A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Pápá, plasztik – legyen műanyagmentes(ebb) a júliusod!

Pápá, plasztik – legyen műanyagmentes(ebb) a júliusod!

A kezdetektől fogva azt valljuk, hogy szépüljünk úgy, hogy közben a Föld szépségeit is megóvjuk, ezért természetesen a Magister is örömmel csatlakozott a Műanyagmentes Július kihíváshoz.

Elolvasom

Tudtad, hogy egy átlagos magyar ember kb. 400 kiló hulladékot termel évente, ennek pedig jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag? A becslések szerint egészen pontosan 30,5 kg műanyag csomagolásból származó hulladék jut egy főre hazánkban, amelynek csupán a 27,5%-át dolgozzák fel újra. A többi a szeméttelepekre vagy a természetbe, túlnyomórészt a vizekbe kerül. A Csendes-óceánban például már egy 80 ezer tonnás szemétsziget lebeg, ami a becslések szerint 1,8 milliárd darab kidobott műanyag tárgyból áll. De hogy közelebb is körbenézzünk: a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. Ez pedig súlyosan veszélyezteti az élővilágot, gondolj csak, a műanyagkarikába szorult teknősökre és halakra. Sőt, közvetve az emberek egészségére is befolyással van, mivel a műanyagok lebomlási ideje a természetben akár 450 év is lehet, ráadásul nagy részük nem képes teljesen lebomlani, hanem felaprózódik, és mikroműanyagok képződnek. Ezekből 5 grammnyi mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe hetente, melynek káros hatásait egyre aktívabban kutatja az orvostudomány. Ezenkívül nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a műanyagok többségét kőolajszármazékokból állítják elő, hatalmas károsanyag-kibocsátással. A helyzet tehát több mint ijesztő, de nem elég félni, cselekedni kell, hogy csökkentsük ezeket a károkat.

 

Mitől lesz környezetbarát a szépségápolás?

A Magisternél nagy figyelmet fordítunk bolygónk tisztaságára és a természet védelmére, ez a szemlélet az egész gyártási, értékesítési folyamatainkat meghatározza. Az alap, hogy termékeink nem tartalmaznak mesterséges vegyszereket, műanyag eredetű összetevőket (ide tartoznak a szilikon olajok és akrilátok is!) vagy óriási ökológiai lábnyommal járó pálmaolajat. Ahogy az is természetes, hogy semmit nem tesztelünk állatokon, a kozmetikumaink hatásosságát nyuszik és tengeri malacok helyett magunkon vagy önkéntes jelentkezőkön vizsgáljuk.

Fontosnak tartom azt is, hogy több alapanyagunk (mint a sheavaj vagy kókuszolaj) a legszegényebb, illetve a fejlődő országok földjéről kerül hozzánk, ahol sokszor a mezőgazdaság az emberek egyetlen megélhetési lehetősége, ezáltal őket is támogatjuk.

De kanyarodjunk vissza Magyarországra, egész pontosan a Vas megyei Sében található gyártóhelyünkre, ahol a gyártás során szinte kizárólag szelektív hulladék keletkezik, melyeket szeletíven is gyűjtünk (a Magister üzemtől nincsen kommunális szemét elszállítás), újrahasznosított és újra hasznosítható csomagolóanyagokat, töltőanyagokat, papírokat, borítékokat, környezetbarát tisztítószereket használunk.

Végül, de nem utolsó sorban a termékeinket visszaváltható üvegcsékbe vagy újrahasznosítható, ill. szelektíven gyűjthető tégelyekbe töltjük – és ezzel kapcsolódtunk be a már hétvégén vázolt Műanyagmentes Július kampányba (keresd a hasonló grafikájú posztot).

 

Kend fel, mosd ki, váltsd vissza!

A 10 évvel ezelőtt, Ausztráliából indult mozgalom lényege, hogy felhívja a figyelmet a Földet elárasztó műanyaghulladék problémájára, és arra ösztönözze az embereket, hogy keressünk alternatívákat a hétköznapi életünkben. Ebben a szellemben újraindítottuk üvegcsomagolás-visszaváltó programunkat. Ha kiürült egy Magisteres üvegcséd, mosd el kívül-belül (a címkét is távolítsd el róla, és dobd szelektív gyűjtőbe), majd vidd vissza valamelyik üzletünkbe. A környezetvédő fáradozásodat pedig egy 3 ml-es termékmintával jutalmazzuk. Fontos, hogy csak elmosott és címke mentes terméket veszünk vissza kupak, ill. pipetta nélkül!

Hogy pontosan mely csomagolásokra terjed ki a visszaváltás lehetősége?

  • 60 ml-es átlátszó üvegtégelyek (a legtöbb arckrémünket ilyenbe töltjük)
  • 50 ml-es zöld színű üvegtégelyek (Hola Mexico kollekció)
  • 60 ml-es barna üvegtégelyek (Moroccan kollekció)
  • 120 ml-es üvegtégelyek (Moroccan kollekció)
  • 10 és 30 ml-es szérumos üvegcsék (barna, kék vagy rózsaszín)
  • 100 ml-es hajszeszt, tonikot vagy szépítővizet rejtő üvegflakonok

Közel 100 féle termékünk csomagolását vissza lehet váltani tehát, de fontos tudnod, hogy a kupakokat, pipettákat, valamint a BB krémek, Voyage arckrémek és hajvégápolók üvegeit nem tudjuk visszavenni. Ezeket a többi szelektív hulladékkal együtt gyűjtheted.

 

Ne stresszelj rá a kihívásra!

Bár a kampány nevéből kiindulva azt gondolhatod, hogy az a lényeg, hogy 31 napig semmilyen műanyagot ne használj, nincsenek ilyen szigorú szabályok. Sokan azért nem vágnak bele a kihívásba, mert teljesíthetetlennek érzik, hogy minden plasztikot száműzzenek az életükből, és valljuk be, ez tényleg nagy feladat, hatalmas életmódváltást kíván. De ne fogd fel sikertelenségnek, ha ez túl nagy falatnak bizonyul, mert az igazi kudarc az, ha semmit nem teszel! Érdemes kicsiben kezdeni, és könnyen, kényelmesen megoldható műanyagmentes opciókat keresni a mindennapjaidban. Ilyen például, ha új szépítőszeredet a Magister termékei közül választod ki: ennek nemcsak a bőröd, hanem a környezeted is örülni fog!

És ha már nyár, nem hiányozhat a fürdőszoba polcodról vagy piperetáskádból a Trópusi nyár arckrémünk! Ezt a légiesen könnyed formulát csupa olyan hatóanyagból alkottuk meg, amelyekre a legforróbb hónapokban szüksége van a bőrödnek. A panthenol és citromfűvíz nyugtat, a kojicsav és fehérliliom-olaj depigmentáló hatású (viszlát pigment- és májfoltok!), a cink-oxid pedig természetes fényvisszaverőként funkcionál a krémben. Ráadásként került még bele antioxidáns E-vitamin, amely véd az UV-sugarak káros hatásaitól, serkenti a kollagén termelődést, táplálja, fiatalítja az arcbőrt, regenerálja a hámsejteket. A zsírosabb bőrűek pedig az oldott cinkért lesznek hálásak, hiszen az a faggyúmirigyekre hatva csökkenti az olajos csillogást és hasonló bőrproblémákat. Használd reggelente, és élvezd csodás hatását egész nap! És ne felejtsd el: ha elfogyott, hozd vissza valamelyik üzletünkbe az elmosott tégelyét!

Hidd el, műanyagmentesen még szebb lesz a júliusod!

Ildikó

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Ildikó tanácsai Magister