A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Így védheted a bőröd a home office káros hatásai ellen

Így védheted a bőröd a home office káros hatásai ellen

A címet olvasva valószínűleg összeráncoltad a homlokod (ajjaj, öreg hiba!): már miért lenne rossz hatással a bőrödre a távmunka?! Hiszen nem kell bejárnod dolgozni, ezáltal kevésbé vagy kitéve az UV-sugárzásnak, légszennyezettségnek, az eddig utazással töltött időt pedig akár kényeztető arcápolásra is fordíthatod. Ez mind igaz, ám home office alatt jelentősen több időt töltesz számítógéped képernyője előtt, ez pedig felgyorsíthatja a bőröregedési folyamatokat – feltéve, ha hagyod!

Elolvasom

Mi az a kékfény?

A kékfényt az elmúlt években egyre többször emlegetik különböző cikkekben, leginkább abban a kontextusban, hogy ha este mobilozol vagy tévézel, később jön álom a szemedre, illetve az alvás kevésbé lesz pihentető. Ám a kékfény nemcsak az alvásminőségen ront, hanem bőröd állapotán is. Hogy ennek ok-okozati összefüggéseit megértsd, először is tisztázzuk gyorsan, mi is pontosan ez a mumus.

A látható fény az elektromágneses spektrumnak az a része, amit az emberi szem érzékelni tud: ez a 390 és 750 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzás. Ez a sugárzás hullámhosszától és energiájától függően vörös, narancs, sárga, zöld és kék színű spektrumokra osztható. A látható spektrum 380 és 500 nm közötti tartományában levő kékfényt nagy energiájú (HEV-light) látható fénynek nevezzük. Hogy miért nagy energiájú? Anélkül, hogy unalmas fizikaórába mennénk át: a fénysugarak hullámhossza és energiája között fordított arányosság áll fenn, ebből következően a rövidebb hullámhosszúak (amilyen a kékfény) nagyobb energiával bírnak. A technika fejlődésével pedig egyre több kékfénynek vagyunk kitéve nap mint nap, mivel ezt a hullámhosszt sugározzák a LED izzók, a tévék, valamint a számítógépek, tabletek és mobiltelefonok kijelzői is.

A képernyőidő idő előtt öregít

A kékfény veszélye abban rejlik, hogy sok szempontból hasonló káros folyamatokat indít el a bőrben, mint az UV-sugárzás. Ez nem is véletlen, mivel az elektromágneses spektrumon gyakorlatilag „szomszédok”. A kékfény alatti (180-400 nanométeres) tartományban beszélünk ugyanis ultraibolya sugárzásról. Bár a kékfény leégést nem okoz, oxidatív stresszt azonban igen, hatására pedig ugyanúgy gyulladásos citokinek szabadulnak fel, káros szabadgyökök és enzimek termelődnek. Ilyen enzim például a MMP1 (mátrix-metalloproteáz), amely a bőrmátrixot roncsolja azáltal, hogy lebontja a kollagént, valamint csökkenti a fibroblasztok számát és antioxidáns képességét.

Míg a kollagénről viszonylag sok szó esik, a fibroblasztokat kevesebben ismerik, pedig alapvető szerepük jut a bőr fiatalságának megőrzésében, ugyanis ezek a lapos, nyúlványos sejtek termelik a bőr tömörségéért és rugalmasságáért felelős kollagén és elasztán rostokat, továbbá más kötőszöveti anyagokat.

A kor előrehaladtával a fibroblasztok száma és mérete megcsappan, egyre kevésbé működnek hatékonyan, ezáltal a kollagénrostok termelődése is csökken. Mindennek láthatói jelei, hogy megjelennek a ráncok, az arcbőr megereszkedik, veszít tömörségéből. Kékfény hatására pedig ugyanezek a folyamatok idő előtt beindulnak. Már négy órányi kékfény-terhelés elég ahhoz, hogy a fibroblasztok 15%-ot veszítsenek rugalmasságukból. És valljuk be, egy nap általában ennél jóval több időt töltünk a képernyő előtt. Különösen most, hogy a járványhelyzet miatt életünk nagy része online zajlik. Nem elég, hogy a számítógépen dolgozunk, de emellett a korábban személyesen megejtett találkozók, konferenciák, oktatások is az online térben zajlanak, és főként képernyőn keresztül tartjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel is.

Egészítsd ki az arcápolási rutinodat!

Világos tehát, hogy amennyire csak lehet, óvnunk kell bőrünket a kékfény káros hatásai ellen. Ennek egyik oldala, hogy lehetőségeinkhez képest csökkentsünk a képernyő előtt töltött órák számát, céltalanul ne nyomkodjuk a mobilunkat vagy tabletünket, és meleg fényű izzóval világítsunk. A másik oldal pedig, hogy arcunkat megfelelő ápolással felvértezzük a kékfénnyel szemben. Bár mint fentebb olvashattad, az UV- és a kékfény-sugárzás sok mindenben hasonlít egymásra, a szokásos fényvédőd nem feltétlenül lesz elég, ha utóbbival is fel akarod venni a harcot. Tény, hogy az UVA ellen védő fizikai szűrők, amelyek visszaverik a sugarakat, elviekben óvhatnak valamelyest, de ha biztosra szeretnél menni, hatásosabb fegyverre lesz szükséged. Ehhez igazi csodafegyver Berry Well Kékfény Elixírünk, egy nem zsíros olaj alapú szérum, amelyet csordultig töltöttünk természetes bőrfiatalító és kékfény-blokkoló hatóanyagokkal.

  • Barna alga (Marine Bamboo™) koncentrátum, amelynek hatása díjnyertes, 2018-ban Zöld összetevő Bronz fokozatot nyert az In-Cosmetics Global világkiállításon, sőt még J.Lo kedvenc hatóanyaga is. Ez a különleges alga 3 méter magasra is képes megnőni, a tengerfenéken olyan hatást keltve, mint a szárazföldön a bambuszerdők, innen jön az elnevezése is. Tulajdonképpen élőhelyének köszönhető, hogy a kékfény elleni küzdelemben szuperhatásos hatóanyag. Azokban az óceáni mélységekben (50-60 méteren) ugyanis, ahol megtalálható, óriási kékfény-terhelés éri. Ilyen mélyre a látható fénynek már csupán a kék tartománya jut le (ezért is látjuk kéknek a tengereket), ez az algafaj pedig azért, hogy védje magát a kékfény káros hatásai ellen, különböző anyagokat termel. Gazdag fucosterolban, phyco-carotenoidokban, phyco-béta-karotinban. A belőle származó koncentrátum pedig bizonyítottan az emberi bőrben is képes kifejteni csodás hatását. Alkalmazása mellett még kékfény-kitettség esetén is 23%-kal nő a fibroblasztok rugalmassága, az MMP1 enzim mennyisége 38%-kal csökken, az elasztintermelés viszont 40%-kal javul. Mondhatjuk, hogy ez a kivonat mélyről jön és mélyen hat.
  • Fucogel: Fukózban gazdag anionos nagy molekulájú szénhidrát, amelyet non-GMO (vagyis nem génmódosított) növényekből bakteriális erjesztéssel állítanak elő. Az arcon felületi hártyát képez, amely képes megkötni a vizet, így remekül hidratálja a bőr legfelső rétegét. Még ennél is szuperebb tulajdonsága, hogy hatással van a Sirtuin-1 nevű fehérjére, amit a fiatalság fehérjéjének is neveznek, mivel mennyisége árulkodik a sejtek életkoráról. Mivel a fucogel stimulálja ezt a fehérjét, sejtszinten gátolja az öregedést.
  • Mangán-PCA: A mangán számos enzim kofaktora, olyan létszükség a bőr számára, melyre kevés figyelmet szentelünk. Élelmiszerek közül a spenót, búza, mandula, paradió és pekándió tartalmazza, a Berry Wellnek hála pedig nemcsak a tányérodra, hanem az arcbőrödre is kerülhet belőle. Fő funkciója a mitokondrium – az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske – védelme, de emellett véd az UV okozta szabadgyököktől is.
  • Vörösáfonya olaj: A gyümölcs magjából sajtolással nyert finomítatlan luxus olaj, amely tokoferolokban, tokotrienolokban, karotinoidokban, fitoszterolokban és foszfolipidekben gazdag. Elősegíti a bőrsejtek regenerálódását, jótékony antioxidáns, öregedésgátló, tápláló, védő és tonizáló hatást biztosít.
  • Oleosoft-4: Négyféle enzimatikusan aktivált növényi olaj (lenmag, borágó, mandula és olíva) komponenst tartalmaz. A műanyag szilikon természetes alternatívája, mely könnyed bőrérzetet nyújt. Azáltal, hogy bizonyos olaj frakciókat hordoz magában, igazán kellemes, nem zsíros hidratáló.

Hogyan alkalmazd a Berry Well Kékfény Elixírt?

Használata reggelente javasolt, hiszen általában a nap folyamán éri több kékfény-terhelés a bőrödet. Ne felejtsd el megtisztítani az arcodat (nagyon fontos, hogy a home office alatt se maradjon el a reggeli arclemosás!), majd utána masszírozz be néhány csepp elixírt, végül rétegezz fölé bőrtípusodnak megfelelő arckrémet.

Amennyiben nem szeretnéd az egész arcodon alkalmazni, mert bőrtípusod olajos szeborrheás, úgy csak szemkörnyék területére tegyél belőle, mert itt a legvékonyabb a bőr, ezáltal a legkevésbé védett a külső hatásokkal szemben.

Kombinált bőr esetén is javasolt a U-zóna kihagyása, ellenben a szárazabb bőrrészekre (orcára, szemkörnyékre) kifejezetten javasolt az alkalmazása.

 

Ildikó
Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolási rutinok