A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Töltsd fel a bőröd a napfény vitaminjával!

Töltsd fel a bőröd a napfény vitaminjával!

Fakó, sápadt az arcod, szemed alatt gyakran sötét karikák éktelenkednek, és a szokásosnál több pattanással, mitesszerrel gyűlik meg a bajod? Ez annak a jele lehet, hogy kiürült a szervezeted D-vitamin-raktára. De semmi vész, kis odafigyeléssel újra feltöltheted!

Elolvasom

Március már a bizsergés hónapja, hiszen ilyenkor már érezzük a tavasz közeledtét. De miközben figyeljük, ahogy a természet lassanként felébred téli álmából, saját testünk – és vele együtt a bőrünk – akkumulátora egyre inkább lemerül. Ennek oka többek között a D-vitamin vészesen apadó mennyisége. Vérvizsgálatok kimutatták, hogy februárban a magyar lakosság D-vitamin-szintje az éves átlag negyedére esik vissza, és sajnos az év többi részében sem szerepelünk valami fényesen. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikája 2013-ban készített egy reprezentatív felmérést, amelynek eredménye szerint a magyar felnőttek 94%-a D-vitamin-hiányos, 69%-uknál pedig már egészen súlyos mértéket ölt annak alacsony szintje. Ez az arány valószínűleg azóta sem változott sokban, mivel a magyar éghajlat és táplálkozás nem kedvez a D-vitamin-ellátottságnak.

Hogy miért? Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2- és D3-vitamint, mindkettő zsírban oldódó. Előbbit tartalmazzák a növények, utóbbit pedig napsugárzás hatására tudja előállítani a bőrünk (a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul), állati eredetű élelmiszerekben pedig mindkét fajta megtalálható. Ám étrendünk jellemzően nem tartalmaz elég D-vitamint, illetve az így bevitt mennyiség kevésbé hasznosul, ha pedig nem éri napfény sem a bőrünket, akkor a testünk sem állítja elő.

Most pedig, hogy a pandémia miatt a szokásosnál is többet tartózkodunk otthonunkban, még inkább megcsappant a D-vitamin-készletünk. Pedig arra nemcsak az erős csontok miatt lenne nagy szükségünk. Újabban génregulátor szerepet is tulajdonítanak neki, mert szabályozza a sejtek növekedését, jótékony hatással van az immunfunkciókra (ami a jelenlegi vírusos időszakban jól jöhet), hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyához, és bizony az egészségtől ragyogó bőrképhez is elengedhetetlen.

 

Mit tegyél, ha fel szeretnéd turbózni a D-vitamin szintedet?

Ezek kerüljenek a tányérodra

A 2012 óta érvényes magyar ajánlás szerint a felnőtteknek naponta min. 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin bevitele ajánlott. Ehhez képest az átlag magyar étrenddel napi kb. 80-100 egységet viszünk be, ami borzasztóan kevés. Az élelmiszerek közül ugyanis a halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, ezekből pedig meglehetősen keveset fogyasztunk. Pedig a lazac, tonhal, makréla és tőkehalmáj mind szuper D-vitamin források, úgyhogy lubickoljunk bátran a tengeri finomságokban! Az uszonyosokon kívül egyébként a belsőségek (pl. a máj), a tojássárgája, a tej és a shiitake gomba a nyerő.

Természetesen ma már rengeteg D-vitaminnal dúsított élelmiszer is található a boltok polcain, például müzliszeletek, gabonapelyhek, tejes italok, margarinok. Ezek azonban megtévesztőek lehetnek, mivel a címkéjükön feltüntetett ajánlott napi beviteli értéket (RDA) még a régi, 200 NE napi szinthez mérik, másfelől erősen feldolgozott élelmiszerekről lehet szó akár magas cukortartalommal. Ebben az időben mindenképpen javasoljuk, hogy külön táplálékkiegészítő formájában szedj D-vitamint!

 

Ne habozz, most napozz!

Nem véletlenül nevezik a napfény vitaminjának, hiszen mint fentebb is olvashattad, UV-sugárzás hatására a bőrünkben is termelődik. Márciusban, bár még éppen csak pislákolnak az első tavaszi napsugarak, nyugodtan töltekezhetsz a napozással. Tarts azért mértéket: már az is remekül beindítja a D-vitamin természetes képződését, ha kiülsz egy napsütötte ablakba teázni, kerti munkát végzel vagy sétálsz egy nagyot fedetlen alkarokkal.

 

KenD magaDra!

Mivel zsírban oldódik, megtalálható bizonyos természetes olajokban, amelyekből a bőrre kenve kitűnően felszívódik. Ilyen például a tökmagolaj is. Az ebben lévő értékes vitaminok és zsírsavak a hidegen sajtolás során egyenesen átvándorolnak az olajba, onnan pedig Apple Pie Night esti arckrémünkbe, majd a bőrödbe. Nappalra pedig a folyékony aranynak is nevezett Oliva Olé arckrémünket ajánlom. Ez a lágyan hidratáló kompozíció olíva szkvalént tartalmaz, amely az olívaolajból nyert tiszta növényi származék, és mivel a felhámban található zsírokkal hasonló összetételt mutat, rendkívül jól erősíti a bőr védőköpenyét, plusz elősegíti a tápanyagok felszívódását is.

Ha mindezeket betartod, kívülről és belülről is kellő D-vitaminhoz jut a tested és bőröd, és meglátod, márciusra nyoma sem lesz a téli szürkeségnek, úgy kivirulsz, akárcsak az első tavaszi virágok!

Ildikó