőtérből helyezd át átmenetileg a szépség-főhadiszállásod a lenti fürdőbe, hiszen fent mindig melegebb van. Ha a klíma a nappaliban található, úgy ott alakítsd ki szépségszigetedet!

Összetételüknél fogva vannak olyan termékek, amelyekkel óvatosabban kell bánni a kánikulában. Ilyenek például a stiftes deók: ezek megolvadva kifolyhatnak, ezért a nagy melegben ne hagyd a táskádban vagy az autóban. Helyettük jó alternatívát jelentenek tégelyes krémdezodorjaink. Ezenkívül magas zsír-, illetve olajtartalmuknál fogva figyelni kell a testvajakra és az avokádós babapopsikrémre is. Ha nyáron sem akarsz lemondani róluk, mert bőröd ilyenkor is extra hidratálást követel magának, akkor a Monoi de Tahiti testvajunkat ajánlom, ez ugyanis a legkevésbé érzékeny a hőre, mivel állagjavító természetes, olívabogyó emulgenst tartalmaz.

Általános szabály, hogy autóban semmilyen terméket ne hagyjunk, strandra pedig minél kevesebb kozmetikumot vigyünk ki magunkkal, a nélkülözhetetlen elemeket (napozó termékek, nyugtató spray-k) rejtő táskánkat tartsuk árnyékban, vagy még jobb, ha őket is bepakoljuk a hűtőtáskába. A természetes kozmetikumokkal kis túlzással úgy kell bánjunk, mintha élelmiszerek lennének!

 

A hőmérsékleten túl

Végezetül fontos megemlíteni, hogy nem a meleg az egyetlen környezeti tényező, ami lerövidítheti a kozmetikumok szavatossági idejét. Ha például szereted a forró fürdőt vagy zuhanyt, akkor utána mindig szellőztess ki alaposan, mert a nedvesség a falakban és a szépítőszerekben is kárt tud tenni. De maga a levegővel való érintkezés is káros, oxidációs folyamatokat indíthat el a különböző formulákban, ezért használat után rögtön szorosan zárd vissza a tégelyeket. A jó lezárás elengedhetetlen a szavidő fenntartásához! Illetve mindig tiszta kézzel vagy spatulával nyúlj bele, ellenkező esetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok a kedvenc arc- vagy testápolódban. Az airless csomagolású, pumpás termékeknél persze nincs ilyen gond, így amelyik terméket lehet, ilyenbe öltöztetjük neked.

Kitartást kívánok a kánikulai napokra, és ne felejtsd el saját és a bőröd szomját sem oltani!

Ildikó

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Ildikó tanácsai Magister